Ћирилица Latinica
07.05.2021.
Друштво

Лепосавић: Непотребне тензије око Уговора са СПЦ, биће као и са претходним потписивањима

Аутор: Редакција 15 Оставите коментар

Борим се за искреност и за промјену онога што је систем окошталих, фразеолошких, политичких препирки које не воде никуда, него друштво одржавају у једном зачараном кругу и због тог свог приступа радо плаћам цијену, изјавио је министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић за "Беране онлајн"

*******

Он је оцијенио да као друштво можемо ићи напријед само ако одбацимо политиканство, злоупотребе, подвале и кукавичлук.

"Борим се за искреност и за промјену онога што је систем окошталих, фразеолошких, политичких препирки које не воде никуда, него друштво одржавају у једном зачараном кругу и због тог свог приступа плаћам цијену. То чиним радо, зато што мислим да је резултат врло вриједан и потребан за све и на крају крајева већ видљив. Искреним и отвореним приступом, говорењем оног што мучи вас и вашу заједницу можемо ићи даље. А не политиканством, злоупотребама и подвалом или кукавичлуком. Ако ја успијем у томе мало, бићу веома задовољан" - поручио је Лепосавић.

Коментаришући јавне полемике које се воде око потписивања Темељног уговора између државе и СПЦ, Лепосавић је истакао да је прича о садржини тог споразума непотребна у овом тренутку. Он је поручио да ће Влада када склопи уговор, са истим упознати јавност и да у томе нема ничег спорног. Темељни уговор са СПЦ-ом, истиче министар, биће идентичан као и други споразуми тог типа који су склопљени са осталим вјерским заједницама, тако да нема говора да ће њиме једна вјерска организација бити привилегованије у односу на остале.

"Владика Јоаникије је исправно примијетио да нема никакве законске обавезе и потребе да се, док траје поступак усвајања тог правног текста, оглашава јавност или неки њен дио или цјелина, тим прије што је то пракса била и у случају склапања ранијих, сада постојећих, Темељних уговора. Испред Министарства и Владе је речено да се тај уговор припрема на начин да буде у складу са већ склопљеним Темељним уговорима са другим вјерским заједницама у Црној Гори. Он неће предвидјети неки већен степен права за било коју вјерску заједницу, Прича о садржини Темељног уговора није потребна у овом тренутку, тим прије што ће када Влада склопи тај уговор исти бити познат и доступан јавности и ту нема ништа спорно"- јасан је Лепосавић.

Он је оцијенио да је усвајање Тужилачких закона неопходно како би се коначно кренуло са реформом правусуђа која ће бити, и то ће се урадити у складу са Уставом и Законом.

"У овом тренутку се ради о једном тужилачком закону тј. о Предлогу измјена и допуна Закона о Тужилачком савјету. Ту је Министарство имало свој рад гдје је прије свега за потребе Владе радило на изради мишљења које је у том смислу требало да доведе у везу предлог Скупштине од прије неколико мјесеци и накнадне ставове Венецијанске комисије. Сада се још једном као предлагач појавила Скупштина, конкретно народни посланици парламентарне већине. Оно на шта ће се у овом тренутку сконцетрисати Министарство правде људских и мањинских права јесте да опет за потребе Владе изради једно мишљење у најкраћем року- у наредних неколико дана како би Влада могла да допринесе поступку усвајања тог закона на најбољи могући начин. Иницијатива за измјену Тиужилачких закона је паралелно постојала и у Влади и у Скупштини. Скупштина је у том смислу прије изнијела свој Предлог измјена и допуна то није толико честа ситуација, али није ни неубичајена. Најважније је да се крене у реформе и потребне промјене система, а које ће бити у складу са Уставом и Законом"- закључио је Лепосавић.

Коментари
DA JE VJECNA 🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪
DA JE VJECNA 🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪: Leposavicu jesi li svjesan da ti niko ne vjeruje jer da je sve normalno vi bi to pokazali narodu a ne krijete ko zmija noge i samo podizete tenzije sto vam je u stvari i cilj. Spominjes temeljni ugovor sa katolickom crkvom i islamskom zajednicom i to poistovjecujes sa ovim tvojim ugovorom e to se nemoze nikako uporediti nigdje ne pise katolicka crkva ni Vatikana ni bilo koje druge drzave isto tako ne pise islamska zajednica Turske Irana Azerbedzana Bosne niti ima dvije katolicke crkve niti dvije islamske zajednice. A ovo sto vi radite je potpuno razlicito vi pravite srpsku pravoslavnu crkvu u CG i vama je to normalno dijelite pravoslavni vecinski narod po svim savovima jeste li svjesni dje to vodi sto ste napravili da se smire tenzije da se pomire braca medjusobno ne zbog Katolika i Muslimana nego zbog vecinskog CG pravoslavnog naroda je li tacno da imate X slucajeva dje su dva rodjena brata jedan veliki Crnogorac jedan veliki Srbin e sta ste tu napravili nista i dje to vodi, vodi u 1918 jesi li Leposavicu o tome razmisljao kao neko ko je iz CG ili si sliusao instrukcije srpskog sveta po onoj narodnoj zavadi pa vladaj a sve na stetu jednog te istog naroda nemozete ovako kako ste zamislili pomiriti bracu i dovesti CG u mirnu luku ali vama ocigledno to nije ni cilj.
07.05.2021 09:27
Bogdan C
Bogdan C: Eeee Lepi nije Vam ovo 1918 god .
07.05.2021 09:59
Aco🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Aco🇲🇪🇲🇪🇲🇪: Nece moci Lepi,dok se ne pokaze narodu nece moci...I nikako ne moze se uporediti ovo sa ostalima sto je potpisano....iz prostog razloga jer je katolicka crkva katolicka ,jer je islamska zajednica islamska,pa kad bude pisalo pravoslavna crkva onda moze....A to sto si ti smutio sa popovima to mozes potpisati u 3kule...Mi Barani znamo ko je ko,tako da ne vuci za jezik jer mi ovi nece pustiti komentar....
07.05.2021 12:55
Саво
Саво: Браво министре. Генијално сте ово саопштили. Ове биједе од подукљица чачкате жаром по пилећим мозговима, измећарским.
07.05.2021 15:07
DA JE VJECNA 🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪
DA JE VJECNA 🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪: Moze li neko od ovih goveda sto udaraju minuse da mi objasni sto to nije tacno u mom komentaru ali samo realnim cinjenicama. Zar nije zalosno i sramota da u CG koja ima 60% pravoslavaca budu podijeleni maltene ko najveci neprijatelji zbog necijeg interesa popova i politicara ajde avetinje objasnite to nama neznavenima . Proslo je vrijeme cetnika i partizana zelenasa i bjelasa komita i litijasa je li moguce da je to najvaznije za ovaj narod koji nema posla koji napusta zemlju koji zive od socijale i socijalnih kuhinja. Ajde pametnjakovici da li je i jedan politicar ili pop otisao iz zemlje u pecalbu da li je neko vidio nekog popa ili politicara u red ispred neke socijalne kuhinje alo probudite se dok jos ima vremena.
07.05.2021 15:43
Dino
Dino: Za ovoga ,da je vjecna,. E cime se ti ponosis patane sa ovakvom Cg ? Mora da si debelo omastio ruke pa bi volio da je vjecna🤣🤣🤣🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦
07.05.2021 16:16
Za Aca
Za Aca : Posto se ne razumijes ne mlati 70 posto pravoslavaca je ja Cg mitropoliju, a ostali 30 neznaju za cem su.tj oni su za tkz dukljansku.😁
07.05.2021 16:19
Nikad vise 1989
Nikad vise 1989: Da je vjecna...e'o ja da ti recem,ti i tvoji dps kadrovi ste napravili ove podjele,dva brata ste razdvojili,inace TAKVIH SLUCAJEVA U SVIJETU NEMA,a sve zarad POVOLJNIH KREDITA🤣...nego vele Srpska crkva ponese CRNU GORU za Beograd,ja to ne bi dao da sam na tvom mjestu(Ali da ne zaboravis ove KREDITE)...Je l' posteno komito,🤣🤣🤣
07.05.2021 17:53
jelena
jelena: Svaka cast ministru! Pokazao je svima sta je to moral!
07.05.2021 18:09
Za da je Vjecna 🇲🇪
Za da je Vjecna 🇲🇪 : Sve si super rekao, ali objasni ti to "pojednim 🐂🐂🐂🐂🐂😜😜😜ZAUVJEK 🇲🇪💓🇲🇪💓🇲🇪
07.05.2021 19:50
Za. Nikad vise 1989
Za. Nikad vise 1989: Prvo nisam clan DPSa nikad bio a nisam ni sad a nisam ni DF to je zadnja stranka u koju bih bio jer od nje dolaze sva zla za ovu nasu drzavu jer mi drugu rezervnu ko oni nemamo. Ima li jos jedna drzava da nema svoju crkvu koju je imala do 1918 nego sve crkve postadose nama susjedne drzave i te podjele medju pravoslavnom bracom vode u vec vidjene stvari po bivsoj Jugoslaviji a kako uz suvo gori i sirovo e toga se mi neutralci plasimo a to nikome nemoze dobro donijeti osim ovim nasim susjedima koji su zapalili bivsu jugu slali vojsku paravojne formacije naoruzanje i na kraju imaju obraza i kazu mi nismo ucestvovali u ratu prodaju nam sa oprostenjem muda za bubrege. E to vam je cetnici pocetnici partizani i komite ziva istina pa vi vidite od vas zavise buduca desavanja. Da je vjecna 🇲🇪❤️🇲🇪svih dobronamjernih zitelja bez obzira na vjeru boju naciju i politicko opredelenje.
07.05.2021 21:06
9.05 1945 - 9.05.2021
9.05 1945 - 9.05.2021: JAO STA SU SE CETNICI USPANDRCALI PA LUPAJU MINUSE I TJESE SEBE DŽABA VAM SVE ISTORIJA JE NA NASOJ STRANI EVO SJUTRA SE SLAVI GODISNJICA POBJEDE NAD FASIZMOM A KAD VI SLAVITE I KOJI DATUM SLAVITE KUKALA VAM MAJKA. SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU DA JE VJECNA 🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪
08.05.2021 22:01
Dino
Dino: Za zadnjega ..a vi ste osvirali svoje.nek je vjecna 2020 i vaš pad..popusili ste ga🇧🇦
09.05.2021 20:26
9.05.1945 Za. 🦕🦕🦖🦖
9.05.1945 Za. 🦕🦕🦖🦖: Rekoh li ja tebi bilmezu da ovu zastavu ne stavljas pored svog imena jer se mrtvi bosnjaci prevrcu u grob zbog tebe i tvojih cetnika i vase ideologije.
09.05.2021 22:21
Dino
Dino: Za ovoga coravoga 9.05.1945. zbog tvoga Mila i takvih ka ti se sve ruzno desilo debilcino corava. Tvoj Milo je bio glavni tada. e dosta je bilo ..xaxaxa . nek je vjecna 2020
10.05.2021 12:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar