Ћирилица Latinica
24.03.2021.
Друштво

На данашњи дан су нас напали НАТО злочинци: У Сутомору обиљежавају Дан сјећања на агресију

Аутор: Редакција 18 Оставите коментар

Крвави епилог НАТО бомбардовања СРЈ био је око 2500 угашених живота цивила, а прва бомба у Црној Гори пала је на Црни рт изнад Сутомора. Чланови  ДФ-а и Удружења "Космет" симболично ће се данас окупити испред војног објекта на том мјесту у знак сјећања на агресију над нашом земљом.

************************************************************

На данашњи дан 1999. године почела је злочиначка агресија злогласног НАТО савеза над Савезном републиком Југославијом, односно Србијом и Црном Гором.

Подсјетимо, формалани повод је био потпуно измишљени масакр албанских цивила у селу Рачак на Косову и Метохији, што је касније потврђено и са највиших међународних адреса.

Напад на једну суверену земљу, чланицу Уједињених нација, први пут до тада у историји постојања НАТО-а, извршен је без одобрења Савјета безбједности УН. Дакле, био је у питању преседан.

За жртве, међу којима велики број цивила и дјеце, као и за разарање цивилних објеката школа, болница, породилишта, мостова, фабрика, до данас није нико одговарао.

Наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Кларк је касније у књизи „Модерно ратовање“ написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ „средином јуна 1998. већ увелико било у току“ и да је завршено крајем августа те године.

Прва бомба на Црну Гору, пала је у круг војног објекта на Црном рту, изнад Сутомора.

Од НАТО бомби у Црној Гори је страдало 10 особа, међу којима и троје дјеце. Укупни крвави епилог НАТО бомбардовања СРЈ био је око 2 500 угашених живота цивила.

Првог дана напада пала је и прва жртва деветнаестогодишњи Саша Стајић из Београда, погинуо је на ратној стражи у кругу касарне „Милован Шарановић” у Даниловграду.

У нападима који су услиједили 6. априла 1999. године НАТО је бацио бомбе на аеродром у Голубовцима. Дан касније бомбардована је фарма у Подгорици, када су страдала три радника запослена на њој. Током 16. априла више пројектила и бомби погодило је подручје Подгорице и Даниловграда, а 30. април остаће упамћен као један од најкрвавијих датума у новијој историји Црне Горе.

Тада је бомбардовано Мурино, када је страдало највише цивила током те агрссије. Страдало је шест невиних грађана.

Животе су изгубила дјеца: четрнаестогодишњи Мирослав Кнежевић (1985), тринаестогодишња Оливера Максимовић (1986) и десетогодишња Јулија Брудар (1989).

У нападу су страдали и Вукић Вулетић(1953), Милка Кочановић (1930) и Манојло Коматина (1927).

НАТО агресија на СРЈ, цинично названа „Милосрдни анђео” трајала је 78 дана током које је било 30000 ваздушних налета, 50000 испаљених разорних пројектила.

Рањено је 12500 становника, а огромна материјална штета начињена је на бројним војним и цивилним објектима, школама, здравственим центрима, споменицима културе, медијским кућама и слично.

Акција НАТО, коју су Влада СРЈ, али и бројни правни стручњаци назвали агресијом, услиједила је послије неуспјешних преговора о рјешењу кризе на Косову и Метохији у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

О материјалној штети која је нанијета Југославији током бомбардовања изнијети су различити подаци. Тадашње власти у Београду процијениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО.

 Резолуција 1244

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савјета безбједности УН. Дан раније, представници ВЈ и НАТО потписали су у Куманову Војно-технички споразум, којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Космета и улазак  међународних војних трупа у тај дио Србије.

НАТО је изводио нападе на СРЈ са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, а у неким операцијама учествовали су и стратешки бомбардери који су полетали из база у западној Европи, па и из САД.

Према подацима УНХЦР-а, Косово и Метохију је од доласка мировних снага напустило око 260.000 Срба и Црногораца.

У многобројним инцидентима у истом периоду убијено је око 500 људи, рањено више десетина. Од почетка бомбардовања киднаповано је око 1500 неалбанаца.

Ратни губици НАТО у људству и техници никада нијесу обелодањени. У Музеју ваздухопловства у Београду чувају се остаци срушених авиона Ф-117, Ф-16, беспилотних летелица, крстарећих пројектила.

Хероји из Црне Горе - жртве НАТО-а

Имена страдалих војника, официра, припадника Војске Југославије и полиције који су родом из Црне Горе, а дали своје животе за Крст часни и слободу златну, за Косово и Метохију.

До сада сабрана имена су: Драган Бјелановић, Марко Аврамовић, Ратомир Филиповић, Миломир Крвавац, Божо Џувер, Маринко Кандић, Марко Ралевић, Ранко Лазаревић, Горан Мирјачић, Његомир Мараш, Ђорђије Цимбаљевић, Златко Мујовић, Дејан Петрић, Симо Поповић, Данило Војводић, Предраг Леовац, Љубодраг Белоица, Славко Ђуровић, Миодраг Губеринић, Звонимир Томовић, Јован Оташевић, Радуле Шћекић, Вукоман Тешовић, Божидарка Марковић, Срђан Лакићевић, Ранко Вуковић, Жељко Бошковић, Милорад Јелић, Зоран Фатић, Веселин Јововић, Бранко Чупић, Радован Вујадиновић, Витомир Поповић, Аћим Тадић.

Списак није коначан.

Молебани у цијелој Црној Гори

Молебани за страдале у православним црквама и манастирима у цијелој Црној Гори служиће се данас поводом 22 године од агресије злочиначке алијансе.

ДФ и "Космет" на Црном рту

Чланови партија из састава Демократског фронта, као највећег субјекта у новој парламентарној већини у Црној Гори, заједно са члановима Удружења "Космет" симболично ће се данас окупити на Црном рту изнад Сутомора у знак сјећања на агресију НАТО и све жртве злочиначке алијансе у нашој земљи.

 

Коментари
Милош Обилић
Милош Обилић: Пет векова су Турци Селџуци држали под окупацијом свету српску земљу Косово и Метохију па су се на крају вратили тамо одакле су и дошли,у Анадолију.Убеђен сам да ће и ови бриселско вашингтонски НАТО Турци на крају пута доживети исту судбину и да ће њихова окупација много краће трајати.НАТО амерички разбојници и њихове подгузне европске муве су огњем и мачем окупирали распето Косово и Метохију али то им ништа не вреди,ниједна сила није до века.Пре или касније ко се са Србима качио одлазио је гологуз скинутих гаћа!Срушили смо два царства Аустроугарско и Османско срушићемо и ово НАТО царство.С' вером у Бога,Догодине у Призрену!
24.03.2021 04:24
Živojin za Žarković
Živojin za Žarković: Bravo Milošu Obiliću ovome komentaru nemam što dodati,samo Nato zlikovci Bog je na naśoj strani,AMIN!!!
24.03.2021 09:44
Stojan
Stojan: Posle toliko godina i sjecanja jos vise mrzim ova govna agresorska . Makosmo mila gnjiloga jos samo da izadjemo iz ovog saveza ZLOCINACKOG .
24.03.2021 11:04
rolls royce
rolls royce: Nepostojeći miloše, još pet vekova bi vladali Seldžuci da nije bilo država koje su danas u NAT-o.Niste vi oćerali turke, već Prusi,Austrijanci i Rusi.Vi srušili dva carstva???Srušeno je Rusko carstvo i Austrougarsko zbog vaših megalomanskih apetita.Niste vi ništa srušili svojom snagom, već svojom glupošću.
24.03.2021 11:32
Za rolls royce Ђоко Китаревић
Za rolls royce Ђоко Китаревић: Можеш само да дубиш на глави припадниче вјештачке нације,створене у Јајцу,некрштена атеистичко агностичка душо.Виђели смо ваше јунаштво на Цетиње 1941.године,не опалисте ни један метак на италијанске војнике али се зато роди неколико стотина ванбрачне ђеце,како рече Јово Капичић њих 700 комада.
24.03.2021 11:53
Rajna
Rajna: Boze..sve im se vratilo!Nikad mira nemali,platili svaku zrtvu.
24.03.2021 13:42
rolls royce
rolls royce: Nepostojeći miloše, sve nacije dolaze od jajca.Jovo je ponosan na 700 Crnogoraca, a mi na Jovu i njegove zasluge u hvatanju ratnih zločinaca i izvođenju pred lice pravde.Pogodi đoko o kome se radi?
24.03.2021 13:48
Bogdan C
Bogdan C: Digni se nanoge govno usmrđelo kada pomeneš Cetinje,nema vas niđe 500 godina ,svako vas izdeka.patrijarhe vam Turci postavljaše kada bi uradili DNK svi bi imali tođake u Tursku.
24.03.2021 14:14
За све
За све: Мислим да је часније, људски и поштено да се једноставно ода почаст људима страдалим у цијелом свијету, а нарочито у Црној Гори и Србија од стране NATO агресије, него што мрзимо једни друге тиме ко је србин, црногорац, бошњак. Која је и чија је националност измишљена и лажна, старија и права. Ко је православац, католик и муслиман. Опет на крај крајева сви смо ми пролазни, а брука и срамота трају довијека. Неће сјутра тамо неки који нас је поробљавао и убијао 500 година, па и у свим другим ратовима, причати како смо ми били јаки и храбри, већ ће причати како смо се међусобно мрзјели и убијали и то зарад ЊИХОВОГ циља.
24.03.2021 16:53
Idea
Idea: Bravo za sve al dzabe rodis se da mrzis i umres mrzeci i kraj
24.03.2021 19:51
Za Bogdana C Ђоко Китаревић
Za Bogdana C Ђоко Китаревић: Данашње Цетиње је поред тога што је легло евивача и комита и легло криминалаца свију врста:лопова,шверцера,нарко дилера,превараната,подметача бомби,плаћених убица...У двадесет и првом вијеку на Цетиње и даље нема довољно пијаће воде а већина становништва ништа не ради и нада се да ће пасти са неба!Када год сам колима прошао поред Цетиње обавезно сам се прекрстио три пута и пљунуо,чисто да ме не бије малер,што је сигурно сигурно је!Далеко ти лијепа кућа Цетиње ко је са тобом имао посла ни пакао му неће тешко пасти!
24.03.2021 20:12
Za Mulosa obilica
Za Mulosa obilica: Bog te Blagoslovio.Kosovo Srce Srbije Crna Gora srce Albanije.Sramna Vlada danas se grli sa Natoom.Kukali kao i sve majke nastradalih od Andelske ruke.Amin boze .Cast postenim ljudima koji se sjecaju zrtava .
24.03.2021 20:34
Dino
Dino: Za Rollsa, ti si iz mog jajca izasao.😂e kakvo si zlo jedno. A sto ne budes nekad realan u zivotu ? Ti si jedan srbomrzac kakvog majka nije rodila😁
24.03.2021 22:33
Za. Bogdana
Za. Bogdana: Pliva patka pliva guska ova zemlja bice Ruska.
24.03.2021 22:34
Za 🦕
Za 🦕 : Nije on jedini, mi smo rodjen iz "inkubatora" 😉, pelcovani smo da ne "volimo" 🦕🦕🦕kao sto si ti!!! 🤫 🤫 🤫 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪💓💓💓
24.03.2021 22:44
rolls royce
rolls royce: Za Dina, ufff, sve bi bilo dobro da nisi kukavičje jaje među orlovima.Naučili me da pišem samo istinu.Nema tu mržnje, to je reakcija na laži pojedinaca, odnosno mitomaniju, koja nema nikakvu vezu sa istinom.
25.03.2021 10:49
Dino
Dino: Rollse-Kad su te naucili a pricas istinu, i tako si vaspitan, ne cuh tvoj stav za Kovetre, brod Budva i ostale afere koje nemogu stat u svesku od sto strana i to onu na uske i siroke.... To znaci da si isti kao i oni., kad to podrzavas
25.03.2021 11:59
Anti drklja
Anti drklja: Podukljice prodate mirniiiiii,vasa nacija je komunisticka izmisljotina a vi nesrece jedne negarori svojih predaka
25.03.2021 12:26
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar