Ћирилица Latinica
20.02.2019.
Друштво

Министар рада у посјети градоначелнику Бара

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Данас је у радној посјети Бару боравио министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић са сарадницима,који се овом приликом састао са предсједником Општине Бар Душаном Раичевићем.

Из Општине саопштавају да је током ове посјете закључено да између Министарства рада и социјалног старања и општине Бар постоји добра сарадња и да има простора за њено даље унепријеђење и динамизирање.

Министар је подсјетио да у претходне двије године имамо на нивоу државе високе стопе привредног раста, као и да се увећава буџет за социјална давања, што је поправило социо-економске прилике у друштву. У претходној години за материјална давања у социјалној и дјечјој заштити опредјељено је око 80 милиона евра, што је на нивоу од око 2 одсто БДП-а. У претходној години у фокусу је био развој система социјалних услуга и увођење система квалитета у ову област кроз лиценцирање пружалаца услуга.

Пуришић је нагласио да је најбољи начин да се изборимо са актуелним социјалним изазовима отварање новх радних мјеста. И у претходној години, како је казао, биљежимо раст запослености од 4,3 одсто на ниову државе.

Подаци које је објаво Монстат, а тичу се апсолутног и релативног сиромаштва показују да се оно сваке године смањује, што указује да грађани имају користи од високог привредног раста који имамо већ неколико година. Такође, ово истраживање указује да су социјална давања смањила стопу ризика од сиромаштва за вше од 7 одсто.

У Бару је, наводи се у саопштењу из кабинета Раичевића, запосленост у прошлој години порасла за 2,5 одсто. Саговорници су констатовали да је Програм активне политике запошљавања током претходне године дао успјешне резултате запошљавањем 968 лица са евиденције незапослених ЗЗЗЦГ.

Предсједник Општине, Душан Раичевић је казао да локална самоуправа даје свој допринос у вођењу одговорне социјалне политике,у дијелу социјалних давања и упознао је министра са одређеним стратегијама како и на који начин Општина Бар утиче на креирање нових радних мјеста,првенствено кроз програме подстицања предузетништва и женског предузетништва,што представља додатни допринос смањењу стопе незапослености која је у протеклом периоду у Бару значајно умањена. Такође Раичевић је истакао јасну спремност да Општина Бар у сарадњи са Министарством иде у правцу реализације значајног пројекта за наш град а то је изградња Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју.

Раичевић је истакао да је ово прилика да се кандидује још једна од идеја коју смо покушавали у претходном периоду да разрадимо,а то је да се покрене иницијатива да се у сарадњи и са Владом и ресорним Министарством отвори Дом за старе Бару.

Министар Пуришић је навео да се за социјална давања за општину Бар на годишњем нивоу опредјељује око 3,8 милиона еура и да је у реализацији планираних пројеката неопходно координирати сарадњу државних и општинских органа.

“Спремни смо да подржимо пројекат Дневног центра, рад стручног особља, као и опремање објекта. “, поручио је Пуришић.
Саговорници су истакли и да је у општини Бар у току израда пројектне документације за почетак изградње стамбеног објекта од 75 стамбених јединица, у циљу рјешавања стамбених потреба пензионера у овој општини.

За градњу стамбеног објекта општина је обезбиједила локацију и уступила земљиште. Фонд ПИО уплатио је средства у износу од 200.000 евра, Удружењу пензионера, на име суфинансирања овог стамбеног објекта. Почетак изградње планиран је у првој половини ове године.

Министар је посјетио и Центар за социјални рад и том приликом нагласио потребу да сви у систему социјане и дјечије заштите дјелују проактивно, кроз рад на терену како би се идентификовале реалне потребе и самим тим услуге и сервиси пружили најугроженијим грађанима.

Потребно је, како је додао, у сарадњи са локалном самоуправом наставити организовање Дана отворених врата за заштиту жртава породичног насиља, за развој хранитељства и интензивније промовисати друга права и услуге из социјалне и дјечје заштите.

Коментари
List Crne Gore
List Crne Gore: Pitanje za oba druzbenika: moze li se i zrelim godinama postati predsjednik opstine Bar? Drzavnost: Crnogorska Nacionalnost: Srpska. Politicka stranka: Bez pripadnosti. Odgovor ce stici: " Dum spiro spero"
20.02.2019 16:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar