Ћирилица Latinica
21.09.2020.
Друштво

Митрополит Амфилохије: Црна Гора ће испунити Његошеву последњу жељу, али и жељу краља Николе

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је онима који су до сада владали да не пријете да ће да руше и одлазе у шуме, јер су сви рушитељи отишли у неповрат.

Он се помолио да им Бог врати разум, те поновио да неће одустати да буде обновљена светиња на Ловћену и да буде изграђен храм Свете Тројице изнад Цетињског манастира.

"Црква Божја је страдала кроз вјекове, страда и данас. Сами знате какво је гоњење цркве било у оно вријеме, када су владали безбожници, који су рушили и одгонили народ од цркве. Забрањивали да се иде Божјим путем. А ови који су до сада владали Црном Гором, они су њихови насљедници, који су обезбожени хтјели да стварају своју цркву.

Какво је то безумље. Са једне стране то свједочи да је у њиховој свијести присутно да без цркве, Христове, православне цркве нема опстанка овој држави, овом народу. Само што нијесу схватили да треба да се врате тој цркви, Божјој, правој истинској, да би могли да наставе оно дјело које су овдје обављали сви свети Божји људи од Светог Јована Владимира, редом преко Војислављевића, Немањића, Балшића, преко Црнојевића, Петровића све до наших времана. Тим путем су ходили, припадали су Цркви Божјој, светој апостолској коју ми исповиједамо и зато су остали вјерни Христови свједоци, неуништиви", поручио је митрополит Амфилохије на слави Манастира Подластва код Будве.

Он је казао "дај Боже и ове који су сљедбеници Маркса и Енгелса, Броза, да и њима Бог врати разум".

"То што траже неку цркву, то је показатељ да имају нечега у себи доброга и благословенога, само ако то добро и благословено прихвате и врате се својим прецима Петровићима. Не пријетећи да ће да руше, да бјеже у шуме и да одатле наставе рушење. Овдје у Црној Гори се гради и изграђује кроз вјекове. Сви рушитељи су отишли у неповрат. Оно што су рушили, светиње Божје, све се то обнавља у ово наше вријеме", казао је Амфилохије.

Он је казао да ће дати Бог да се обнови и срушена светиња на Ловћену Светог Петра Цетињског.

"Да се обнове и друге светиње - Превлака Грбаљска. У исто вријеме да се сагради и онај храм из времена краља Николе из 1910. Ено имам камен темељац, дођите код мене у Митрополију, у кабинет да вам покажем камен темељац на коме пише "у вријеме Краља Николе Петровића овај храм сазида цар Николај II. августа 1910. године".

Тај камен ако Бог да ми ћемо га уградити у онај храм који ће бити саграђен изнад Цетињског манастира. Можда би ови хтјели да тамо да наставе да вјешају турске главе, тамо је била табља на којој су вјешане турске главе у она несрећна времена. Ми хоћемо да на мјесто те табље и тог вјешања глава, па чак и непријатељских, да ту поставимо храм Свете Тројице и ту преселимо ове три свехришћанске светиње да буду измад моштију Светог Петра Цетињскога. Да би се онда сабирали око тих светиња, не само ми који смо овдје , него сви други људи, замаљски народи истока и запада”, нагласио је митрополит Амфилохије.

Коментари
Dzoni
Dzoni: Ako ako treba tako
21.09.2020 15:23
rolls royce
rolls royce: Neće moći ove noći!
22.09.2020 06:07
Ljatif zakoci
Ljatif zakoci: Risto nisi vise bitan sad se pita Abazovic Dritan.
22.09.2020 10:28
Za 🏰
Za 🏰: Ne trujte i zavadjajte ovaj "narod" vise!!! Necemo ovdje (Iran&Avganistan) itd. 🏰Neka se ne petlja u politiku 🇲🇪nego pazi svoj "poslao!!! Pravoslavac sam" Ateista"ali ovo sa 🏰nidje ne postoji!!! Mir zelimo i bolju buducnost, a vi nam to vasim ponasanjem ne pruzate!!! 💓💓💓MIR💓💓💓ZA SVE 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👌👌👌😇😇😇
22.09.2020 10:50
rolls royce
rolls royce: Za H:On da se ne petlja u politiku, a poslat je u Crnu Goru po zadatku 1990 iz Srbije.Još je bio živ prethodnik, mitropolit Dajković, koji je protupravno penzionisan.
23.09.2020 06:27
rolls royce
rolls royce: Osvojio je Rumiju, sada kreće na Lovćen, a uskoro na Mount Everest.
23.09.2020 22:57
Aljuši ta muši
Aljuši ta muši: Amfilohije je svetac.Svako ko izgovori to sveto ime treba ustati.Želim mu dobro zdravlje i dug život. Hvala gdje čuje i gdje nečije.On osim masne kose i uneređene brade nema ništa.
24.09.2020 12:56
Miša
Miša: Amfilohije hodajući svetac.Ljudi moraju da shvate da izgled nije bitan.Iako izgleda kao beskućnik,neopran,brokulama, on ide u deveti krug pakla.Neka ide,tamo mu je i mjesto
24.09.2020 13:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar