Ћирилица Latinica
26.03.2019.
Друштво

Милионски губици због илегалних смјештаја

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Барска општина и Туристичка организација, као и држава, годинама губе милионске износе због издавања кревета у приватним апартманима који нису регистровани.

Иако се у Каталогу смештаја који је издала Туристичка организација Бар 2017. године наводи да барска ривијера располаже са 25.000 лежајева у приватном смештају, за последње двије године простим оком се уочава да су изграђени нови капацитети, али са друге стране, број регистрованих се смањује. Када се узму у обзир и подаци од прије двије године, регистрованих кревета је свега једна трећина, пишу "Вечерње Новости".

Према подацима којим располаже Туристичка организација Бар, на подручју ове општине су до 31. децембра 2018. године била регистрована 7.603 лежаја у приватном смјештају. Директор ТО Бар Емил Кукаљ каже да су лане у барској општини физичка лица уплатила више од 615.000 евра (100 одсто) боравишне таксе.

"То је 12 одсто више него у 2017. години" - додаје Кукаљ.

Статистика тешко да може бити меродавна у овом случају, држава много више губи него што приходује, али о тим цифрама званичних података нема. Барска ривијера има шест туристичких мјеста. У Бару, Сутомору и Чању дневна боравишна такса кошта један евро, а у Доброј Води, Утјехи и Вирпазару 0,90 евра.

 "У току је припрема за израду каталога приватног смјештаја и за интернет презентацију. ТО Бар је већ прикупила податке од издавалаца приватног смјештаја, а услови су били рјешење за рад и урађена категоризација објекта, као и плаћена боравишна такса" - каже Кукаљ, преноси београдски лист.

У данашње вријеме добар маркетинг је један од битних услова за боље и квалитеније пословање. Кукаљ додаје да ће у наредном периоду бити спроведена кампања са циљем мотивисања приватника да региструју свој смјештај да би се, прије свега, побољшао ниво квалитета услуга, али исто тако и степен задовољства гостију током боравка у Бару.

 

Инспекција само код легалних

Да логика није омиљена наука на нашим просторима, потврђује се често у свакодневном животу. Многи издаваоци смјештаја кажу да су имали регистрован смештај па су од продужетка регистрације одустали због, како кажу, инспекција.

"Инспектори контролишу само рад регистрованих. Немамо ништа против редовних контрола, али запитате се - комшија ништа од смјештаја није регистровао, њему инспекције не улазе у апартмане, а нама регистрованим је дошла ни сама не знам колико пута током љета. Због тога не желим да обновим регистрацију смјештаја - каже саговорница "Новости" која је жељела да остане анонимна.

Коментари
Andrija
Andrija: Ma ostavite ljude na miru, da nema izdavanja smjestaja na primorju narod bi zivio u sirotinji kao na sjeveru!
26.03.2019 12:23
spicanino
spicanino: Inspekciji kazu"to su nam rodjaci na par dana";-);-)pokupe pare i odu u svoju drzavu,dogodine opet tako!! Dokle,vise kontrola i zapecatite im vrata,kazne paprene i druge represalije,samo ostro i na prvu loptu,drmaj Inspekcijo.:O:O:O:O:O:-$:-$:-$:-$:-$
26.03.2019 20:24
spicanino
spicanino: Svi mjestani placaju,nego "ove" pridoslice kontrolisite,sto se vise poreza plati ima opstina vise sredstvara da ulozi u turizam:-X:-X:-X:-X:-X:-$:-$:-$:-$
27.03.2019 11:09
List Crne Gore
List Crne Gore: Po ovom hvalisanju Emila Kukalja rekao bi covjek da je Neda Ivanovic samo figurirala u Turistickom savezu. E, dragi decko, dok si ti igrao klikera Neda je vec bavila se ocjenama na ondasnjem fakultetu. Ne bilo kojem: PMF- Univerzitet u Beogradu. Dalje, turisticki savez je, za njenog vremena imao ime i prezime. Briljirali su sa postavkama prezentacija gdje gid su se pojavljivali. Nema sajma turizma, a da amateri "scenografije" nisu bili profesionalci. Ne postoji niko kome je bilo uskraceno gostoprimstvo na standu TO iako su bas " veliku" zalili svaki cent i nisu uplacivali ni simbolicno za ucestvovanje. Ilegalci koje je ugostila Nwda sa svoji timovima. Dosao si druze, na gotovo. Toliko toga je razradjenog i osmisljenog, bez tebe. Reci hvala, a ne 12% vise uplate BT. Hoces li da nam tebe i novozaposlenu "elitu" prezentiras kao " znanstvenike" teske nauke, zvane turizam? Ma, daj, povuci rucnu. Lako je okititi se tudjim perjem. Kada nam ti i buduca gospodja prva dama Opstine Bar ( ako stigne) pokazete nesto sto ste osmislili i uveli kao novitet u radu TO, onda iznosite price. Do tada setajte po sajmovima i ucite. Posle svih ovih casova iz Osnova turizma, mozda mi date sansu da budem "prva pomoc", jer ste Nedin rad zaboravili. No, bas je briga za sve vas, zacrtan cilj je ostvarila, a vi se cesite i bavite se zavidnoscu i ogovaranjem
30.03.2019 22:54
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar