Ћирилица Latinica
17.10.2018.
Друштво

Масовно против градње вртића на спорној локацији: Данас протест ученика

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Праву лавину незадовољства међу грађанима Бара изазвала је намјера да се гради нови, савремени вртић на простору између Гимназије "Нико Роловић"и ОШ "Блажо Јоков Орландић".

Подсјетимо, камен темељац за градњу те будуће васпитно-образовне установе прекјуче су положили министар просвете др Дамир Шеховић и предсједник Општине Бар Душан Раичевић.

Како је саопштено, објекат ће бити саграђен на површини од 3.000 м2, капацитета за 400 дјеце, а коштаће 2.500.000€.

У знак протеста због изградње дјечјег вртића на том простору, група средњошколаца је за данас у 13 часова најавила мирни скуп на том простору.

Група грађана која стоји иза фејсбук странице "СОС за Монтенегро" дала је подршку барским средњошколцима.

"Иако ће, највјероватније, амфитеатар Гимназије проћи као и Архимедови кругови, подржавамо право барских средњошколаца на протест, јер им је то и законом омогућено. Потреба Бара за новим дјечјим вртићем је неспорна и ситуација гдје у постојећим предшколским установама групе броје и преко 45 дјеце, је неодржива.

Али, наши средњошколци морају имати у виду да је ограда која је окружила њихов, до јуче неприкосновени простор, само логичан слијед актуелне ситуације у друштву, која траје већ три деценије" - стоји у тексту на фб страници "СОС за Монтенегро".

Такође се подсјећа "да није познато да су се наши средњошколци бунили када су им држали предавања о наводним бенефитима уласка Црне Горе у НАТО, иако је тиме драстично прекршен Закон о просвети..."

"Да ли је локација новог вртића могла бити негдје другдје? Свакако да јесте. Али, на тим другим просторима су, сигурно, већ предвиђени неки други стамбено - пословни објекти домаћих и страних тајкуна који ће добијати грађевинске дозволе за четири а сазидаће шест и више спратова" - додаје се.

Наглашава се да ће већ на данашњем окупљању барски  средњошколци знати да ли њихов протест има наде.

"Односно, да ли ће уз њих бити њихови родитељи и наставници? Мада, за то и не морају чекати данашњи сусрет у 13 часова. Одговор ће добити, ако већ нијесу, уколико питају своје родитеље шта се десило са њиховим фабрикама гдје су били запослени.

Или, ако питају своје мајке зашто се не придруже мајкама које у Подгорици већ мјесецима протестују због незаконито одузетих новчаних накнада. Односно, ако упитају своје очеве, браћу и сестре зашто нијесу уз њих.

Ако питају своје очеве поморце и риболовце, зашто је све мање риба у нашем Јадрану и зашто све више угинулих риба плута на површини мора. И, да ли је тачно да ће ускоро, на хоризонту, гледати како ничу нафтне платформе.

Или, ако упитају своје бабе и дједове како су то они провели свој радни вијек па од пензије не могу да плате ни мјесечне дажбине..


Драги наши ђаци, ВИ МОЖЕТЕ СВЕ! Али, само ако се угледате на неке своје даље претке и, као и они, одбијете да сагињете главу! Онда ћете, за разлику од својих родитеља, Ви моћи своју дјецу да погледате у очи и да кажете да сте били на правој страни!

Јер, од ограде градилишта, која је оправдано испровоцирала ваш, као и револт многих грађана, много је важније уклонити бодљикаву жицу којом су окружили наше мозгове" - стоји у поруци са фб странице "СОС за Монтенегро".

 

Петицију за један дан потписало скоро 1.000 Барана

Јуче је покренута и петиција којом се тражи преиспитивање одлуке да се вртић гради на спорној локацији.

Њу је за само један дан потписало нешто мање од хиљаду грађана Бара.

У тексту захтјева који прати петиција, револтирани грађани наводе да схватају потребу за изградњом вртића, али сматрају и да одабрана локација није адекватно мјесто за такав објекат из више разлога.

Потенцира се следеће:

-Одабрана локација не испуњава  хигијенско-медицинске стандарде који су предвиђени за градњу образовних установа,

- Изградњом објекта за дневни боравак 400 дјеце на датој локацији оптерећује се саобрацаћна инфрастуктура центра града, која је свакако већ оптерећена и не може да прихвати ни постојећи број возила који на тој дионици цуркулишу сваког дана,

- Градњом било каквог новог објекта на овој локацији уценицима двије средње школе, и музичке школе одузима се право на школско двориште, приступ зеленилу и драстично се повећава ниво буке, који омета учење и рад на настави,

-Последње, али можда и најважније, уништава се вишедеценијски симбол младости града Бара, уништава се култно мјесто на којем су генерације одрастале, плућа града.


"Свјесни смо и аргумента да су кругови у ноћним сатима мјесто дешавања непожељних догађаја у једном друштву, али не кривицом других већ оних који доносе одлуке, и који свих ових година нису у стању да тај простор освијетле и учине што функцоионалнијим, да употребе амфитеатре Гимназије за јавне расправе и грађанске скупове" - стоји у тексту грађана који су покренули петицију.

Коментари
Andrija
Andrija: Ovo se mora zaustaviti! Unistava se park u centru grada,stabla stara preko 6 decenija i kultno mjesto krugovi,mjesto najljepsih uspomena svih barana iz mladosti!
17.10.2018 10:11
Beba
Beba: Jos je tuznije sto djecica u vrticu nece imati zelenih povrsina za igru, nemoguce pristupiti kolima sa toliko ustanova okolo (gimnazija, os. skola, posta, dom zdrava, marketi...). Kad se vec pozivaju na EU neka vide koji standardi vaze za lokaciju I sadrzaje
17.10.2018 10:46
Pajo
Pajo: U Makedonskom naselju,preko puta zgrade za prosvetare i medicinske radnike gradi se zgrada ,koja kao obruc zaklanja staru zgradu"Beton". Katastrofa .Zarko je ojadio Bar za svoga mandata,no imao je sluha za arhitetonsko uredjenje Bara.Sacuvao se centar grada.Ovi sada ce sve upropastiti.
17.10.2018 10:47
Teodor
Teodor: Ovo je stvarno van pameti.Imam informacije da je vrtić prvobitno trebao da se gradi u Soho kvartu dje je sada planiran onaj ogromni park ispred one dvije zgrade koje se trebutno grade.Da bi se učinjelo uticajnom "graditelju" ,gradski oci su promijenili odluku i sada imamo ovo...
17.10.2018 11:38
Aleksa
Aleksa: Zadnjih pet godina ziim kao penzioer u baru . Uijek sam hvalio bar kao jedini urbanizovan grad u CG . Cesto sam govorio prijateljima , samo da ga ne upropaste kao Podgoricu . I bio sam u prvu . Ovo je pravi pocetak unistavanja Bara . Ne dajte ljudi i ja vam se pridruzujem !
17.10.2018 13:40
ARCI
ARCI: O cemu vi pricate dragi sugradjani pa ova dzemperaska vlast sto naumi nemoze ih niko zaustaviti moglo je olovkom ali onda nekom daju 20 vreca cimenta nekom 100 eura nekog zaposle nekom zaprijete da ce ostati bez posla opoziciju su usitnili oni se glodju ko je veci crnogorac a ko srbin a nofcanici i frizideri prazni .Svaki ko je citao novine ili bar jednom gledao vijesti vidio je kad je trebalo graditi na turskom rtu ono betonsko cudoviste u pitanju je bilo da kotor nebude uneskom zasticen bili protesti okrugli stolovi razne tv emisije i sta bi izgradi se i to aminovase nasi barani Gvozdenovic i Gospodja Miranovic sta bi sa njima samo rokada na jos bolje mjesto pa sjetite se onog solitera koji je poklopio brend podgorice hotel koji je gradjen u sretna vremena koji je ukloplen u obalu morace sad se vise nevidi pa male Blazove hidro centrale nema prostora mogao bih nabrajati sta sve rade razni tajkuni kumovi braca sestre o neplacenim porezima da nepricamo tako sugradjani uzalud cete strajkovati ako mislite dobro baru i baranima kad dodje vrijeme samo olovkom zapamtite sve ostalo je borba sa vjetrenjacama.
17.10.2018 14:09
Fuuuj
Fuuuj: Eto vam ga dps stoko neslana,za bolje i niste poltroni prodati!
17.10.2018 15:18
iva
iva: eto vam dps.sto ste trazili to ste i dobili
19.10.2018 21:44
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar