Ћирилица Latinica
23.10.2018.
Друштво

Награда уручена капетану Синановићу

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

На пригодној свечаности у старобарској коноби “Спиља”, плакету “Плави вал Монтенегра”  капетану Вахиду М. Синановићу уручио је  потпредсједник Медитеранског центра фотографије (МЦФ) Љубо Караникић.

Ријеч је о награди коју МЦФ додјељује у оквиру пројекта “Омниа вита еx маре” (“Читав живот са морем”), покренутог “са циљем очувања темељних вриједности Медитерана”.

"Желим да се захвалим НВО МЦФ која ми је уручила плакету 'Плави вал Монтенегра'! Годину која је при крају обиљежио је велики труд и рад појединаца или група из мога града који ништа мање не заслужују да буду награђени!

Такође, желим да поменем Жене Бара кувају срцем, моје Спичанке које раде на љепшем и бољем Сутомору и сачувању околине, Организацију за заштиту животиња и још пуно њих, а посебну нашу суграђанку која живи у Никшићу Татјану Вукићевић, која је донирала свој орган да би спасила комшију!

На крају, ако не могу да подијелим ову награду (која се тиче поморства), онда свакако могу да подјелим моје срце с вама! Нека Вас драги Бог сачува и додијели Вам снагу да издржите на свом путу, надасве хуманом", рекао је поводом добијања плакете капетан Синановић.

Капт.. Вахид М. Синановић рођен је 1964. године у Старом Бару. Основну и средњу школу завршио је у Бару, а Вишу поморску започео у Дубровнику - дипломирао у Котору.

Први пут се укрцао на путнички брод “Његош”, са првом посадом, на обавезној пракси од двије недеље, а продужио ју је све до почетка школске године као “мали од кужине” осамдесетих година.

Као стипендиста “Прекоокеанске пловидбе”, добија укрцај на позицији кадета на легендарном м/б “Вирпазар”, а 1983. године успјешно полаже за звање поручника трговачке морнарице и почиње каријеру као трећи официр палубе. Десет година касније унапријеђен је у звање заповједника брода.

Прву самосталну команду добио је на м/б “Бијело Поље”. Са посадом и бродом био је “заробљен” по налогу УН, у луци Хонг Конг. Од 2003/04. је заповједник бродова њемачке компаније “Ернст Јацоб”.

Ово је трећа плакета “Плави вал Монтенегра” за 15 година трајања пројекта “Омниа вита еx маре”. Прве двије су добили Славко Ћиро Марић – управитељ глисера Лучке капетаније и поморски капетан Бранко Ђуровић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar