Ћирилица Latinica
31.08.2018.
Друштво

Кућа од срца за породицу Хуко

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Породица Хуко, Шејла (3), Адина (9), Халил (12) и њихови родитељи, Санела и Адин ускоро ће добити кров над главом, захваљујући хуманитарној акцији организације Жене Бара великог срца.

Они су до јуче живјели као подстанари од хонорарног рада Адина, па су, како кажу, једва састављали крај са крајем. Посебно тешке моменте преживљавали су када су морали да продају све што имају, како би пошли у Њемачку ради операције њихове тада осмогодишње ћерке Адине.

“Нијесам имао пуно да продам, али ми је било довољно за карту, док ми је све остале трошкове покрио један Рожајац, који живи у Њемачкој. Захваљујући њему моја ћерка је спашена, али су се муке наставиле када сам се вратио. Нијесам могао толико да зарадим да би платио кирију, али на сву срећу дошао сам у Добру воду код Зена Муховића да ми уступи бараку коју је користио као оставу да би имали макар кров над главом. Барака није имала ни струју, ни воду, али је било боље него да идем на улицу са дјецом. Понудио ми је да средим бараку и поклонио ми је плац на којем се налази барака”, прича Муховић.

Његова породица живјела је у једној просторији од двадесетак квадрата, гдје су спавали, јели и дјеца учила, гдје је било путпуно неусловно за живот.

“Радио сам даноноћно да прехраним дјецу и закрпим бараку колико могу. Једног дана посјетила нас је група жена из Бара. Од тада мојој срећи нема краја”, усхићено прича најстарији Хуко.

Жене су се одмах ангажовале, на фејсбук страници “Жене кувају срцем” објавиле апел за помоћ породици Хуко. Од тада, како каже, администраторка и покретач ове акције Љиљана Вујовић, Барани и људи из свих крајева Црне Горе, као и наши исељеници, не престају да зову, желе сви да помогну и већ за мјесец дана изградња куће се приводи крају.

“Кад смо први пут дошли овдје, затекли смо ситуацију која нас је оставила у невјерици да једна породица у 21. вијеку нема елементарних услова за живот. Мотивацију да се ангажујемо и не одустајемо од наше намјере свакако је био гест Муховића, који им је поклонио плац за кућу. Ми смо дали само допринос да будемо иницијатори свега овога док су Барани, прије свега привредници Бара, те бројни људи из Црне Горе и иностранства несебично помогли да видимо радост код ове породице. Вјерујемо да ће радови бити окончани до почетка хладнијих дана, а дјецу већ почетком септембра у школу могу послати са свог кућног прага”, задовољно ће Вујовић, која са групом жена, барских хероина, како их зову, свакодневно прати ток радова.

Радове “прати” и Муховић, који већ други пут крчми имање и поклања онима који немају кров над главом. Прије неколико година поклонио је плац и са синовима учествовао у изградњи куће једног свог суграђанина који је непокретан. Данас то ради и за породицу Хуко. Истиче да има довољно и скромно поручује да “треба помоћи другима”.

“Овим вриједним људима морамо и требамо дати вјетар у леђа да породицу изведу на прави пут, јер су дјеца одлични ђаци упркос условима у којима су живјели”, казао је Муховић.

Породица Хуко се захвалила свима онима који су помогли да имају свој дом и који су у њему уградили дио свога срца.

“Плачем од радости, јер ћу сад моћи да их без проблема шаљем у школу, да им купим шта им треба и да не мислим о кирији. Хвала мом комшији Зену, женама Бара, Баранима и свима који су помогли из Црне Горе, Србије, Канаде, Шведске, Њемачке, Енглеске…свима”, казао је најстарији Хуко.

Након покренуте акције од жена Бара, Хуко је добио стални посао као монтер у Зећанки, а како каже идуће године ће добити и статус држављанина Црне Горе.

www.cdm.me

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar