Ћирилица Latinica
18.01.2021.
Друштво

Министарка Братић, чемпресари и нека нова Црна Гора

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

Коначно власт у Црној Гори уважава вољу грађана. Коначно се поштују интереси друштва а да се на њих не гледа кроз партијске и шефовске шаблоне како је то случај био за вријеме бившег режима. То је на најбољи начин јуче демонстрирала министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.

На другу годишњицу сада већ чувене сјече чемпреса који су иницирали прву већу револуцију и побједу грађана у Бару, она се појавила на мјесту овог, својеврсног злочина, заједно са активистима ГИ "Бар памти".

Није министарка крила огорчење због реваншистичког односа органа бивше власти и честитала носиоцима ове иницијативе на истрајности и жртви.

У исто вријеме, функционери ДФ-а, Демократа и УРЕ су такође стигли како би се солидарисали са грађанима - браниоцима чемпреса.

Из ДФ-а је, као и дан раније, одато признање истакнутом активисти цивилног сектора Мирсаду Мирзи Кургашу, синониму борбе против сјече стољетних стабала у култном парку између барске Гимназије "Нико Роловић" и ОШ "Блажо Јоков Орландић". Из тог, највећег субјекта нове власти, Кургашу су упутили жељу за оздрављење и побједу у још једној великој борби, овога пута за живот. Кургаш се налази на лијечењу у Турској.

Министарка се, дакле, јуче сусрела са представницима и организаторима протеста који су јој том приликом представочо историјат двогодишње борбе да се нађе боља локација за нови вртић, који је претходна власт планирала да изгради у дворишту гимназије као и настојања да се двориште боље уреди.

Имала је и поруку за њих - ви сте најбољи чувари демократије и носиоци слободе.

"Ви сте били она искра која је покренула енергију промјена и честитам вам. У име мог министарства и Владе ја вам гарантујем да ће се ствари покренути са мртве тачке и да ће се у будућем периоду радити на проналажењу најбоље локације и покретању изградње вртића“, поручила је Братић.

Она је изразила наду да ће у најскоријем периоду бити изграђен вртић и рекла да се разматрају двије локације.

„Државни секретар у Министарству за просторно планирање и одрживи развој Александар Ашанин нас је обавијестио да би Влада могла покренути процедуру за одређивање локација које би се одређивале конкурсним рјешењем. Разматрају се за сада двије локације“, поручила је Братић.

Стефан Ђукић, представник Грађанске иницијативе је поручио да коначно свједочимо плодовима борбе.

"Вртић ће бити изграђен на новој и бољој локацији а уништени гимназијски парк ће бити обновљен и враћен онима којима је припадао-дјеци и њиховим професорима. Надам се да ће наше следеће окупљање овдје бити у љепшем руху, међу новим стаблима и у амфитеатру а да ћемо, у међувремену, бити у могућности да заједно садимо и градимо“, поручио је Ђукић, саопштено је из Министарства.

Николета Павићевић, једна од представница овог покрета је указала да су грађани заслужили да виде резултате своје борбе а то су сређено двориште, вртић и чемпреси.

"Борба на улицама је за нас завршена и препуштамо институцијама система да ријеше наш проблем. Изражавамо велико задовољство због позитивних импулса из оба надлежна министарства, залагања и посвећености овом проблему. А ми стојимо на располагању, увијек отворени за помоћ и сарадњу,“ истакла је Павићевић.

Бар памти и људе и чемпресе

Ивана Мећикукић је казала да се нада да више никада неће бити у ситуацији да животима бране оно што у нормалним државама бране институције. „Искрено се надам да ће будућа власт у Бару учинити да овај парк не само својом симболиком већ и својом љепотом постане понос нашег града“, поручила је Мећикукић.

"Братић са окупљеним грађанима и активистима овог покрета обишла једну од предвиђених локација за градњу будућег вртића. Она је изразила чврсто увјерење да ће се у њеном као и другим ресорима Владе убрзо радити на томе да се у најбржем року почне са покретањем пројекта градње вртића и уређења дворишта гимназије", казали су из Министарства.

Коментари
Radmilo
Radmilo: Gest vrijedan postovanja. Ova zena je najbolji ministar u novoj vladi, sa jasnom vizijom, drustveno i nacionalno odgovornom do kraja. Aferim, rekli bi Turci. Bravo Vesna!!! Bravo dragi čempresari !!! Vi ste naš ponos. Ponos slobodne Crne Gore!!!
18.01.2021 08:45
miko
miko : da nova ministarka zasadi jos cenpresa i da se barska gimnazija uredi da bude jos ljepsa da se postave klupe itd
18.01.2021 09:04
Ана Сутоморе
Ана Сутоморе: Само напред најбоља министарко. Тако се ради.
18.01.2021 09:04
XYZ
XYZ: Da li je ministarka ponosna na spot nove "heroine" Natalije?Čempresi se mogu zasaditi,a šta uraditi sa ovim korovom-četništvom koje "uzgaja" nova vlast uz veliku podršku SPC. Sramno šta je dočekala Crna Gora u 21.vijeku.
18.01.2021 09:18
Лабуд
Лабуд: Браво за министарку и чемпресаре!
19.01.2021 00:14
Sramna gora
Sramna gora: Veliki dan za barsku srbadiju ugostili su ministarku koja sebe naziva cetnikom. Moje mislenje da se Draza i Kalabic od muke u grob prevrcu kad je cetnistvo spalo na doticnu gospodju i multiprakta iz ulcinja kako ono Milo rece Dritanga. DPSovci nista vi sretno ne bilo kad dozvoliste da se ovo desi da se ova povampirena bratija ponovo ozivi.
19.01.2021 02:16
Kaludjer
Kaludjer: Svakim danom u svakom pogledu napredujemo sve bolje i bolje.Morate se navići,privići ....
19.01.2021 11:46
Bar Baranima
Bar Baranima: Kao rodjenoj Baranki, odrasloj i pod tim čempresima, smatram da nikome ko nije kosmopolitski i gradjanski opredijeljen, nije mjesto u Baru, a ponajmanje da raspravlja o našim čempresima i našem vrtiću. A vi možete da svojatate Bar koliko hoćete, nećete narušiti naš vjekovni sklad. Mi se medjusobno poštujemo, bez obzira na vjeru i opredjeljenje i tako će uvijek biti. Na to ćete se vi morati navići i privići....
19.01.2021 13:26
Bisa
Bisa: Dobro se Tanja Ćorić uvalila da se slika sa ministarkom. Š... k
19.01.2021 14:08
Za BARANKU
Za BARANKU: Sutomore je "uvjek" uz VAS 👆👆👆👆👆💓🇲🇪💓🇲🇪
19.01.2021 14:21
Nole
Nole: Ne držite govor no pravite vrtić na drugo mjesto i dovedite investitore da zaposle ovaj narod
19.01.2021 23:48
Miralem
Miralem: Veliki, ali tužan dan za Bar i Crnu Goru.Koga smo mi stavili za ministra, nekog ko ne umije svezat dvije rečenice.Katastrofa.
21.01.2021 08:33
XYZ
XYZ: Miraleme,zar je bitno "da ne umije svezat dvije rečenice"?Bitno je da je šovinistički i nacionalno "podobna" po mjeri nove vlasti i SPC.
22.01.2021 08:39
Miralem
Miralem: XYZ:čak ni to nije problem, ako je sposobna, jer je ipak preteška riječ šovinizam.Komentarišem njene nastupe i istupe.Da je sreće posle njenog priznanja da veliča četnike ne bi ni minut bila na ovoj poziciji, jer je ovome narodu stvarno dosta podjela.Ipak vjerujem u Dritana, da će na novim izborima imati apsolutno većino.
22.01.2021 14:25
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar