Ћирилица Latinica
13.06.2019.
Друштво

"Нема силе пред којом ће Црногорци пљунути на Крст и своју Цркву"

Аутор: Редакција 13 Оставите коментар

Пише: Горан ЋЕТКОВИЋ

 

"Доћи ће вријеме када ће испред вас ставити хљеб и крст и рећи: "Бирај"! Пророковала је једна света Рускиња, Матрона Московска.

Управо таква атмосфера влада ових дана Црном Гором, гдје се Сваки Црногорац спрема да (не)доласком на Тројичиндански причест, потврди или оспори завјетну вјерност најдуготрајућој институцији овог народа њеној светој, саборној и апостолској цркви.

Ситуација више није нејасна, па је атмосфера и литургијска и саборна и свечарска, јер коначно се дешава да нас неко окупи као народ, народ коме је јасна превара, коме је доста зеленашко-бјелашких, партизанско-четничких, Мило-Момировских и свих других замки и фронтова на којим смо исфронцлали своје народно ткиво, претворени у непомирљиве непријатеље, иако смо из исте куће, исте крви и генетике, исте прошлости и традиције.

Последњи степеник је пред суноврат, jасно је свима. Нисмо ни заслужили да имамо Цркву, ако је не можемо одбранити:

"Муж је бранич жене и ђетета/ народ бранич Цркве и племена"!

Проклетство 20. вијека није рушило наш народ само по броју мртвих, иако се ради о милионима.

Помор нашег народа је снажнији у деградацији свега што нас чини народом, посебно наше величанствене етике и епике, какве нема ни Европа ни свијет. Није косовски завјет ноншалантно одређен циљ маркетиншких стручњака, већ врхунски ратни циљ Новог свјетског поретка у покушају.

Од комунистичког агресивног атеизма, ригорознијег од отоманског агресивног ислама, још је гори Ђукановићев државолики клон, роб Новог светског поретка и главни хулитељ на једине народне вриједности. Рушење Капеле на Ловћену, антивцивилизацијски је чин, чији корјени сежу у Његошевој далековидости и ватиканском схватању значаја запосједања Ловћена. У рушењу капеле, Закон о отимању црквене имовине налази свој најснажнији подстрек.

Од капеле, па до других Светих Храмова марширају већ бемакси, генекси, ценекси, карнекси, мутанти... спремајући машине за обрачун са "ретроградним" православљем, "једином кочницом пред западним благостањем".

 Убрзање антицрквене активности Мила Ђукановића и нешто налик пријетњи, изреченој на никшићкој конвенцији, не доводе у питање увјерење да је Кнежевићева коверта већ наплаћена новом амнестијом гувернера Ђукановића, који заузврат треба Православљу и Српству да зада одлучујући ударац.

Утврдили смо одавно да је Мило Ђукановић спреман на све како би одбранио приватне тековине владавине, које се кажу одавно мјере милијардама. Али је коначно успио и да се прерачуна да ће му и овај посао као и они бројни одраније остати без отпора.

Срби и Црногорци неће дозволити да заживи Зенкин закон. Много би било да то ико очекује од њих.

Сваки договор на уштрб црногорске државности, суверенитета, интегритета, традиције и воље већинског народа у Црној Гори, отпашће са одласком диктатора. Нека то узме у обзир и амбасада на Крушевцу и она нема и безгласна код Везировог моста и она братска испод Горице, кад тргују да не праве рачун без српског народа. Нека то упамте и наши суграђани из других народних скупина. Поштено је.

Само у последњем вијеку, посебно у неколико задњих деценија, Срби у Црној Гори су дали величанствен примјер братског стрпљења и трпљења.

Срби су најзаслужнији народ у Црној Гори за мир у држави. Срби су једини бранили сваку нашу државу и због тога кажњени, умјесто да буду бар похваљени. Браниће Срби и Црну Гору неодступно, јер је то једини одговор који би им дали њихови преци да их могу питати. Срби из Црне Горе немају другу државу осим ове и овакве Црне Горе, нити други смисао постојања од њеног очувања.

На праг кућног мира смо ставили заједничку државу са Србима у Србији и другим сународницима широм Балкана. Прећутали смо и истрпјели референдумску превару, све изборне преваре, монстатове фалсификате, просветне елсперименте, зачињене богаћењем издајника и ковертита!

Доживјели смо да нам се предсједник Црне Горе унереди у сваки црногорски подвиг, напослетку и онај вјековни покосовски, који нас је попео на Ловћен да одатле сањамо слободу и нашу велику Империју. Тако се Црна Гора, сва киптећи од Косова у себи, нашла на првом мјесту признања злочиначке нарко-државе, настала на насиљу и тортури над Србијом и Црном Гором, а на истој страни са лажовима, зликовцима, трговцима органа, наркотика и оружја... Понизио нас "рођени предсједник", још увијек љут на све који се нису одрекли Косова и Црне Горе, на све који неће да издају у име "свијетле будућности".

Напослетку, постали смо и НАТО држава. иако нисмо опростили жртве, отимање, бомбардовање и трајно загађење ваздуха и воде, Ђукановић нас је само сервирао окупатору, без грама савјести. Без отпора смо допустили да се са нашим светим традицијама спрда неки Аднан Чиргић, Николаидиси, и остали непоменици... Да се у сред црногорске скупштине и по улицама њених градова величају зликовци под барјацима Велике Албаније. Пљује се на Русију, на све српско, на све црногорско, "историчари" раде као рудари на изокретању историјског сазнања, све је лаж куда се год окренемо.

Не смијемо заборавити да смо до литице до које нас је довео режим у Црној Гори, путовали преко малих, јадних, купљених, покрадених, потплаћених и надасве нечасних компромиса.

Свака је брука у Црној Гори добила пасош.

На Тројичиндан, испред Храма Христовог Васкрсења, сви присутни ће доћи да поруче истину и да кажу да нема више компромиса.

Нема те силе на земљи, нема тог "вишег циља" пред којом ће Црногорци пљунути на Крст и своју Цркву.

Није црногорска несрећа само опасна намјера наше браће да затру културу, традицију и косовску кичму Црне Горе. Наша је несрећа вишеструка и на оној страни која барјачи тробојкама, као свака друга навијачка група. Треба замолити позиваре који се умножавају, све интелектуалце, политичаре, књижевнике и остале који мисле да су позвани да тумаче ситуацију, да не лармају са позивима, тумачењима, заклетвама и клетвама, јер пребрукаше више. Такви позиви имају задах трулих компромиса и јалових работа.

Нека "Скупштина о Тројчину дне" послужи "лидерима" да чују нешто од свог народа, нека остану по страни, нека у суботу не стоје у првом реду, нека се причесте последњи, нека пусте свој народ да се причести први, нека ураде као Његошеви главари који су се "макли у страну, док народ коло води"

Кад Митрополит позива треба сви да заћутимо и чујемо шта ће нам поручити.

Да чујемо шта ће рећи пастир црногорски, утемељен и укровљен у Црној Гори, њен чувар, са бременом какво нису познавали његови славни и свети претходници на трону цетињском, црногорско-приморском, брдском, скендеријском. Митрополит је као ниједан прије њега оправдао звање Чувара Свештеног Трона Пећког. Митрополија црногорско-приморска и епархија будимљанско-никшићка су најздравије кошнице Српске православне цркве. Њих да чујемо, Ђукановић је своје већ рекао. Ваља се причестити, Видовдан се ближи.

 

(Аутор је предсједник Удружења новинара Црне Горе)

Коментари
Спасоје Б.
Спасоје Б.: Какво разваљивање! :-)
13.06.2019 15:55
МИРАШ.Л
МИРАШ.Л: САМА СЛОГА ДРЖАВУ ГРАДИ НИКОГ НЕ ТРЕБА МРЗЕТИ ИМА МЈЕСТА СА СВЕ ВЈЕРЕ И НАРОДЕ
13.06.2019 19:38
Đoka
Đoka: Samo sloga nas spasiti može
13.06.2019 21:17
Nole.
Nole.: Svako ko bi pljunuo na crkvu i mitropoliju crnogorskuprimorsku i svo svtenstvo ta bi pljunuo i na kućni prag i svoju porodicu. Upamet se ljudi. Ne idite ne brukakte se i ne slišajte antihrista koji zagovara ovo što se dešava. On oće da napravi sukobe jer mu po svoj prilici to i odgovara za bijeg. Zalud njegova manipulatorska priča ko da ga neznam 30 i kusur godina.
13.06.2019 22:09
Rikavac
Rikavac: Ja mislim da je ovdje svaki komentar suvisan dovoljno govori slika I ovi domaci izrodi. Pukovnik, samozvani Vojvoda I pisac najveci pljuvac po svojoj drzavi. PA narode pamet u glavu ne nasjedajte na njihove provokacije oni su debelo placeni za to a mozda su na platnom spisku I kod Milasa.
14.06.2019 14:11
Cangara
Cangara: Mozda je ovo prava prilika da se narod suprotstavi mafijasu i mafiji. Udario nam je i po svetinji. Linc je odavno zasluzio!
14.06.2019 15:47
zoki
zoki: Nemojte braco da se zavadjujete i unistavate samog sebe , Prirodno je kad Crnogorci imaju od 2006god. svoju drzavu pa da imaju i svoju crkvu ! Ranije je bilo Rimsko i Grcko carstvo dio Balkana se spojio Rimskoj Katolickoj crkvi a mi pravoslavni smo se spojili Grckoj pravoslavnoj crkvi I TO SU TA DVA CARSTVA I TE DVIJE CRKVE a mi pravoslavni po svijetu nepripadamo nikakvim Ruskim i Srpskim crkvama NEGO SAMO RIMSKIM ILI GRCKIM CRKVAMA 😉 a Boga niko nemoze odnijet iz Crne Gore u Srbiju mada to zele , Bog je svuda na svijetu i za sve nas koji vjerujemo u njrga
14.06.2019 18:38
Ђорђе Стојсављевић
Ђорђе Стојсављевић: Црногорци су увијек били најбољи Срби. То им ваља поново да потврде. Шта ће ти држава, кад изгубиш идентитет и душу.
14.06.2019 19:53
Za Cangaru
Za Cangaru: Sto mislis da Milu naduvas bijele bubrege kroz onu stvar blavoru jedan.
14.06.2019 22:01
Srbin iz crne gore
Srbin iz crne gore: Presveti sveti Vasilije molim ti se ustani i odbrani nasu pravoslavnu veru i crkvu nasu svetu nedaj svoj narod o molim ti se gospode milosni pomozi
14.06.2019 23:40
Za Zokija
Za Zokija: Svaka cast na komentar pametnom dosta ekstremima tesko dolazi iz dupeta I glavu. Budala ostaje Budala.
15.06.2019 11:23
Vasojević
Vasojević: Jedan smo narod...isti su nam geni, korijeni,istorija i vijera... i jedini Srbi slave od svih Pravoslavnih naroda. Ista su nam imena, prezimena, jezik. Od istih predaka poticemo...mi smo jedno!!! Jedan narod.!Srbski narod! Do kad vise da se dijelimo...Kad diktator i izrod ode sa vlasti,jer nikone zivi vijecno osim Boga, a gamad pocnu napadati i otimati dijelove nase lijepe Srbske Crne Gore,na sta se spremaju i odavno cekaju, da li ce tada njegovi zaslepljeni sledbenici ,oni koji pljuju na svoje porijeklo, vijeru,krv...na svoj identitet,gonjeni neprijateljima, opet pljuvati na svoju Srbsku krv, crkvu,vijeru i bracu, kao sto to sad čine? Ili ce tada kad zagusti ,biti veci Srbi od nas koje sada napadaju? Pa ce traziti zastitu centralne matice Srbije i sigurnost u njoj, bijezeci...Narode , progledaj vec jednom! Ne budi vise slijep! Probudi se i voli bliznje svoje, bracu i vijeru svoju...samo jaki i slozni ce mo opstati...Ko ti je preči, šiptar koji ti otima zemlju i svetinje i sprda se sa svima nama,ili bliznji svoj,brat tvoj??? Vidjite sta su uradili sa Kosmetom?Proceravaju sve sto je Srbsko i Pravoslavno...a nase Crkve i Manastire su rusili i ruse... i sad zele lazima da ih prisvoje, kao sto i ovaj Nečastivi otpadnik od svoje vijere i naroda čini sa nasim svetinjama u nasoj Srbskoj Crnoj Gori...Pa sta mislite...da li nas vole, ili koriste nase neznanje i neslogu da bi nas jos vise potkopali, da bi sto sigurnije pali i nikad vise ne ustalu...Budimo jedno! Ovo je nasa zemlja na kojoj smo oduvjek...mi je nismo nikome oteli. Ona je nasa od postanka. Mi smo njena djeca i druge nemamo! Niti nam neprijatelji i oni koji su se doseljavali i otimali nam zemlju ,koji nam mijenjaju istoriju i prekrojavaju je, mogu biti nasa braca...pa to je suludo! U njih vijere nemajte... okrenite se jedni-drugima! Oni su slozni u zlu i nepravdi svojoj ka svima koji nisu kao oni i tako nas pobjedjuju polako ali sigurno,zlom i otimacinom, a mi budimo u ljubavi slozi jedni ka drugima, u pravdi i casti, u vijeri i pomažimo se i kraja nam nece biti!!! Nista nam nece moci! Ne pljujmo na one koji gradili i koji su svoje zivote davali da bi mi danas imali slobodu na svome pragu...ne unistavajmo ono sto je krvlju oslobodjeno. Krvlju, slogom i bratskom ljubavlju i teznjom da budemo slobodni i svi u jednoj jakoj i Svojoj drzavi...Svoji na Svome!Bog je Ljubav! U Bogu se ujedinimo i volimo i pomazimo se i bicemo jaki i slozni i Bog ce biti s bama! Ne dozvolimo "NEZNANJU"da vlada nad nama! Kad nesto ne znamo, onda svako moze da manipulise i vlada nad nama. ZIVI MI BILI BRACO MOJA, MA DJE BILI!!!! Prastajmo jedni drugima i volimo se! Ne napadajmo jedni druge i ne slabimo sve vise...neznanje i mrznja koja izvire iz tog neznanja, to nam je veci i najveci neprijatelj! Mnogo veci nego oni koji nas gone i koji zele da nas istrijebe! Ne dozvolimo da to oni iskoriste! Niti ne dozvolimo da ove moje rijeci uzmemo za nase dobro ,tek onda kad bude vec kasno... Ovo nam je zadnja sansa...prastajmo i osvestimo se. Volimo se i saznajmo ko smo i sta smo! A ne da nas uci tome,ko smo i sta smo, covjek koji je sve politike izmijenjao. Od velikog Srbina pocetkom devedesetih , pa danas do najveceg antisrbina! Covijeka koji po svaki cijenu zeli da zadrzi vlast...pa cak da u toj pohlepi nanese zla svom narodu,veca i vise nego svi zajedno do sada dusmani i osvajaci nasi...on je odlucan da nas totalno dokusuri...samo ako budemo slepi i povodljivi...
16.06.2019 00:26
Za. Vasojevica
Za. Vasojevica: Ti si ostao bez posla PA pises romane. Mani se corava posla sjeti se ili podsjeti 1918 za pocetak dosta a ima Jo's mnogo toga slicnog.
16.06.2019 02:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar