Ћирилица Latinica
09.07.2019.
Друштво

Мапирају старе маслине у циљу валоризације

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Трећи састанак Управног одбора пројекта „Cross Border ol"и
конференција за штампу одржани су у Венафру у Италији 3. и 4. јула 2019.

Састанку су присуствовали сви партнери на пројекту: Општина Бар са представником Друштва маслинара Бар, Пољопривредни факултет у Тирани, Медитерански агрономски институт из Барија, НВО Валданос, Урбани истраживачки институт из Тиране и Историјско-пољопривредни парк маслина из Венафра који је организатор састанка, саопштили су оиз Општине Бар.

Првог дана су представљене активности које су спроведене од почетка ове године до краја јуна. Општина Бар је извијестила о току мапирања старих маслина и културно-историјских знаменитости у Џиџарину, одржаном састанку и анкетирању са маслинарима, утврђивању најбоље пољопривредне праксе и спровођењу експеримента у овом засаду маслина у циљу утврђивања мелиоративних мјера у намјери да се постигне интензивнија производња.

Истог дана је одржана и пресс конференција за италијанске медије као и обилазак маслињака у Венафру гдје је одржана дегустација и сензорска оцјена квалитета маслиновог уља.

Другог дана су договорени редосљед и стандарди за активности које ће бити
спроведене до краја године.

Четврти састанак Управног одбора ће бити одржан у Бару. У исто вријеме ће се у Бару организовати и радионица за тридесет маслинара.
Такође, Општина Бар ће у овом периоду утврђивати стање биодиверзитета у
маслињаку.

Циљ пројекта је мапирање старих маслина и њихова туристичка валоризација. Буџет цијелог пројекта износи 625 440.21 евра, а буџет
Општине Бар у оквиру пројекта је 87.014,50 евра од чега је ИПА донација
73.962,32 еура. Имплементација пројекта је започета у мају прошле године и траје двије године.

Коментари
Radmila
Radmila: Ovo zena nacelnika DB Bar, Zivanovicka, bila je sef recepcije na Adi Bojani, ima dvojno drzavljanstvo. Stzentic je nazakonito zaposlio. Jedino bi je moja Becka opuvala
11.07.2019 23:26
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar