Ћирилица Latinica
26.06.2021.
Друштво

Митрополит Јоаникије: Косовским завјетом смо одбранили светиње у Црној Гори!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Сила Косовског завјета пројавила се у Црној Гори, иако је црква била стављена ван закона, казао је митрополит Јоаникије данас након литургије у цркви Светога кнеза Лазара на Видовом врху у Херцег Новом.

"Била нам је опредјељена судбина да нестанемо, али и да нестану наше светиње, да се промјени њихова намјена и да се употребе за обичне људске потребе, да задовоље људску грамзивост. Тада је народ подстакнут жртвом наших предака устао широм Црне Горе и задивио цио православни свијет. То је велико богатство и обнављање Косовског завјета и памћења. Добри људи овога краја су обновили ову светињу, као што су се обновиле цркве широм Црне Горе и многе су васкрсле из разрушених темеља, а све оданошћу и љубављу цијелог нашег народа према Цркви и светињи, прецима и њиховим завјетима"- додао је он. 

Уочи Видовдана, који ће бити прослављен у понедјељак, 28. јуна, владика је подсјетио на завјет косовских јунака и великомученика кнеза Лазара, на потребу очувања вјере и светиња и на љубав, поштовање и праштање међу ближњима, међу народом.

"Понекад људима није јасна тајна Косова, врло често се то у уму затамни, али на сваки Видовдан уздигнемо се изнад себе. Као што је Видов врх такав да видимо цијелу околину, тако и човјек када се успење на духовну и моралну висину жртве и подвига косовских јунака и њихове етике, види и разумије много боље. Тајна Косовскога завјета изједначује се са тајном Новога завјета Христовога. Кнез Лазар и његови јунаци су се жртвовали за Христа, за светиње, за вјеру"- истакао је митрополит Јоаникије.

Подсјетио је да је кнез Лазар био познат и по томе што је његовао наслеђе Немањића и подизао цркве, био велики ктитор, сабирао монахе светогорце, унапређивао писменост и културу, украшавао светиње и храмове и душу свога народа.

"Био je испуњен врлинама и такав човјек није могао без жртве гледати да непријатељи нашег народа и вјере заузимају, руше и скрнаве наше храмове. Они су се жртвовали не за нешто трулежно и привремено, него за царство небеско. То је опредјељење за Христа. Кнез Лазар се са својим народом успео на Голготу, али га је Господ својим крстом оснажио и пострадао је као великомученик, а ми у Цркви тако називамо оне људе који су били на челу осталих мученика. Његова жртва је оплеменила наш народ, она је постала главна тема и у нашој поезији, књижевности, народној причи и око тога исплела се цијела душевност и култура нашег народа кроз вијекове" - казао је митрополит Јоаникије.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar