Ћирилица Latinica
09.02.2021.
Друштво

Могуће да ће се поништити приватизација бившег АД "Контејенерски терминали"

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Легалност приватизације “Порт оф Адриа (ПоА)”, бивших Контејнерских терминала Луке Бар, биће једна од тема наредне сједнице Савјета за приватизацију.

Како пишу "Вијести", то је у допису премијеру Здравку Кривокапићу затражила Синдикална организација ове компаније, чланица Уније слободних синдиката, а повод за хитност у овом случају је најава садашњег власника компаније турског “Глобал Портса” да ће продати свој вечински удио.

Намјеру о изласку из барске компаније објавили су прије десетак дана на сајту Лондонске берзе, гдје се и котирају.

Синдикалци сматрају да купац није поштовао обавезе из купопродајног уговора из 2013. године у погледу обавезних инвестиција као и услова из наслијеђеног Колективног уговора на што се обавезао, и да је то довољан разлог за раскид уговора.

Генерални секретар УСС-а Срђа Кековић, члан и тадашњег и садашњег Савјета за приватизацију, казао је “Вијестима” да је синдикату овај посао и тада био сумњив због чега је на његово инисистирање Савјет у октобру 2013. од савјетника у овој приватизацији аустријског “Ребела” тражио мишљење о обавезама купца.

"У том писму се јасно каже да купац има обавезу да наредне три године поштује обавезе колективног уговора Луке Бар и да уколико га прекрши Влада има право раскида уговора на штету купца.

“Глобал портс” је тада државни већински пакет акција купио за осам милиона еура, а нама је речно да би цијена била већа и за неколико милиона еура да нема обавеза из Колективног уговора.

Убрзо након преузимања компаније нови власник је почео да крши права запослених из Колективног уговора смањујући им износе зарада и накнада, након чега су услиједиле тужбе радника које су и добијали на суду све до спорног мишљења грађанског вјећа Врховног суда из 2017. године.

То је нејасно и суштински необавезујуће мишљење, али од тада све судије пресуђују у корист власника компаније"-казао је Кековић.

Он је подсјетио да је на првој сједници Савјета, од када га је прузела нова Влада, саопштено да ће преиспитати све спорне приватизације и да се почиње од улцињске Солане, за коју је формирана радна група, а да се остали случајеви кандидују.

Синдикална организација у свом допису наводи да нови власник није испунио ни једну тачку обавеза из Колективног уговора.

"Искрено се надамо се да ће нова Влада детаљно размотрити законитост и цијели ток приватизације Контејнерских терминала. Потребно је поново процијенити реализацију инвестиционог програма из концесионог и купопродајног уговора.

Сматрамо да није реализован ни први трогодишњи инвестициони програм (2014-2016) у износу 13,6 милиона евра, а готово ништа није инвестирано у наредном трогодишњем инвестиционом циклусу (2017-2020) који је требало да износи 7,6 милиона евра.

Такође сматрамо и да све извјештаје о пословању треба детаљно преиспитати. Одбијање новог власника да примијени обавезни Колективни уговор и тиме што је смањио зараде запосленима за готово 40 одсто такође је оштетио и буџет Црне Горе за више милиона евра" -наведено је у писму предсједника синдикалне организације Зорана Мартиновића.

Може ли “Глобал” продати фирму ако је прекршио уговор по којем је купио?

Из Синдиката наглашавају да треба испитати да ли садашњи власник има право да продаје акције ако је грубо кршио купопродајни и концесиони уговор.

У писму премијеру указују да су запослени узнемирени због приче о наводној продаји и одласку инвеститора из Турске.Из “Глобала” су у писму Лондонској берзи навели да као пословна група планирају престанак бављење лучким пословима и продају својих лука како би се посветили крузинг туризму.

У синдикату додају да им је у току поступка приватизације саопштавано да је циљ економски развој, а да се у стварности десило супротно - плате су има мање за око 30 одсто у односу на Луку Бар, број запослених је смањен са 580 на 300, а према званичним извјештајима компанија гомила губитке, подсјећају "Вијести".

Акумулирани губици компаније сада износе 30 милиона евра.

Коментари
Rukovodilac
Rukovodilac: Sram bilo ove što traže poništenje. htjeli bi i jare i pare. Neće biti tog filma, THE END !
10.02.2021 00:19
Alen
Alen: ispravna ideja za poništenje, čestitam sindikatu, mada se taj sindikat loše do sada ponašao , gledali su svoje interese više. Taj Keković je folirant.
10.02.2021 00:20
nole
nole: vidi ovoga, sram tebe bilo i slicnih tebi da bude sramota, zakidati radnike. na plate, smanjivati platu, nepostovanje kolektivnog ugovora , radis za ovog lopova pa zato ga dizes u oblake, ali samo polako blizi se dan odluke ustavog suda, platice sve, a podguzice kao ti hoce i jare i pare...
10.02.2021 06:59
Todor
Todor: Kome se ne svidja neka napusti kompaniju ima ko da radi nijeste nezamenjivi, foliranti jedni.
10.02.2021 07:50
Radnik
Radnik: Konacno da se neko zainteresuje za desavanja (privatizacije=pljacke) firmi i obespravlanjih radnika. Sve dok se ne zavede red u sudstvo i mup nema napretka. Nadamo se da ce u ovom slucaju raskinut ugovor na stetu ovih prevaranata . A sud da pravedno obesteti pokradene radnike.
10.02.2021 07:58
Zdravko
Zdravko: Todore bolje pazi što pišeš i mlatiš
10.02.2021 11:35
B.B.B.
B.B.B.: Kakva bre Turska kompanija ovo je paravan firma iza koje stoji Ramo Bralić Jusuf Kalamperović i Mićo Orlandić pod pokroviteljstvom prvog brata i prve sestre, a pare preko Turske liježu na banke na Kipru
10.02.2021 15:07
B.B.B.
B.B.B.: Odgovor Rukovodiocu i Todoru pošto je to ista osoba ne moraš se brinuti i do sad si dobro poltronisala svim direktorima pa ćeš i novom snalažljiva si ti
10.02.2021 15:10
Nole
Nole: Kad vidim ovog Kekovića pozli čovjeku. Klasičan uhljeb, ništa nije uradio za prava radnika. Treba uvesti rotirajuće funkcije u ovim sindikatima na svaku godinu. Sramne su nam plate, penzije, država dno dna
10.02.2021 19:38
Nole
Nole: Bar je grad sa toliko neuspelih investicija da je to strašno, setimo se Maljevika, pa Liko Soho hotela, pa privredne zone. Strašno loša uprava
10.02.2021 23:55
Dino
Dino: Za Rukovodioca: aj ne seri
12.02.2021 22:13
Max
Max: Janjičara ostaje Janjičara... Nadam se sa promenom vlasnika,bila to države ili investitor ali u pravom smislu investitor, da će mo raditi i zaraditi platu. Nemoj te se čuditi što se direktor ovako ponasa jer je čobanin i posle ovoga moze samo da bude što je bio i prije.
13.02.2021 21:28
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar