Ћирилица Latinica
18.10.2019.
Друштво

Морбидна одлука: Влада сагласна да се на остацима цркве и гробља гради петоспратница

Аутор: Редакција 47 Оставите коментар

Влада Црне Горе сагласна је да се на мјесту гдје се налазе остаци ранохришћанске базилике и гробља, у барском насељу Заљево, наставе раније започети па обустављени грађевински радови на изградњи петоспратне стамбено-пословне зграде.

Прецизније, с овим је сагласно Министарство културе које је оборило рјешење о забрани грађевинских радова на овом локалитету.

О овоме је данас јавност обавијестио археолог мр Младен Загарчанин, са запрепашћењем истичући да се десило оно у шта нико нормалан није могао да повјерује, „a то је, да ће један тајкунчић, сумњивог поријекла, уз помоћ адвоката (бескурпулозних хијена којима ништа није свето), побиједити здрав разум, а да ће све то аминовати онај који би први требао да стане у заштиту црногорског културног насљеђа.“

Загарчанин подвлачи да овим у Бару није затрпана црква са гробљем, већ нада да било која институција система може да изађе на крај са интересима мафије.
„Али, ово је само почетак. Видјећемо за даље“, казао је признати археолог.

Он је истакао да са жаљењем обавјештава јавност да је Министарство културе оборило рјешење о забрани грађевинских радова на сред ранохришћанске базилике и ранохришћанског гробља у Заљеву-Томба.

Загарчанин је јавности ставио на увид и приказ стварног стања на простору ранохришћанске базилике, чији остаци су недавно затрпани шутом, једнако као и остаци овдашњег гробља, о чему је „Барски портал“ писао, што приказујемо на доњим фотографијама.

„Детаљним урбанистичким планом простор који је насут, а гдје "господа" желе да граде петоспраницу, није предвиђен за градњу, што је прво кривично дјело. Друго кривично дјело је уништавање потенцијалног култуног добра”, устврдио је Загарчанин.

Он се запитао и ко је извођачима односно инвеститотирима дозволио да крше ДУП. „А ко да покрију цркву? А гдје је гробље, које је рекогносцирањем евидентирано у кругу од 70 метара” – пита се револтирано Загарчанин.

У његовом последњем научном раду, наведено је постојање ранохришћанске цркве у барском насељу Заљево-Томба.

„Вјероватно бих се коцкао са не тако лако стеченим научним кредибилитетом да црква стварно не постоји на том мјесту. Лагао бих народ и измишљао јер ми је, ето тако, ћеифнуло у главу из неке објести, досаде...

Уосталом, шта смо ми археолози овдје на Балкану, у Црној Гори заробљеној бесмисленим законима и још бесмисленијим, да не кажем гротескним појавама и интелектуалним креатурама, без гомила лажова и превараната који су цијели живот посветили само како би јадну и друштвено корисну грађевинску мафију (напаћену у крајњем случају) гањали ометајући их да свим својим цивиилзацијским правом ору и граде преко гробаља, роварећи древне светиње, не желећи да знамо су у ствари они ти који све што раде раде у ствари за добробити наше и њихове дјеце, за добробит друштва и угледа државе у свијету“ – огорчено констатује угледни археолог из града подно Румије.


Подсјетимо, плац (недавно затрпан шутом) са остацима цркве из VI вијека налази се уз магистрални пут Бар - Улцињ, 300 метара прије тунела Ћафе, куда је прије три године требало да прође и инсталација Регионалног водовода, али је управо због вриједног археолошког налаза ова парцела заобиђена. 

Ријеч је о остацима древне цркве чије је темеље прошлог мјесеца својим тијелом бранио мјештанин Тахир Алибашић када су „неимари“ покушали да је затрпају шутом.

Након тога услиједиле су бројне ургенције са стручних адреса и НВО да се прекину радови. Након дописа кустоса Завичајног музеја у Бару и Старог града археолога Младена Загарчанина, Управа за заштиту културних добара формирала је комисију која је имала задатак да утврди чињенично стање и сачини о истом извјештај.

Комисија у којој су били археолог Петра Здравковић, архитекта Милан Јовићевић и конзерватор Сања Шољага утврдила је да се на терену врше радови тешком механизацијом те да се у расутој земљи виде дјелови гробних конструкција и правилно тесаног камења за које се вјерује да су остаци ранохришћанске цркве.

Ради се, иначе, о цркви коју спомиње у свом капиталном дјелу „Црна Гора у прошлости и садашњости“ чувени археолог, етнолог и историчар Павле Ровински. Посебну пажњу посветио јој је и археолог Ђурђе Бошковић у монографији „Стари Бар“ у којој наводи да се мјештани на том мјесту још почетком 20. вијека ископали остатке цркве. Познати археолог смјешта цркву оквирно у касноантички-рановизантијски период.

Цркву су приликом археолошког рекогносцирања евидентирали и археолози Омер Перочевић и Оливера Велимировић Жижић, који су записали да је некадашњи власник земљишта на којем се налазе трагови базилике Мирто Баровић испричао да је црква била сазидана на хридини заљевског поља, узидана од притесног камена у малтеру, док су гробнице око ње биле сазидане од великих опека односно „тегула“.

Поменута стручна комисија је након евидентираног стања донијела мишљење да у складу са чланом 88 Закона о заштити културних добара потребно донијети решење којим ће се радови привремено обуставити и обавити заштитна археолошка истраживања.

Управа за заштиту културних добара је након дописа археолога Младена Загарчанина и мишљења стручне комисије овакво рјешење и донијела али то није било довољно да се у потпуности зауставе радови на парцели на којој се налазе остаци ранохришћанске базилике и гробови из тог периода.
О овом рјешењу обавијештени су Министарство културе, Народни музеј, Културни центар у Бару али и власница парцеле на којој се изводе грађевиснки радови Тиџа Мариновић.

Упркос, рјешењу о привременој забрани, на парцели свакодневно су у смањеном интензитету обављани грађевински радови, односно истоварао се шут.

У међувремену, Министарство културе је оборило рјешење о забрани грађевинских радова на овом локалитету.

М. Јовановић

 

Мафија одлучује, струка државу не занима

"Заправо, ми смо онај најгори слој друштва који само хоће да омете један цивилизацијски movens који води у свјетлу будућност преко гробова и умрлих, а све у циљу како би се из прикрајка смијали јер смо само љубоморни што немаммо базене у двориштима и не возимо прескупа кола купљена разним врстама сплеткарења и преварама. У ствари, испада да смо ми највише криви јер радимо за државу, посветивши томе свој живот" -  видно разочаран, саопштио је археолог Загарчанин овим поводом.

Коментари
Љутко
Љутко: Баш су стручне те комисије! Нормалних људи све више недостаје у овом Граду!!!
18.10.2019 23:59
Maja
Maja: Ovo je dokaz dna koje smo dotakli kao društvo. Je li ovo NATO standard ? Mafija ima državu. I tačka. Teški kriminalci i mafija vode državu, privatnu državu koja je u vlasništvu par mafijaških familija i njihovih kumova. Zagračanin se bori ko lav, kami sreće da je više takvih ljudi i stručnjaka.
19.10.2019 00:18
Esko
Esko: Đe mi živimo kukala nam majka. Milionima milja smo od civilizacije. I ministar kulture neće dati ostavku sad???
19.10.2019 00:20
Ivke
Ivke: Ko je investitor ? Je li Pajković, sve mi miriše na njega, on gazi preko mrtvih ???
19.10.2019 01:12
Gorcilo
Gorcilo: Sto se radi po Baru vise crkava i dzamija nego li pravih vjernika. U svetim knjigama pise ko ubije jednog covjeka kao da je ubio citav svijet. I sad se nasao taj (Ne) Vjernik da svojim izmosljotinama zavadja narod a narod u sve vjeruje umjesto da vide kako ce sastaviti kraj od prvog do prvog u mjesecu oni hoce crkvu iz kozna kojeg vijeka. Pa dje su bili ti veliki arheolozi i vjernici do sada magistrala je prosla 1973 a do tada tu je bila ledina i sad nekome palo na pamet po onoj narodnoj da komsiji crkne krava i pojavi se crkva isto ko ona na vrh Rumije.Oj narode stoko moja. Kralj NIKOLA.
19.10.2019 01:19
za gorcila
za gorcila: Tako je,da nijesu nasli cesovoga faraona"Zaljevskoga":-D:-D:-D:-D
19.10.2019 08:45
Ацко
Ацко: Мафија ће брзо у затвор, стиже слобода
19.10.2019 10:38
Консултант
Консултант: Какво ће проклетство навућ на себе и своје породице они који су ово дозволили, они нису свјесни. А тек инвеститор, који од своје обести може само да се нада најгорем. А тако ће проћи и купци станова у тој истој згради. Купујеш стан на гробљу и на темељима цркве. Одлично. Болница ти је близу и надај се "најбољем" да брзо напустиш овај свијет. Али пошто је из шестог вијека темељ, онда ће барем шест година да се мучи на апаратима (заједно са онима који буду ту копали).
19.10.2019 13:42
Vasilije
Vasilije: Valjda će uz časnoga Zagarcanina stati svestenstvo hriscansko Bara,političari opozicionih partija koji se bore protiv mafije,Cakan i Biram Crnu Goru,gradjani Zakjeva i Tombe,intelektualna elita pa makar rizikovali uhlebljenje kao g. Zagarcanin i drugi. Sramimo se barani a naročito iz visevjekovnih barskih porodica!!!
19.10.2019 16:34
Baranka
Baranka: Ja sam Zaljevka, i prvo bih se zahvalila ovom dobrom čovjeku koji poštuje zavjet Marovića.To mjesto se zove alijer Tafulića(Tofula) i Marovića.Tu je crkva i grobovi naših predaka, koje turci oskrnaviše i pretvoriše u topionicu zlata. U ropstvu je narod morao trpjet i u tajnosti slavit Boga. Danas smo slobodni. Majka Tiđze Marinović je kupila to od Markovića.
19.10.2019 17:47
samo 5
samo 5: Grevota da na takvu lokaciju dizu samo 5 spratova,dizite bar do 10 spratova :-$:-$:-$:-$:-$
19.10.2019 20:27
Za toboze Zaljevcanku
Za toboze Zaljevcanku: Prvo pa si slagala cim kazes dobar covjek pa dje ste ti i on bili ovih zadnjih 50 godina pa vi je sad dosla neka naknadna pamet. Ne palamudite vise ne zamajavajte ovaj narod vasim glupostima. Sikter bre dokoni Zaljevcani i velje srbi dje god vidite kakvu staru medju odmah vam se prividja crkva. Pa Bar ima crkava i dzamija da ako prezivimo bez ove.
19.10.2019 21:03
Vasilije
Vasilije: Na portalu in4s i ovom portalu članci o ovom sramnim činu su stavljeni u zapećak i skriveni. Divim se baranji iz Zakjeva a Barski portal neka stavi članak na vidljivo mjesto.
19.10.2019 21:18
Ivana
Ivana: Vasilije, ja koliko vidim na naslovnici je i jedino ovaj portal piše o ovome, a dobro je što je In4s prenio svakako
19.10.2019 21:55
Zaljevka
Zaljevka: Kao prvoslagala nisam, no od takvih ka ti ne očekujem ništa ljucko. Kao drugo, tu sam, ne zadnjih 50 godina, no preko 1000.Kao treće, dokaži da sam slagala,a ja ću dokazat istinu.Tair je kao dijete došo da radi kod nas, i častan je i pošten, boji se grijeha i drži zavjet, isto kao Tiđzini roditelji.No Tiđza poita da proda. Četvrto,nije vam pametno da Zaljevkinji kažete,, sikter,, to zna bit jako opasno.
20.10.2019 06:56
Zaljevka
Zaljevka: Tu sam ja ne $ekiraj se ti. Nisam nikuđ mrdnula. Pamtim i Tiđzinu majku.Znam sve ko je kad došo kod nas i kako. Znam i one što opljačkaše Perića, uzeše mu mrtvom prst, kao ostavio je sve slugama. Nemoj se pre opuštit, i ako smo gostoprimni, ovđe mi odlučujemo kada je kome,, sikter,, đzaba bacate pare na advokate. Raspitaj se malo o junaštvu Marovića, i jeli im se smjeo ko zamjerit. Samo polako.
20.10.2019 07:22
Markova sofra
Markova sofra: Ja sam čuo od đeda da zbog tog groblja i crkve oskrnavljene na toj deonici svake godine pogine po jedan Baranin.To je opomena od Boga, da ne zaboravljamo grobove svojih predaka.
20.10.2019 07:39
Zaljevka
Zaljevka: Moj rođak, stari Marović je to uradio iz nužde, Bio je sam, bez đece.Bratanići po svijetu, Zagreb, Beograd, Pariz, pitao ih OĆELI ga pazit. Oni nisu mogli. On dovodi sluge, i daruje im njegovu zemlju uz zavjet da čuvaju crkvu i groblje. Pokojna Aiša, Tuđzina majka je to poštovala. Ali ćerku izgleda ne zanima.
20.10.2019 08:22
Vasilije
Vasilije: Još jedanput čestitam Zaljevki na iznošenju istinitih podataka. Takodje i ovaj portal dokazuje svoju pravu vrijednost,koja je u Baru nemjerljiva.
20.10.2019 11:23
Đoka
Đoka: Svaka čast Zaljevčanki,a đe nestale naš pametnjaković Boki.Mišljenje tog zmaja puno znači
20.10.2019 13:55
Иван
Иван: Браво за Заљевчанку
20.10.2019 14:16
Sasa
Sasa : Ne znam ni ko dade dozvolu da se ulica kod kafane Berlin ,zatrpa sa dvije desetospratnice ,na mjestu gdje voda od kisa pravi najveci nanos i pliva bulevar citav ,tako ce i zgrada plivati ,a neko ubrzano donosi dozvole i trpa izgleda u dzepove..
20.10.2019 14:43
TUTANKAMON
TUTANKAMON: Predlazem da se ova 1000 godisnja zaljevcanka koja je malo mladja od masline na mirovicu proglasi kao faraonka Zaljeva i okoline i kad mogu Bosanci imati piramide sto nebismo i mi mogli imati faraone pa da nagrnu turisti ko u Medjugorje i da nas bog vidi. Magistrala posto mora prolaziti za Ulcinj a prolazi preko faraonskih grobnica izmjestiti je pored kuce ovog dusebriznika i staviti naplatnu rampu da covjek ima neke vajde od svega ovoga. A ukoliko se sagradi crkva na tom mjestu zna se ko ce potezati zvona i to svakih sat vremena ko oni ding dong satovi sa klatnom. Blago zaljevcanima a i baranima turizam ima da napreduje do neslucenih visina. Stara maslina, stari grad, Zaljevski begovi zaljevski Faraoni i zaljevski sipkovi mozda se i unesko pozabavi Zaljevom. MASALA, MASALA.
21.10.2019 02:43
Boris
Boris: Zaljevske nisu piramide, faraoni, begovi,hađzimurići...Zaljevsko je ono vidljivo, ono stvarno što stoji i opstaje vjekovima,Zaljevska istorija se ne može zatrpati kamionom šuta. Što se zvona tiče, nisu ostala pusta, Zaljevčani nisu izumrli, iako ste vi mislili da jesu. Jeste da nas je malo, 7-8 familija, ali nas nikada nije ni bilo više.
21.10.2019 08:56
Mino
Mino: Dok je Božo faca i dok se naslikava po svadbama zaljevčani neće imati problema.Sva infrastruktura će biti u redu.Političar par exelans jako se razumije kao Mara u krivi k...c
21.10.2019 11:46
Ankica
Ankica: Bogami ako to mjesto taknete brzo će se ponoviti april '79.I prije tog zemljotresa je moj stric zborio nekim učenim glavama da ne čačkaju groblje. No su se oni smijali. Viđećete neće godina proć sve će bit šut. Greota i sramota
22.10.2019 11:42
Božo
Božo: Za Mina, ti si veliki intelektualac pa možeš komentirati sve i svašta. Ispod mog nivoa je da raspravljam sa tobom. Preporučujem ti da se primi zanata tvojih predaka, dobri su bili kovači pa si i ti nešto naslijedio tako da u to ne sumnjam. Makni se od bilo kojih komentara jer si pametniji kad šugiš za razliku od nas koji smo akademski građani
22.10.2019 14:12
Za. Akademca😭😭😭
Za. Akademca😭😭😭: Slusaj ti gnjdo sto sebe nazivas akademskim gradjaninom vucibatino iz livara pokazacu ti ja prvi put kad dodjes u ST. Bar ko sam i ko su mi bili preci sigurno casniji od tebe i bez ikakvog dosijeja. Fukaro jedna ti da vrijedjas Starobarske kovace koji su posteno za razliku od tebe i tebi slicnih zaradjivali da prehrane porodice.
22.10.2019 23:58
BALI BEG
BALI BEG: U Zaljevo je svasta i svega bilo ali crkve nikad. Bili su Begovi i vi neki njihove sluge. A najgore je kad ozive mrtve usi pa zamisljaju sebe mnogo vaznim i bogom dani da bistre istoriju a malo ko zavrsio vise od 8 razreda u rupu misevi ne talasajte mnogo.
23.10.2019 00:23
Rodjeni Zaljevcanin
Rodjeni Zaljevcanin: Kako je lijepo bilo zivjeti u Zaljevo bilo je Muslimana, Albanaca, Pravoslavaca Katolika svako je svakoga postovao isli jedni kod drugih na slave na sahrane svako gledao svoju rabotu ali nadje se jedna pogan da zamuti sve i pocese razne price te bilo crkava te nije bilo bilo begova nije bilo i pocese komsije da se poprijeko gledaju zbog koga i zbog cega zbog jedne nista robe i toboze crkve iz 6 vijeka. Pa dje sad nadjoste da poslije 15 vjekova ubacite kosku medju narod dabogda vam bog sudio i na ovaj i na onaj svijet. Svi koji u ovo vjeruju gori su od ovoga sto je sve ovo i zamutio. Neka vam je bog upomoc.
23.10.2019 00:37
Moje ime tvoje prezime,, beli beg,,
Moje ime tvoje prezime,, beli beg,,: Onu na Čok smo izgradili pod turskom okupacijom. Dobili smo dozvolu od turaka.Nisu oni bili tako loši.No oni minuše, na prepad iz Bara. A sad se poslje 100 godina pojaviše neke gnjide😂, pa bi još da budu što nisu. Vele da su begovi😂a čapra im debela.
23.10.2019 17:41
Za bali bega
Za bali bega: ,, BALI BEG,, U PREVODU PO ZALJEVSKI,, ŠLJINAVI BEG,, 😂
23.10.2019 17:55
Za. Prevodioca
Za. Prevodioca: Zaljevski prevodioc SAJ SI GA LOMA. SIPU RACKU ALO BUD. Posto ti ide od ruke prevodjenje evo pa se malo zabavljaj blavoru zaljevski
24.10.2019 03:20
IVAN BEG
IVAN BEG: Balil, imaš li ti 8 razreda, ili barem četvoroletku?Radi na sebi, obrazuje se. U moju zemlju imaš sve uslove, ja sam gradio crkve, manastire, škole i imao prvu štampariju u evropu. Grijeh je da živiš u moju zemlju a da umreš neuk.
24.10.2019 07:02
Za. Ivana Glavurdana
Za. Ivana Glavurdana: Muci splacino jedna jesi li se pronasao u sluge begova zaljevskih pa ti je muka. Slino jedna ti spominjes crkve na tvoju zalost u Zaljevo je nije bilo i nece je biti a ti me mozes kazniti zato st po tvome nisam dovoljno pismen tako sto ces mi naduvati bijele bubrege kroz Mirasa. Operi prije toga te sporkave ruke da mi ne predje kakva boljestina kozna kad si se zadnji put okupao posto je susno ljeto a ti se kupas samo ako te uhvati kakva kisa. Ajd sad smradu u rupu i ne javljaj se dok te ne prozovem.
24.10.2019 09:26
BORISOVA
BORISOVA: Otac mi je pričao dosta o starini, o vijekovnim dešavanjima naših predaka. Ono što su njemu ispričali đed, prađed, šikunđed... Nekada davno je jedan Zaljevčanin orao volovima u Gorak. Priđe mu rođak i veli mu, jesili se pomamio, đe oreš, neđelja je. On mu na to odgovara,, Božije je nebo, a moja zemlja, On nek ore gore a ja ću dolje,, U toliko se zemlja otvorila i progutala i njega i volove. Od silne treske na Volujicu se pomjere stijene, stvori se prirodan kanal, koji je bio neopisivo sjajan, izglačan. Ko god je bio bolestan, nepokretan, prošao bi kroz taj kanal, uđe bolestan, izađe zdrav, isceljen. Znajući da smo imali mošti Sveca u toj crkvi, i da su ga turci zakopali, narod je znao da su ova izlečenja dolazila od tog našeg Sveca. U komunizmu, partijaš dolazi i minira to mjesto. Od tada do smrti je lud odio Barom. Molim državu da obnovimo našu svetinju i da pronađemo Sveca koji je zatrpan skoro 500 godina.
24.10.2019 09:50
IVAN BEG
IVAN BEG: Uf što bazdiš crni sinko. Oplakni se spolja i iz unutra, bar kod nas vode ima u izobilju.
24.10.2019 09:54
IVAN BEG
IVAN BEG: Oplakni se Glavurdane, glavoču, glavonja. Oplakni se nekad.
24.10.2019 12:05
Za. Glavurdana
Za. Glavurdana: Mars bre Cenefu smrdljivi SIPURACKU. Zna se ko su bili begovi a ko sluge mici ovo beg da ti se nesprdaju zaljevcani smokljo avetni dje te rodi majka tako felericnog grom te gadjao iz vedra neba jedna budaletina manje na ovim prostorima. THE END.
24.10.2019 16:01
Vasilije
Vasilije: Koliko je u ovim komentarima mržnje,vrijedjanja i nekulture!?A tema je devastacija i vandalstvo nad ostacima crkve i groblja.Eto portal Mondo objavljuje da je u Baru skupljeno 2.000 potpisa za gradnju azila za pse!Hrabre žene Bara spremaju hranu za gladne u podstanarskim prostorijama a preuzele su ulogu nedjelotvornog crvenog krsta!Mnogo lošeg se dešava u Baru a za to se ne pitaju 80 posto gradjana koji su totalno neobavijesteni o bilo čemu.
25.10.2019 09:03
Zaljvski Roker
Zaljvski Roker: Steta sto nema tog kanala da prolazi kroz Gorak jer bi bilo dosta pacijenata da kroz njega prodju pocev od ove pogani koja sve ovo zakuva pa vas ostalih zaludnjaka i nesoja koji patite za crkvom iz 6stog vijeka i dje god vidite kakvu staru medju odmah vam se prividja crkva. Pa malo li ima crkava u barsku opstinu grom vas gadjao avetne idite molite se bogu i ne kopajte sa oprostenjem Go... Ne dizite tenzije u Zaljevo dje ih nikad bilo nije. Vi ste nevjernici bez obraza cim ste se sjetili crkve i kao grobova od 6stog vijeka u 21 vijek pa dje ste dosad bili strvi vi se nevidjelo avetinima.
29.10.2019 01:41
Zaljevskom rokeru
Zaljevskom rokeru: Gledaj svoj poso i ne miješaj se đe ti mjesto nije. Zaljevčani su imali crkve, i čuvali vijeru u komunizmu i pod turcima. Ne skači bezveze, mi samo oćemo da obnovimo ono što su nam stari ostavili. Ako ti odgovara Zaljevo ostani, ako ti nije po volji idi u svoj zavičaj. Zaljeva se okani. Velji i Mali Zaljev i Zaljevsko polje imaju svoju kulturu tradiciju istoriju,Boga,vijeru.a ovi što napraviše kuće preko grobova, greota, udna im majka. Neka im je Bog u pomoć.
29.10.2019 09:31
Rokeru
Rokeru: Ovaj roker stalno ponavlja refren,, crkve nije bilo,, 😂😂😂Pa otkud temelji jadan, i grobnice. Da ih nisu vile donjele? Ti jado ne znaš đe si se doselio. Bila je crkva,turci su je prije 500 godina zatrpali, tu staru. Sveca zakopali. A noviju imamo na volujicu iz 12 vijeka, Sv. Ilija, na malu volujicu Sv. Ivana. Okani se naše istorije i vjere, mi tvoje ne diramo.
29.10.2019 09:57
Zaljev
Zaljev: Crkva smo imali puno, Zaljevci znaju svaku. Zaljevci nisu prifatali u turskom zakonu da se pišu u njihove knjige, i nisu ćeli da se kopaju u njihovo groblje, a turci su im zabranili pred crkvom. Tada Zaljevci počinju da se kopaju u svoje imanje.Bila je crkva i na zli potok, đe su jedini starosjedioci Savovići. Tu je bila crkva i groblje. Tucri skidaju krst i pretvaraju groblje Gusto u islamsko.
29.10.2019 10:24
ZALJEVCANIN 100%
ZALJEVCANIN 100%: Ovo se sve javlja jedna te ista osoba samo mijenja nazive i rekao bih da nije savi ili sva svoja sto bi rekli pobjeg(la) o od sebe zreo za dobru terapiju. Ja sam za vasu informaciju rodjeni zalevcanin evo vec 75 godina i ove nebuloze koje vi pricate prvi put sada cujem a pricajuci sa pojedinim zalevcanima znam iz koje kuhinje dolaze ali bolijest je svacija. Bila je crkva iz kozna kojeg vijeka na cok i sveta nedjelja u Rap koja je zbog vas velikih vjernika i dusebriznika bila u vrlo losem stanju dok je nisu obnovili pravi vjernici Vojo Petrovic, Milenko Nikocevic i ostali dobri ljudi i vjernici a ne mutikase kao vas nekolko na celo sa ovim bezvjernikom koji pokusavate da posijete sjeme zla po Zaljevo strvi vi se nevidjelo seme vi se ugasilo vi ste obicni bezboznici i nevjernici i prestani ili prestanite vise sa lajanjem ko pasce kad laje na zvijezde. Ovaj koji je sve ovo zapoceo vec je kaznjen od boga i naroda a gore od toga nema. Kalajte mutikase dosta je bilo vasih poganstina.
30.10.2019 01:29
ZALJEVČANIN 100%
ZALJEVČANIN 100%: Inače me Vladika naučio kako da kunem. No što ću kad mi se ove kletve obrnu u vr glave, ne znam. Zbogom te narode.
31.10.2019 11:25
Za. Zaljevcanku od 300 leta😵😵
Za. Zaljevcanku od 300 leta😵😵: Dji je ova zalevcanka od 300 godina djavoli je pozobali avetnu. Predlazem joj da se obavezno pobratimi sa ovom fukarom sto iz zlobe i mrznje ubaci kosku medju ovaj pitom narod. On sa 90% zaljevcana ne prica a i ti si izgleda ista zivjelo vam novo prijateljstvo neka vas Amfilohije blagosovi i obavezno da vam sagradi po jednu malu crkvu- trafiku ko onu na vrh Rumije pa se molite po citav dan da ako se bog smiluje na vas mada cisto sumnjam PAKAO vam ne gine.😵😩🤕
31.10.2019 12:42
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar