Ћирилица Latinica
07.08.2019.
Друштво

МЗ "Спич" неће вратити печате: Само народ може да нас смијени

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Из Одбора Мјесне заједнице „Спич“ – Сутоморе поручили су да им није ни на крај памети да враћају печате Општини Бар како је то од њих затражено.

„Не пристајемо на рушење темљених вриједности демократије да грађанин бира и буде биран у слободном и демократском процесу и одлучује о својим потребама и интересима непосредно и преко слободно изабраних представника у органима локалне самуоправе“ – каже се у допису упућеном градоначелнику Бара Душану Раичевићу који потписује В.Д. предсједника МЗ Ратимир Ратко Вујошевић.

У истом допису који је прослијеђен и Секретаријату за локалну самоуправу, наводи се да је Одбор ове мјесне заједнице још 19. јуна ове године донио одлуку да настави са радом и да печате и штамбиље преда новоизабраном одбору који ће бити биран од грађана Сутомора, у слободном и демократском процесу у складу са законом.

Вујошевић је најавио и тужбу Управном суду против одлуке којом су мјесне заједенице распуштене.

Подсјетимо, Секретаријат за локалну управу дао је у међувремену упутство да скупштина именује привремене одборе на предлог политичких партија које имају одборнике.

Поменути одбори, како је замишљено, били би сачињени од грађана с пребивалиштем на подручју МЗ за коју се именују.

Из Одбора МЗ „Спич“ сматрају да је то упутство неприхватљиво, те да мјесне заједнице никако не смију бити претваране у политичке органе, што је јасна тенденција Општине Бар која произилази из упутства Секретаријата.

На констатацију Општине Бар да им је мандат престао, из МЗ Спич одговарају да је њима то познато још од 2015.године, од када су организовали три неуспјела збора грађана, чијем епилогу је кумовала лоша намјера руководства барске локалне управе која се на нечувен начин мијешала у сам чин избора, противно закону и интересима грађана и њиховој слободно израженој вољи.

Тврде и да је овакав однос општинског руководства пореметио међуљудске односе, због чега је тешко организовати учешће грађана Сутомора код доношења одлука које дефинише Општина Бар. Потенцирају да Еверопска повеља и Бечка декларација о људским правима прописују да грађанин није крив за нерад администрације.

"Поштујући међународне прописе, Устав Црне Горе и сет закона о људским правима, као и опредјељење Владе Црне Горе да безусловно тежи европским интеграцијама поштујући начела, норме, стандарде и принципе демократије којима се остварује вриједносни систем једног друштва, Одбор мјесне заједнице Спич – Сутоморе је наставио са радом.

Изабрани смо на слободним изборима односно збору грађана, који нису пристали на нашу незакониту смјену. Покушаји да се формирају паралелни органи у мјесној заједници резултирали су незаконитим и жалосним клањем крава које ће морати да се плате јер је судски процес при крају. Главни актери у овом науму су упослени у Општини Бар под сумњивим околностима, што је била награда за субверзивну дјелатност и доказ ко је креатор тих процеса“– стоји у акту Одбора МЗ „Спич“ упућеном барском градоначелнику.

Из ове МЗ такође тврде да је њихов однос према спорној одлуци Општине Бар усаглашен са ставом Венецијанске комисије, која је, примјера ради, савјетовала да се продужи мандат Судском савјету због немогућности одржавања демократских процедура, не желећи да руши фундаментално право грађанина да бира и буде биран у слободном и демократском процесу

Коментари
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Samo jako, samo slozno!!! Ova odluka Opstine pada na Upravnom sudu kao zrela kruska! Ne mogu Vam nista, to vam rade da vas zastrase da se e izdvajate iz Bara sad kad ste dobili sve potrebne papire od Vlade. Ne podrzavam Ratka kao personu ali podrzavam Sutomore. Samo ne politizujte kao oni iz Novog Sutomora.
07.08.2019 08:09
Drndoje
Drndoje: Lako je Ratku kad ga njegov kum Milo podrzava za sve, posebno za Opstinu Sutomore.
07.08.2019 09:13
Ima neka tajna veza
Ima neka tajna veza: Ček, zašto prije desetak dana kad je Milo bio u Bar nije mogao niko sa njim da bude u drustvu od lokalaca osim Ratka Vujosevica i njegovog sina? Zasto su lokalni politički "lideri" obigravali oko Ratka i molili ga da "ubači u uši" kumu Milu neku lijepu riječ za njih. Neki bi u diplomatiju, neki na lokalu funkcije. A Ratka funckije ne zanimaju, niti ima ambicije ni za Sutomore, samo je istrajan.
07.08.2019 09:15
Madzar
Madzar: Što misle o ovome Jozo Filipovic i Ivica Zankovic?
07.08.2019 09:34
Božo
Božo: Za Madžars, ne mislimo ništa.Veži konja đe ti gazda kaže
07.08.2019 09:46
spicanino
spicanino: Samo polako i mudro,da ne blokiraju radove za trg i setaliste.Spic spicanima i Sutomorcima
07.08.2019 09:52
Aladin
Aladin: Nazalost dps bara prepusta vlast u baru micu i sd. Raspus.mj.odbora i formiranje priv.odbora od 9 clanova po volji orlandica nije ni po ustsvu i volji naroda.no barani nek nam je srecno sa micom .stari barani vjerovatno se sjecaju da i sav komunizma u ono vrijeme nije mogao sa njim osnovao je svoj sk ubaru ali kratko nadamo se da ce i sada tako proci.l
07.08.2019 16:19
Vule
Vule: Nema poterebe za nikakvom blokadom i Baranima je u interesu izgradnja trga i prosperitet Sutomora,imaće đe da provedu svoje slobodno vrijeme u mnogo ljepšem,sređenijem i čistijem "SPIČU"
08.08.2019 00:58
Za. SPC
Za. SPC: Daj boze da se napravi taj famozni trg na taj trg je Ratko opstajao svih ovih godina a sto je napravio za spic osim svoju pumpu. E sad kad je drzava stvarno rijesila da ga napravi njemu i njegovim jatacima ne odgovara. A ako se trg napravi to nece bit samo za Spicane i sutomorane kako napisa ova lunja nego za sve pa valjda si bio nedje van Sutomora klempo.
08.08.2019 09:37
Šetalište
Šetalište: Hitno potrebna pješačka staza od Bara do Sutomora Od Šušanja do Ineksa Takođe, kanalizacija Ratac
17.08.2019 12:18
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar