Ћирилица Latinica
18.08.2018.
Друштво

Нестаје борова шума уз шушањску плажу, надлежни спавају

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Пише: мр Миодраг Бановић, проф. 

 

До 2018.године: У љетњим шумским пожарима, више година уназад, на више локалитета, букнули су шумски пожари у којима је изгорело шумско богатство еколошке Црне Горе. 

У ватреној стихији изгорело је много борове шуме, маслињака… , а одговорни нису ништа урадили да би се санирала еколошка катастрофа, да се ревитализују настрадала подручја и да се засаде нови борови, маслине…
Свјесно, са вандалским мотивима, 2016.године поломљенео је 43 маслине у Авенији “Маслине пријатељства” и 5 маслина у Дрвореду “Ђачких маслина”.

Борова шума поред плаже Шушањ нестаје, а борови поткопани таласима падају, ред по ред, остало је још мало. 

У јулу 2018.године десила се несрећа: од борова који падају, један бор је пао на дијете – купача на плажи Шушањ и проузроковао повреду.

Да ли ће овај несрећни случај покренути успаване појединце из надлежних институција и да се уради конкретно: заштити остатак борове шуме???


У 2018.години: У априлу 2018. године комплетирали смо садњу 340 дестогодишњих садница борова у Рекреативном парку “Шумице” и Парку борова “Шушањ”.

Сагласност је добијена од ЈП “Морско добро”, уз сугестију да се у акцији укључи “Градско зеленило”. На жалост грађана Бара и еколошке државе Црне Горе, преко 5.500 наших суграђана, Морнарице Војске Црне Горе, институција које су спонзорисале акције механизацијом – учесника у акцијама реализације Иницијалног пројекта “Еколошко уређење приобаланог појаса Општине Бар” који теће већ 18 година, Управе за шуме Министарства пољопривреде Црне Горе које је донирало 500 садница борова и 200 садница багрема, већ је осушено 340 борова засађених 21.новембра и 19. децембра 2017. године и 26. априла 2018. године, зато што нису наводњавни.

Да се не би десила и ова еколошка катастрофа, након завршетка садње, 26. априла 2018.годне обавили смо наводњавање цистијерном Службе заштите.

Знајући да је наводњавање неопходно, већ смо били договорили са Д.о.о. “Водовод и канализација”, да као њихову донацију, доведу воду у Рекреативни парк “Шумице” као елементарну хуману потребу дјеце и грађана Бара, корисника садржаја РП “Шумице” и да се повеже хидрант на који би се закачила цријева за наводњавање младих засада борова. 

Услов је био да надлежни из Општине Бар обавијесте Д.о.о “Водовод и канализација” да су сагласни да се доведе јавна чесма у РП “Шумице”. Таква сагалсност није достављена, а из “Градског зеленила” нису хтјели да се ангажују на наводњавању.Последице: Расушено је 340 десетогодишњих садница борa.

Од 2018.године: Вјерујемо да ће наведени проблеми коначно покренути надлежне институције и појединце да се:

1. Уради заштитни зид за остатак борове шуме плаже Шушањ; 

2. Преструктурирање крупне камене гранулације плаже Шушањ;

3.  Заштите купачи на плажи од нових могућих тежих несрећа које би могли проуроковати борови ако би падали на купаче на плажи Шушањ; 

4. Да се подмлади борова шума плаже Шушањ и у РП “Шумице”;

5. Да се ураде заштитни подводни зидови за веће плаже Бара;

6. Да се уради мелиорација простора РП “Шумице” и три змијарника: Шикара код СД “Тополица”, угао шеталишта поред плаже “Шушањ” и накадашњи аутокамп “Агава”,  да се поново засаде борови, уз услов да се прије тога доведе вода у РП “Шумице”;

7. Да се раскрчи, заравни  и затравни највећи извор заразе и највеће ругло Бара и ураде паркинзи, на самом улазу у центар Бара, накадашњи аутокамп “Агава”.

Од 10. октобра 2017. године имали смо бесплатно-донације: земљу, ископ, утовар, транспорт и багере за раскрчивање и насипање овог простора, да би умјесто заразе и ругла имали сјај на самом улазу у Бар. Нисмо имали сагласност надлежних и 15.000 м3 ископаног материјала пошло је у неповрат!!! 


Вјерујемо да ће Бар и Еколошка држава Црна Гора, као што је код учесника у еколошким акцијама у протеклих 18 година, бити довољно јак мотив да се покрене успавана енергија и код  мадлежних институција и појединаца !?

 

(Аутор је предсједник Фондације "Инфо спорт ЦГ" Бар)

Коментари
Drndoje
Drndoje: Bane, kradu sumu ovi irvasi sa sjevera, ne moze se kamen od njih ostavit a ne suma
18.08.2018 23:37
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar