Ћирилица Latinica
28.04.2021.
Друштво

Московљанка само у Бару "опрала" 39 милиона евра

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

По подацима које су објавили инвестициони фондови, руска пореска службеница Олга Степанова купила је ексклузивну вилу у Бару, али се никада није сазнало је ли црногорско тужилаштво испитало те сумњиве трансакције.

Велика Британија санкционисала је 22 особе, оптужене да су умијешане у злогласне случајеве корупције, забрањујући им путовања и стварајући услове да им имовина буде блокирана, а међу лицима погођеним овим мјерама има и оних који су помињани у афери прања новца у Црној Гори.

У питању је бивша московска пореска службеница Олга Степанова, која је проневјереним новцем својевремено купила ексклузивну вилу код Бара. Укупно 14 лица обухваћених новим санкцијама била су умијешана у једну од највећих пореских превара у новијој руској историји, чији краци досежу до Црне Горе.

Шеф британске дипломатије Доминик Раб санкције је објавио 25. априла, тврдећи да се ради о корисним мјерама у борби против корупције.

Степанова је московска пореска службеница која је 2007. године одобрила лажне пореске пријаве у вриједности од 230 милиона долара и купила ексклузивне некретнине у Црној Гори, Москви и Дубаију. Агенција „Асошијатед прес” објавила је раније да је преко банковног рачуна свог мужа пребацила 39 милиона долара за те трансакције.

Амерички инвеститор Вилијем Браудер прије десетак година објавио је документа која откривају вишемилионско богатство Степанове, средњерангиране пореске службенице. Она, по тим папирима, упркос скромним примањима од око 40.000 долара годишње, посједује луксузне некретнине милионске вриједности. Све некретнине које јој се приписују, Степанова је стекла након спорних пореских пријава.

Браудер је објавио имена физичких лица и фирми на чије рачуне је покрадени новац уплаћен. Тако се дошло до доказа да је Степанова купила ексклузивну вилу у Бару.

Никада се није сазнало је ли црногорско тужилаштво испитало ове трансакције. То је још занимљивије ако се зна да је овај случај привукао велику пањжу јавности и да су се због злоупотреба активирале бројне међународне организације и институције.

Пореску превару тешку више стотина милиона евра открио је Браудеров адвокат Сергеј Магнитски, који је под необичним околностима умро у затвору 2009. године, без љекарске помоћи. Браудер се од тада бори против корупције, тражећи подршку од бројних влада и организација.

Браудер је био челник Хермитиџ капитал менаџмента, мултимилијардерског инвестиционог фонда. Магнитски је умро у затвору, али је прије хапшења открио да су службеници Министарства унутрашњих послова заплијенили документа фонда након чега су, на основу тих аката, регистровали своје људе као власнике и директоре више фирми, које су имале милионе на рачунима. Након тога су, наводно, попунили пореске пријаве, исказујући много мањи профит од оствареног и затраживши поврат пореза. У само једном дану рефундирано им је 230 милиона еура. Када су се дочепали новца, почели су да купују луксузну имовину широм свијета, укључујући и некретнине у Црној Гори.

Случај дошао и до европских институција

Браудер је годинама објављивао докумената који описују богатство пореских службеника, наводно умијешаних у милионску превару, а том случају извјештај је својевремено усвојила и Парламентарна скупштина Савјета Европе. Случај је дошао и до Европског парламента. Браудер тврди да је породица Олге Степанове, која је била шефица московске дистришке пореске канцеларије број 28, утрошила цијелих 39 милиона евра, за које се сумња да су стечени преваром.

 

("Дан")

Коментари
Sani
Sani: DPS mafija se ovdje ugradjivala bar 20 %. Zna se kako je to funkcionisalo do sada. Rusi su nam braća, ali ruska mafija je isti što i ostale mafije.
29.04.2021 07:16
Nole
Nole: A u Britaniju, Luksemburg da je kupila vilu nebi bio problem. Zapadni licemeri. Švajcarska, Luksemburg, Britanija idr žive od ovih ljudi koji kupuju skupe nekretnine i troše tamo.
29.04.2021 07:50
Filip Zaljevo
Filip Zaljevo: Bar ima najbolje mašine za pranje love.To govorim iz ličnog iskustva jer i ja dosta toga operem.Hvala Bogu kad se može
30.04.2021 20:43
Za Filipa
Za Filipa: Izvini koju marku masine za pranje koristis da bih znao hvala unaprijed.
01.05.2021 15:15
Olga kao VOLGA
Olga kao VOLGA: A neka je Bog joj pomogo!!!A neka je kami da je sve potrosila kod nas!!Olos DPS ovska je ko zna koliko miliona opljackala i za ljekove ih trosili a ova nije podobna sto unijela u budzet!Koliko je poreza uzeto za to pitajte se,,postenjacine,,iz redakcije DANA!
01.05.2021 19:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar