Ћирилица Latinica
24.02.2018.
Друштво

Мирза Кургаш о НАТО бродовима у Бару: Припреме за базу крваве армаде

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Пише: Мирсад - Мирза Кургаш

Ако су Барани и остали грађани Црне  Горе мислили да ће НАТО бродове и  по злу чувене маринце и даље гледати само у филмовима, сада су дефинитивно свјесни да су се преварили. Ових дана смо, као, револтирани НАТО бродовима, усидреним у барској луци, иако они нијесу ни први а, дефинитивно ни посљедњи дио те крваве армаде који ће загађивати наше море.

Након што је Црна Гора брутално увучена у војну Алијансу која је, за свога постојања, уништила на десетине земаља и усмртила више милиона, углавном невиних људи широм свијета, сада је у току предигра у виду припреме црногорске обале за НАТО базе.

Тако ће ратни бродови сјевероатлантског савеза бити свакодневно у видокругу Барана и потенцијалних туриста, којих ће бити све мање. Док ће, с друге стране, сви бити помно надгледа ни радарским системима са оближње Врсуте.

О НАТО-у у ЦрнојГори, као и његовој крвавој историји, мање - више је све речено. Нико не може рећи да није знао шта нас чека.

Сви који су подржали овај срамни чин, активни су саучесници те смртоносне машинерије. Одговорност сносе и многобројни, пасивни посматрачи. Они којима је "свеједно", или који "немају став"... 

За окупирану домовину можемо првенствено захвалити нашој опозицији. Својим доприносом, што директним, што посредним, дебело су надмашили ктивисте ДПС-а са сателитима. О инертности опозиционих лидера, и ко зна чему још, могли смо свједочити током кампање у вези уласка у НАТО.

С једнестране призивање Путина и Русије, а с друге, тзв. "грађански" дио опозиције са својим немуштим, "неутралним"ставом. Иако је, према свим анализама јавног мњења, већина грађана била против, омча нам је од почетка била намакнута на врат. Епилог на Цетињу је, самим тим, био логичан и очекиван.

Звучи парадоксално, али је чињеница да се ниједна, од бројних невладиних организација које се, програмски и начелно, боре за људска права, није ни огласила док је трајала брутална кампања у вези уласка Црне Горе у НАТО.

Да ли неко уопште има право на дилему какав статус у Црној Гори уживају припадници НАТО савеза? Бојим се да ћемо се, врло брзо, са чежњом присјећати пребијања и "прекорачивања службених овлашћења" од стране домаће полиције...

Сви противници уласка Црне Горе у НАТО, већ на почетку кампање од стране владајућег режима таргетирани су  као државни непријатељи. У новонасталим околностима, властодршци са својим актуелним пријатељима, односно  "газдама", спремни су на све. Полицијски апарат, који је по бројности међу првима у Европи, имао је одријешене руке. 

С обзиром да се са анти - НАТО активностима ни до сада нијесмо претргли, тешким кривичним дјелом биће окарактерисан чак и вокабулар који им не буде по вољи.

По свој прилици, чувено црногорско "чојство и јунаштво", живи још само у епској народној поезији. Има га и у партизанској историји, али то сада није популарно...

(Аутор је истакнути мировни активиста и предсједник НВО "Број 19")

 

 

 

Коментари
Damjan
Damjan: Istina je sve, opozicija osim DF-a je bila pasivna i placena krvavim NATO parama da cuti. Od Becica redom. Gospodine Kurgas svaka Vama cast. Vazno je da narod nije ovu sramotu odobrio, sto znaci da cemo uskoro, kad sloboda dodje, sve to ponistiti i vratiti cast Crnoj Gori.
24.02.2018 14:36
Danijel
Danijel: Kome je Nato mio u kucu mu bio
24.02.2018 15:34
Velizar
Velizar: Sjajno. Ovo je sustina! Zasto nema organizovanog otpora svemu ovome? Zasto makar simbolicno ne podje 20 momaka i djevojaka u Luku Bar i pozove medije i posalje im poruku da krvnici nijesu ovdje dobrodosli. Ti okupacioni marinci ako se setaju kroz Bar ne bi valjalo da se osjecaju prijatno
24.02.2018 19:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар