Ћирилица Latinica
29.04.2021.
Друштво

Лепосавић: Темељни уговор спреман, фале још само потписи!

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић је у интервјуу РТС-у прије 13 дана саопштио да је Темељни уговор између СПЦ-а и Владе Црне Горе готов и да само чека потписе уговорних страна.

И Лепосавићева изјава, баш као и тврдње патријарха Порфирија и владике Јоаникија, не поклапају се са данашњим ставом премијера Здравка Кривокапића да садржај Темељног уговора још увијек није усаглашен.

"Темељни уговор је сада спреман на потписивање када год то уговорне стране желе, Наравно, цркву представља патријарх, а Владу премијер и они имају могућност да у непосредном договору одлуче о форми и начину потписивања тог споразума. Што се тиче мог дијела, постигнута је сагласност око садржине уговора, а форму и начин склапања остављам онима који представљају уговорне стране" - изјавио је Лепосавић 15. априла у магазину “Око” на РТС-у.

Лепосавић је саопштио да је од премијера Кривокапића добио задатак да припреми Темељни уговор који ће бити на задовољство обије уговорне стране. Он је истакао да је састављане уговора било са правно-техничке стране изузетно захтјевно али да се на крају дошло до задовољавајућег рјешења које ће бити прихватљиво и за СПЦ и државу Црну Гору.

 

"Морам да признам да сам од премијера Кривокапића добио инструкцију да се овим послом бавим и да га урадим у најбољој вјери и на најбољи могући начин. Он је инсистирао да се тај посао одради што прије и да се елиминише дискриминација која тренутно постоји, јер је СПЦ једина традиционална вјерска заједница која нема склопљен тај уговор. Ја сам тај посао урадио.

Уговор је био припремљен раније, али је ствар таква да чак и једна ријеч може да изазове спор код уговорних страна и да одложи до ко зна када, а можда и у недоглед потписивање тог уговора. Иако је нацрт био спреман и он је рађен тако да одговара и осталим склопљеним Темељним уговорима, ти преговори нису били нимало лаки, не због уговорних страна, него због јавности и онога што је жеља да се уваже и потврде права цркве и оно што је позиција државе и да се отклоне све сумње да црква жели да буде изнад државе које су злонамјерно приписиване СПЦ-у. У том смислу су то били тешки правни и правно-технички тешки дани рада, али ми смо на задовољство свих нас тај посао завршили" - казао је Лепосавић.

("Борба")

Коментари
Дака
Дака: Владо је цар. Нема код њега трте врте, пилићарења и политичарења зарад лажова и фарисеја
29.04.2021 07:28
miras
miras: Leposavic treba da bude presednik vlade ili ako ga smene da formira svoju partiju
29.04.2021 09:44
Bogdan C
Bogdan C: Ne nego svoju Leposavićku Crkvu pošto im ovo propade sa Krivokapicem😜😜😜😜😜
29.04.2021 12:09
Topolica
Topolica : Vlado samo naprijed vrijedis
29.04.2021 17:17
Miloš
Miloš: VLADO je više od svakog cara.Ovaj mladi genijalac može napraviti čuda.Za Vlada i otadžbinu
07.05.2021 06:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar