Ћирилица Latinica
06.04.2020.
Друштво

Надбискуп Ђонлешај: Ускршње мисе без вјерника

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Први пут у историји на католички Ускрс, на светим мисама неће бити присутни вјерници.

**************

"На жалост, први пут у историји католичке цркве, овако се нешто дешава – вирус је озбиљна пријетња за цијели свијет - казао је новинарима Надбискуп барски и примас српски, монсињор Рок Ђонлешај, који је и управитељ Которске бискупије.

Он је подсјетио да католици ове године славе Ускрс 12. априла.

За Велики четвртак планирана је Света миса у 18.00. Како је казао монсињор Ђонлешај, довољно је да се вјерници у то доба духовно саберу породично кући, у молитви.

На Велики петак, 10. априла у 15:00 у цркви Светог Николе и жупним црквама славиће се обред Муке господње. Одређена је молитва и посебна накана за болесне, покојне или оне које се осјећају изгубљено или престрашено. Молио бих да у вријеме кад је Исус умро на крсту, у 15:00, вјерници се саберу у кућама и духом присуствују Светој миси, казао је надбискуп барски и примас српски.

На Велику суботу, по његовим ријечима, обично се практикује благослов хране, али то неће бити случај ове године.

"Умјесто тога, нека се обитељ сабере и док једу храну припремљену за Ускрс, нека се помоле – ми ћемо се у духу повезати с њима и благословити" - поручио је он.

Сва храна, додао је,  дар  је од Бога. У 21:00, у суботу вече, славиће се обреди и миса Вазмења господњег, али неће бити ложења ватре, ни процесије, већ хвалоспјев вазменог псалма и наставиће се Светом мисом. У недјељу, на Ускрс, на благдан свих благдана, срце цијеле литургијске године, Свечана миса ће бити у 10:00 у цркви Светог Николе и у свим жупама у одређено вријеме, без присуства народа, на жалост.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar