Ћирилица Latinica
16.05.2019.
Друштво

Мустафић: Дупло више домаћих сезонаца овога љета

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Како је саопштио Суљо Мустафић, диектор Завод за запошљавање Црне Горе,.на сезонским половима, од почетка године, већ је ангажовано више од 3.500 незапоселних са евиденције Завода.

Тој статистици снажан допринос дала је национална кампања “Запослимо домаће – да Црна Гора ради”, каже  Мустафић, истичући очекивања да ће на сезонским пословима, са евиденције Завода, ове године бити запослено 11.000 радника.

“Охрабрује податак о броју ангажованих лица са наше евиденције, домаћих радника, на сезонским пословима на приморју, тим прије ако га упоредимо са прошлом годином, када је у ово вријеме било запослено око 1.800 домаћих сезонаца. Значи, ове године их је двоструко више”, анализира Мустафић.

Директор подсјећа на циљ и намјеру Министарства рада и социјалног старања и Завода да се, кроз кампању “Запослимо домаће – да Црна Гора ради”, обезбиједи што више квалитетне радне снаге.

“Настојимо да ове године преко Завода, са наше евиденције, упослимо неких 11.000 лица, што је, с обзиром на структуру незапослених значајна цифра, посебно ако узмемо у обзир да је на нашој евиденцији више од 10.000 особа са инвалидитетом. Ако у плану успијемо, премашићемо прошлогодишњу бројку од десетак хиљада”, истиче први човјек Завода.

Познато је да је Црној Гори у сезони неопходно и до 20.000 радника. Иако се сваке године са евиденције Завода за запошљавање ангажује велики број домаћих радника, у јавности се често чује да наши људи нијесу заинтересовани за сезонске послове.

По ријечима директора, радници када се врате са сезонских послова најчешће се жале не на плату коју добију за обављени посао, него на услове рада, прековремени рад, лош смјештај…

“Неопходно је да послодавци мијењају свијест о томе, морају нудити боље услове рада домаћем раднику. Са друге стране, као Завод и држава морамо тражити нове услове, како радника задржати на сезонским пословима и током сезоне и читаве године и наравно обезбиједити га за наредну годину”, поручује Мистафић.

Он тврди да би нам помогао модел Хрватске, која има институт сталног сезонца, како би сезонског радника мотивисали да остане везан за послодавца током читаве године, кроз плаћање одређених пореза и доприноса, у периоду када он и не ради.

Послодавцима из туристичке привреде фали стручни кадар, сваке године на тржишту се појављују нова занимања.

“Свјесни смо тог проблема. Трудимо се да нашим, сваке године унапријеђеним, мјерама утичемо да оспособљавањем и обукама незапослених дијелом надомјестимо недостајућа занимања. Морамо пратити импулсе из привреде и од послодаваца и на њих брже реаговати. Тражићемо нове моделе да те обуке буду ефикасније”, закључује Мустафић.

 

Извор: Дневне новине

Коментари
Alma
Alma: Oće Suljo da dovede iz NATO zemalja radnike da nas spasu.Laži lažo da se veselimo. E koliko si se upinjao za NATO a sve nam NATO pobi po svijetu muslimane. Milione, moj Suljo.
16.05.2019 10:53
spicanino
spicanino: Ne ceraj te ih iz ladovine,ako nece da rade ove sezone moze bit ce dogodine ili drugi put.Umorni su od zimske rabote(prebaceli lijevo Mu,o nadesno i obrnuto) Imajte respekt;-);-);-):-D:-D:-D
16.05.2019 14:06
Lazar
Lazar: Suki, znas i sam da su crnogorci neradnici, gladni, pozajme se da igraju kladinionicu, sipaju 3 evra benzin za kola kupljena na kredit koji otplate tako sto leze u zatvoru, lažu, petljaju.. Tvoji Martinovići iz Bajica - preci, posebno. Rožajci su nešto drugo, oni radu, bate, raduuuu.
17.05.2019 11:44
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar