Ћирилица Latinica
17.07.2018.
Друштво

Лука Бар: Спремни за дупло већи терет

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Министар поморства и саобраћаја најавио бољу упошљеност капацитета Луке Бар. Уместо садашњих два, објекат је намењен за претовар пет милиона тона робе.

.........................................................................................................

Министар поморства и саобраћаја Осман Нурковић казао је током посете Бару да капацитети луке нису довољно искоришћени.

- Надам се да ће у луци у наредном периоду бити створени услови за претовар већих количина терета, чиме би њени потенцијали били искоришћени у знатно већем обиму. Очекујемо, не као до сада да претовар буде два милиона тона робе, него како је пројектована лука, за капацитет претовара од пет милиона тона - казао је министар поморства и саобраћаја.

Министар Нурковић мисли да треба обновити опрему, проширити капацитете, продужити док за расуте терете.

- Да то буде велики бенефит за државу и потенцијал да се искористи на прави начин. По мом мишљењу, овај потенцијал није довољно искоришћен до сад. Идемо у правцу да то реорганизујемо, боље организујемо и имамо веће бенефите од бродова, помораца, лука, и да море не користимо само два месеца за туризам, већ да од њега држава има користи целе године. Огроман је потенцијал, идеја имамо, а постоји и интересовање иностраних инвеститора за проширење контејнерског дела луке - казао је министар поморства и саобраћаја Осман Нурковић током посете црногорском теретном броду “21. мај”, који је у јулу ове године први пут упловио у барску луку.
Министар је изразио задовољство што је црногорски теретни брод упловио у луку матичне државе уз наду да ово неће бити и последње упловљавање, те да ће договорити нове аранжмане.

Црна Гора располаже са четири теретна брода, од којих су два у власништву државне компаније “Барска пловидба”, а два “Црногорске пловидбе”.

- Имамо велико задовољство да видимо наш брод, са нашом посадом и кадетима. Црна Гора има више од 7.000 помораца, а на нашим бродовима омогућавамо младим кадетима да прођу обуку и стекну потребна поморска звања. Наши поморци годишње приходују 200.000.000 евра. Овом приликом биће извршена и редовна шестомесечна смена посаде - казао је министар.

НАЈАМ БРОДОВА

БРОД “21. мај” је допремио 33.000 тона петрол кокса који ће бити претоварен за потребе новог пословног партнера Луке, компанију “Цемеx”. Бродови Црногорске пловидбе АД - “Котор” и “21. мај” саграђени су у Шангају и поринути пре шест година. Бродови су у најму компаније из Лондона. Дневни најам за брод “21. мај” је више од 8.000 долара, а за брод “Котор” 9.800 долара. Бродови Барске пловидбе “Бар” и “Будва”, такође, су саграђени у кинеским бродоградилиштима, а поринути су 2014. године. Такође, два теретна брода Барске пловидбе су у најму иностраних компанија. За сва четири теретна брода држава је дала гаранције.

ГАРАНЦИЈЕ

ВЛАДА је 2010. и 2013. године поморским компанијама, у којима је већински власник, за набавку четири брода издала државне гаранције вредне око 93,7 милиона долара. Кредитни аранжмани реализовани су у сарадњи са кинеском компанијом Плy оТецхнологиес која је саградила бродове, док је кредит обезбедила кинеска државна Ексим банка. Уговором је дефинисано да ће у случају спора о исплати гаранција, арбитража бити организована у Пекингу.

Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar