Ћирилица Latinica
03.06.2018.
Друштво

Наставља се урушавање Луке Бар

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Послије одбијања приватизационе понуде компаније "ОТ Логистикс" из Пољске, непрофесионални менаџмент у друштву синдикалних повјерилаца, вођен краткорочним, личним и локалним интересима, наставља са урушавањем Луке Бар АД, која би у нормалним околностима могла бити замајац не само барске општине, већ и цијеле Црне Горе.

То је у анализи за “Вијести” констатовао мр Миливоје Кнежевић, мањински акционар барске компаније.

Лука Бар први квартал 2018. завршила је, према неконсолидованом извјештају, са нето губитком од 78.032 евра, показују подаци објављени на веб сајту Монтенегроберзе.

У истом периоду прошле године профит је износио непуних 655 хиљада еура, што значи да је Лука Бар, у првом кварталу 2018. у односу на исти период прошле године, изгубила око 733.000 еура.

“Пословни приходи у посматраном периоду су умањени чак за четвртину, са 2,77 милиона на 2,08 милиона еура. Да би ‘ублажили’ пад пословних прихода, представници ове барске компаније су на умањење пословних прихода одговорили увећањем пословних расхода - са 2,09 милиона на 2,14 милиона евра. Да ли то доктори наука који сједе у Одбору директора ове компаније држе час студентима економије како се на негативне околности које долазе изван компаније реагује у компанији”, запитао се Кнежевић.

Напоменуо је да је пословање Луке Бар, у првом кварталу 2018. године, “обиљежено изостанком слања поузданих информација држави, малим акционарима и грађанима Црне Горе”.

“Након недовољно јасних информација о обавезама према запосленима и непотпуних информација о реалном стању потраживања Луке Бар, група састављача финансијких извјештаја на релацији рачуновођа, извршни директор и ревизор не мари за редовност и поузданост информисања јавности о пословању и дешавањима у Луци Бар”, додао је Кнежевић.

Он је нагласио да “власници ове фирме још увијек не могу доћи у посјед ревизорског и консолиднованог финансијског извјештаја за 2017. годину, а материјал за редовну Скупштину који би требао бити на сајту компаније је пажљиво сакривен од очију јавности”.

“Могуће да представници већинског акционара спремају изненађење и смјеном у менаџменту најављују компанији неки нови почетак”, закључио је Кнежевић.

 

Нови тендер и продаја, могуће рјешење проблема

Иако ће вјероватно бити проглашени за неког ко ради против интереса Луке Бар, мали акционари су 2017. године, подсјећа Кнежевић, подржали предлог Владе Црне Горе за приватизацију: “Поучени искуством спашавања ‘стратешких’ привредних субјеката без којих се не може”.

“Да ли ће на редновној Скупштини акционара, која је заказана за 29. јун, представници државе размишљати краткорочно или ће гледати у будућност и схватити да је за Луку Бар потребно много више снаге и енергије, остаје да видимо. У сваком случају, квалитетно припремљен тендер и продаја стратешком инвеститору који зна, разумије и има способности да развија лучки бизнис могао би бити потенцијално рјешење проблема”, оцијенио је Кнежевић.

(Милорад Милошевић, "Вијести")

Коментари
Trus
Trus: Mafija vlada drzavom pa i Lukom moj Knezevicu.
03.06.2018 12:06
3-B
3-B: Da bi se razumjelo stanje u luci bar treba pogledati šuru sliku i u svjetlu ovih zadnjih izbora. Da je država normalna postavila bi normalnog izvršnog direktora i nebi ga pritiskala da za avake izbore primi još 150 novih neradnika, kad se luka podjelila imali su 300 radnika sad imaju 1300
03.06.2018 14:04
Branka Vojvodic Nikezic
Branka Vojvodic Nikezic: Cekajte pa Franovic je bio na listi iza Boza Jankovica i Tanje Spicanovic. Ljut i nije se pojavio ni na jednu promociju. Umjesto da otvorite tu pukotinu vi ste sada nasli da pisete o Luci Bar. Imali ste more afera u Luci zvanoj zadruga, ratove koji vodi sa zaposlenima, savjetnika Drecuna poskednjeg direktora Primorke koji je unakazio, disciplinski postupak protiv Sonje Stanisljevic, zlostavljane Zane Miranovic sestra rodjena Mladena Miranovica, ozbiljnog kandidata za predsjednika opstine, obnovu hladnjace dje se sushe prsute itd itd.
04.06.2018 00:39
Bane
Bane: Za koju privredu je skolovano toliko naroda ili, da li univerziteti skoluju idiote pa mi ni jedno preduzece ne umijemo voditi? Od partijskih kadrova i direktiva, trazenja bespogovorne poslusnosti stvaraju se moralni I strucni imbecili koji su jedini resurs savremenog kapitalizma. I zato Mr. I Dr. Koji vape za strateskim partnerima spadaju u isti kos.
05.06.2018 23:23
Baranin
Baranin: E moj nesrećni i nepismeni Kneževiću.Nećeš krčmit i cijepat Luku.Trebao si se javiti prije dolaska Franovića pa bi znao kako je izgledala raspala Luka.Sa fiktivnim i friziranim izvještajima.E sada taj Franović uvodi red u Luku i naravno da to smeta neradnicima.Onima koji godinama nisu dolazili na posao..sad se mora platit radnicima razlika zarada od 2009 do 2016.Ko je odgovoran za to..Ne zanima me Franović ali čovjek radi posao kako treba.Nit ga glasam niti DPS.Ali istina je istina.Pođite malo do Luke. Radnik Luke.
08.06.2018 19:01
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар