Ћирилица Latinica
14.02.2018.
Друштво
Политика

Легализација нелегалних објеката по астрономским цијенама: Бар као Дубаи

Аутор: Redakcija. 28 Оставите коментар

"Социјалистичка народна партија (СНП) Црне Горе и њен општински одбор Бар веома су заинтересовани за процес легализације објеката и са дужном пажњом прате ток спровођења Програма јавних расправа које су одржане на подручју Бара у периоду од 29. јануара до 13. фебрурара ове године, на којима је пред грађане стављен Нацрт одлуке о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта за бесправне објекте" - саопштио је данас Бранко Булатовић, портпарол СНП-а Бар.

"Понуђени документ свједочи о пуком обављању законске обавезе да се усвоји подзаконски акт од стране локалне самоуправе. Сам начин спровођења јавне расправе, слаба информисаност грађана, неприсуствовање одговорних за финансије и имовину Општине Бар, нејасан и нереалан Нацрт одлуке, са битним недостацима за тако важан документ, разлог су да се захтијева понављање процедуре, са имплементацијом примједби, предлога и захтјева који су упућени током овог поступка. Главна примједба и незадовољство власника објеката за легализацију јесу цијене које нису у складу са стандардом и могућностима и биле би велика сметња одзиву. Предложене цијене веће су него у Дубровнику, Загребу, Сплиту, Новом Саду и Београду. Цијене накнаде у Бару не могу бити веће од Цетиња, Улциња или Даниловграда", наводи се у саопштењу Булатовића.

Булатовић је додао да овом Нацрту одлуке недостаје поглавље које би узело у обзир чињенице да су неки грађани сопственим средствима изградили одређене инфраструктурне објекте и инсталације, па у том дијелу морају бити ослобођени од обавезе.

"Локална самоуправа има обавезу да за цијену коју утврди, гарантује које инфраструктурне фазе грађанин добија за оно што плаћа. Овај Нацрт третира седам општинских зона, а да скица не чини саставни дио материјала за разматрање на јавној расправи. Помиње се и Уговор иако он није Законом предвиђен, а није ни понуђен у форми Нацрта одлуке. Не могу грађани бити одговорни што локална самоуправа не иде у корак са животом и не доноси на вријеме просторно-планска документа, чиме принуђује своје грађане да сами рјешавају основна егзистенцијална питања градећи сопствене домове" - казао је Булатовић

СНП сматра да се мора поновити поступак јавних расправа, са обавезом општинских служби да добро и издиференцирано анализирају реално стање по насељима и понуде Нацрт одлуке који би био прихватљив свим заинтерсованим за легализацију бесправно изграђених објеката.

"Познато је да је на подручју барске општине изграђено око 25.000 нелегалних објеката и да ће по основу накнада за комунално опремање грађевинског земљишта бити обезбијеђена значајна средства за изградњу инфраструктуре. Када се заврши процес лагализације објеката, доћи ће се до података о нето корисној површини коју имају власници, а иста због слабе катастарске евиденције до сада није била предмет опорезивања непокретности. Дакле, у питању је један од најважнијих докумената који треба да донесе локална самоуправа, који ће трајно и по Закону о планирању простора и изградњи објеката обезбиједити изворе за равномјерно финансирање комуналног опремања и уређења града", закључује се у саопштењу Булатовића.

Коментари
Baranin
Baranin: Uslovi legalizacije su katastrofa!!!
14.02.2018 22:01
Драгана
Драгана: Браво Бранко, браво СНП. Права реакција. Правовремена. Нек виде аветиње кога гласају и шта им мафијашка власт спрема
15.02.2018 15:41
Legalizacija -DPS pljackalizacija
Legalizacija -DPS pljackalizacija: Dubrovnik u zoni I legalizacije kuce od 100m2 staje 5561e dok u Baru ista kvadratura kuce ali u zoni V staje 7000e.!!!
15.02.2018 16:11
роџер
роџер: Штета је само Бранко, што уз овако квалитетан текст и лијепу слику из млађих дана нијеси, поређења ради, дао и упоредне податке о цијенама накнаде за легализацију у градовима из окружења које помињеш у саопштењу (Дубровнику, Загребу; Сплиту, Новом Саду и Београду).
15.02.2018 17:12
Branko Bulatović
Branko Bulatović: Rodžere Sliku nisam dao nego je portal imao tu i iskoristio je. Inače, MZ Spič-Sutomore predala je posle veoma posjećene Javne rasprave, uputila barskoj Opštini dopis kojim je ukazala na sve nedostatke i nepravilnosti koje su konstatovane prilikom analize ponuđenog Nacrta Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte. U prosjeku duplo je veća cijena predložena za Bar nego za gradove u Srbiji i Hrvatskoj. Novi Sad je napravio tako da za objekte stanovanja do 150 m2 bude oslobođen vlasnika za 99%, a sve ostalo po inače korektnoj cijeni. Naši nisu ovo dobro proučili i prilagodili stvarnom stanju i raznolikosti na terenu, kako socijalne tako i zone kojoj pripada objekat. Isto, nisu predvidjeli da se uzme u obzir za slučaj kada su vlasnici svojim sredstvima izgradili do nekog nivoa infrastrukturu, da bi im se u tom dijelu umanjila obaveza itd. Mišljenja sam da je ova Odluka od najveće važnosti za sve građane, kako za one koji treba da legalizuju objekte, tako i za sve ostale koji treba da žive u ambijentu pristojno opremljenom i uređenom. Očito da narod ovo ne shvata, ali nema spora, mora se to dobro izanalizirati, mora se i legalizovati, jer sami smo proizveli haos uz zatvaranje očiju, a sredstva ne mogu da padnu sa neba, nego svi moramo uložiti da bi nam se vratilo. Jer, ima ona čuvena "DRŽAVA TO SMO MI".
15.02.2018 19:12
Baranka
Baranka: Pitam se kome ce naplatiti legalizaciju djuricinih voda i hiljadama bespravnih objekata tamo,neka to srede pa neka diraju ostale...oni su tim ljudima obecali da ih niko nista nece pitati pa da vidimo i to sad!!!
15.02.2018 19:30
jovan
jovan: OVO JE sramota, cijene za legalizaciju su niske, naraviucenije je gradi nelegalno to se isplati, svi mi koji smo legalno gradili ispadasmo budale, i stvarno mi nije jasno kako mozete pricati da su cijemne legalizacije visoke, trebaju biti jos vise
16.02.2018 15:19
Baranka
Baranka: Jovane,prvo moras nauciti pravopis da bi ostavljao komentare po portalima...drugo,da si imao gdje i ti bi gradio nelegalno...trece niko ne bjezi od placanja legalizacije vec od visine cijene iste...A ti izvoli pa im jos dodaj...
16.02.2018 15:46
Legalizacija - DPS pljačkalizacija
Legalizacija - DPS pljačkalizacija: Jovane, za tebe nije bilo skupo ako ti je šef bio Marović?! Sudeći po tvom komentaru, moja pretpostavka je tačna!
16.02.2018 17:16
Legalizacija - DPS pljačkalizacija
Legalizacija - DPS pljačkalizacija: Eh, Jovane, Jovane!!! Split - prva zona, kuća 100m2 = 3901€ Bar - prva zona, kuća 100m2 = 12000€ Bar - četvrta zona (selo sa septičkim jamama) = 8400€ Eh, Jovane, Jovane gdje i za koga radiš?!!
16.02.2018 17:45
za baranina Jovan
za baranina Jovan: Ako si gradio nelegalno, onda budi spreman da platis bilo koju cijenu koju postavi drzava, mi koji smo gradili legalno smo po tvome budale
17.02.2018 11:43
Baranin
Baranin: Naravno da treba da se plati,ali ne po ovoj cijeni.Ja nisam nista gradio ali i da jesam gradio bih kao i svi nelegalno naravno.Koliko jadan mozes biti da se sad nasladjujes ljudima koji treba da plate ogromne pare za legalizaciju?!Opet ponavljam ogromne pare i nemoj samnom da polemises intelektualno si inferioran...Sve sto znas je da napises ‘mi sto smo gradili legalno ispadamo budale’...pozdrav!!!
17.02.2018 16:44
jovan
jovan: Baranine, nema potrebe za bilo kakvim uvrijedama, ja sam napisao svoje misljenje i nista vise, zapitaj se ti sta samo znas napisati, smetaju ti cijene za nesto sto je krivicno djelo, neznam jesi li ti svijestan toga, najbolje bi bilo da vas drzava oslobodi svega za nelegalnu gradnju, tvoj mentalni sklop je stvarno cudan
19.02.2018 12:54
Baranin
Baranin: Kaze se uvrede a ne uvrijede...
19.02.2018 16:05
Baranin
Baranin: Jovane kad legaizuju Milo,Brano i Aco i mi cemo nase,a ti uzmi pa im pomozi!!!
19.02.2018 16:10
Sutomore Opština
Sutomore Opština: Jovane legendo...šefovi su ti pokrali milijarde od naroda a ti ih još voliš! Poltron i gmizavac je onaj ko se izmedju naroda i vlasti stavlja na stranu vlasti! Narod čini državu a ne ovi sa vlasti lopovi! Kada ti Jovane natjeraš Mila,Aca,Brana i ekipu da plate za svoje milione kvadrata legalizaciju evo ja odmah plaćam za sve barane!
19.02.2018 16:19
Legalizacija - DPS pljačkalizacija
Legalizacija - DPS pljačkalizacija: Legalizacija kuće od 100m2 u prvoj zoni: - Zagreb 3869€, a u Baru 12600€. Legalizacija kuće od 100m2 u ćetvrtoj zoni: - Zagreb 1289€, a u Baru 8400€. Pametnome dosta!
20.02.2018 02:06
BUĐELAR
BUĐELAR: DrPoSi i Jovan hoće da napune opštinski budžet kako bi napunili i svoje buđelare, a sa sićom su kupili glasove sirotinje i „gospode“ iz dijaspore!
20.02.2018 02:08
Marija
Marija: Moji roditelji su kupili plac u Dobrim Vodama 1978 godine poceli su izgradnju kuce I 1979 predali zahtev medjutim odbijeni su pod izgovorom da je obustavljeno davanje dozvola do donosenja DUP-a Inace do tad je recimo dozvola za kucu od 100km kostala 150-200 maraka
01.03.2018 02:44
Marija
Marija: Moji roditelji su kupili plac 1978 g u Dobrim Vodama Predali su za legalizacuju 1980 I odbijeni su pod izgovorom da je obustavljeno izdavanje dozvola do donosenja DUP-a U medjuvremenu objekat je zaveden u katastar sve ove godine se redovno placa porez kao I naknada za odnosenje djubreta ( sto mnogi nikad nisu placali) Ono sto je najbitnije uvodjenje struje smo platili 2.500 maraka zatim uvodjenje telefona oko 1000 maraka I sami smo asfaltirali put Vlasnici su se dogovorili I platili I sad se pitam kako mi mozemo da imamo istu cenu za legalizaciju kao oni koji su sagradili na placu gde su imali struju vodu telefon I zaboravila sam u Dobrim Vodama nema vodovoda I kanalizacije sami smo kopali septicku jamu U najmanju ruku ovakav zakon je sraman Volim Bar volim Crnu Goru suprug mi je iz Crne Gore Ali smatram da su moji roditelji blago receno “ namagarceni” Naravno oni kao penzioneri ni u snu nemaju tu cifru da bi je platili Zapanjena sam da javnost CG ne reaguje Posebno mi nije jasno zasto se uvek uzimaju na zub “ gradjani Srbije koji su najvise zidali” Prvo mi tad nismo bili gradjani Srbije nego gradjani ondasnje Jugislavije 😭😭😭 Drugo nismo samo mi gradili na tom potezu od 1979 Ima puno gradjana CG koji su isto zidali
01.03.2018 02:58
Roki
Roki: Pogledajte u Koje ste bespuce posli narod vam veran a vi nemilosrdni
12.03.2018 20:25
Bato
Bato: Privremeno živim u Njemačkoj pa sam pravio kuću od 320 kvadrata u užoj zoni većeg grada prije gradnje sam uplatio 12000 eura za građevinsku dozvolu a grad je obezvrijedio put asfalt do plaća vodu struju kanalizaciju gas telefon E sad usporedite ova dva standarda i još gore ljudi su u Crnoj gori sami rješavali ove priključke Odličan Primer “Banana republike” A hoćemo još u EU sa ambicijama dalje da pljačkamo 💰💰💰
20.03.2018 10:59
Roditelj
Roditelj: Bolesno!!!
31.03.2018 09:57
Opozicionar
Opozicionar: Legalizaciju objekat uskladiti sa 2evra dnevno potrosacke korpe!
02.04.2018 06:30
Svi za Mladena - promjene a ne podjele!
Svi za Mladena - promjene a ne podjele!: Stradalnici DPS vladavine 4 zive generacije: moj otac (83g) ja (63g) moj sin(36g) i moj unuk (11g). DOKLE!!!!
05.04.2018 13:46
Gane
Gane : Interesantno je da nigde nisam uspeo da nađem mapu sa zonama o kojima se govori. Piše da postoji mapa sa 7.zona i da je sastavni deo odluke ali nije dostupna-jednostavno , ne može se videti. Da li to znači da mapa nije konačna i da će biti pomeranja granica između susednih zona ?
09.04.2018 11:42
Roki
Roki: Šta se ćuti o legalizaziji treba ih sad nategnut posle će oni nas 4 godine natezat.
17.05.2018 09:19
serdjo
serdjo: Pljacka naroda
13.06.2018 13:49
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar