Ћирилица Latinica
22.03.2018.
Друштво

На Волујици ће градити азил за псе

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У Бару је данас коначно јавно саопштено гдје ће бити изграђен азил за псе луталице. У наставку 21. сједнице СО, приликом расправе о програму рада општинског предузећа “Ловство” ДОО, одборник СНП Миленко Цебаловић је са скупштинске говорнице објавио да у материјалу који је достављен одборницима из предузећа пише да је локација азила плац површине 5.000 квадратних метара на Волујици.

"Око азила, општина се обратила нама, а ми министарству пољопривреде и руралног развоја за одобрење. То је парцела иза репетитора на Волујици, у зони морског добра. Добили смо сагласност министарства за издвајање 5.000  квадратних метара из нашег ловног резервата", рекао је директор ДОО Ловство Младен Ђуричић.

Осман Субашић (СДП) је рекао да га радује што ће Бар добити азил, напомињући да је интересантно да “све иде преко надвожњака - и депоније, и каменоломи, и азил за псе”.

"Мислим да је азилу мјесто неких 15 км од града. Ко је одредио локацију, ко ће њиме управљати, ко је инвеститор? Вјероватно ће бити у саставу неког ДОО, а да ли има еколошког елабората", питао је Субашић.

"Азил за псе је прича која траје преко десет година.  Дајмо да се једном договоримо да га направимо и једном занавијек ријешимо ово питање", рекао је Саво Павловић (СД).

У расправи о плану рада ДОО Ловство, Саво Вујошевић (ДЕМОС) рекао је да је ово ДОО “слика и прилика” како влада ДПС “са својим сателитима” и како владајућа коалиција поштује новац грађана.

"Од оснивања је предузеће на терету буџета општине, у њега је уложено милион еура, а шта је добијено заузврат? Општина од њега никакве користи није имала, сем запошљавања својих кадрова и могућег опредјељивања ловаца и гласача на изборима. У плану је за уређење цијелог ловишта опредијељено 2.000 еура, а фонд зарада је повећан за 14.000 еура", навео је Вујошевић. 

Марко Брњада (ДПС) је реплицирао да ако неко зна за евентуалне злоупотребе у предузећу, нека то одмах пријави тужилаштву, “кривично дјело је и ако неко зна за злоупотребу, а прикрива је”.

Мр Дејан Ђуровић (ДФ) је казао да је раније постојало ловачко друштво “које је радило овај посао без дотација из буџета”.

Програм рада ДОО Ловство за 2018. усвојен је са 19 гласова за и осам гласова против.

На дневном реду данас била је и расправа о програму рада за 2018. општинског предузећа ДОО Можура, које газдује истоименом регионалном депонијом.

Директор предузећа Драган Симовић рекао је поред осталог да је у ДОО попуњено 20 радних мјеста, “а биће нове систематизације”, те да ће и ове године примати отпад из Бара, Улциња, Будве, Тивта и Котора.

"Планирали смо прихват 74.000 тоне отпада по цијени десет еура по тони  за Бар и Улцињ, а  20 евра  за остале. План прихода је око 1.1 милион, а добити око 150.000 еура.  Досад је на Можури лагеровано 350:000 тона што је трећина капацитета И радимо све да депонији продужимо вијек.

У контакту са пројектантом планирамо подизање шест метара високог ободног зида чиме депонија добија стабилност и додатних 450.000 кубика прихвата. Тиме бисмо продужили радни вијек за седам година", рекао је Симовић.

Истичући да је ова инвестиција вриједна три милиона еура, СИмовић је додао да слиједи експертиза идејног рјешења. 

Мр Дејан Ђуровић (ДФ) је питао зашто посао на Можури не могу добити стручњаци, наводећи имена четворо кандидата “а о дњих је само једна особа партијски активна”. Вујошевиц (ДЕМОС) је питао како је могуће да депонија и даље није прикључена на водовод.  Програм овог предузећа изгласан је са 20 гласова за и шест против.

У току расправе, Миленко Цебаловић (СНП) је питао зашто Радио Бар не преноси сједницу, “а државни јавни сервис, иако су свугдје избори, преноси Скупштину Црне Горе”. 

Одборницима ДПС-а било хладно...

Након паузе, сједница је поподне прекинута, што је образложено тиме да су се из клуба ДПС пожалили да је у скупштинској сали хладно, а термин наставка није објављен.

(Вијести)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар