Ћирилица Latinica
14.05.2021.
Друштво

Не дозволити "еколошку бомбу" у Луци Бар

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Поштовати презумцију невиности али ако би се показале тачне поједине чињенице онда би кривично морали одговарати појединци у Луци Бар, Агенцији за заштиту животне средине и повезана лица која су свјесно кршила закон. Институт из Бара и група градјана анализирали нови “Елаборат о процјени утицаја на животну средину објекта складишта за расуте терете” у “Луци Бар” и изражавају екстремну забринутост могућим мањкавостима и потенцијалним опасностима. Посебно анализирати јако оспорована законски претходна дешавања у раду са овим материјалима у барској луци

****

“Институт за европске интеграције и међународну сарадњу” и група грађана из Бара упућује ургентни захтјев надлежним државним органима везано за могуће  посљедице у одлучивању о “Елаборату о процјени утицаја на животну средину објекта складишта за расуте терете” у “Луци Бар”. 

“Шокирани смо, ако се покажу тачним бројне сумње у правилност досадашњих дозвола за рад са расутим теретима и новим Елабаратом који би омогућио да се такав рад настави. Након анализе поменутог Елабората а и примједби упућених Агенцији за заштиту животне средине, јако смо забринути за низ елемената који указују на потенцијално огромне пропусте у еколошком и законском смислу уопште. У јавности су већ постојале озбиљне оптужбе да је “Лука Бар” дозволила да се изгради објекат –терминал  гдје се врши претовар “расутог материјала”, прије свега цемента без одговарајућих урбанистичко-техничких услова с обзиром да су УТУ услови ( бр.1062-2766)  из септембра 2019-те дати за “комадну робу”  а Агенција прихватила (02—УПИ -1442/20) у децембру 2020-те Елаборат који предвидја складиштење и прометовање на палетама и џамбо врећама”, саопштили су из Института за европске интеграције и међународну сарадњу уз учешће групе грађана Бара. “

Прво, није нам уопште јасно како се могао изградити тај објекат-терминал на постојећем мјесту и како су добијени УТ услови ! Не треба бити никакав стручњак па бити фрапиран да је изграђен тик уз објекте за складиштење пшенице. Дакле, само је један логичан закључак: не одговара намјени и на погрешном је мјесту. Према свој документацији у коју смо имали увид а узимајући и одговоре прозваних – нијесмо убијеђени у истинитост података на основу којих се објекат радио и како се радило. Ту анализу и утврдјивање тачних чињеница очекујемо од различитих надлежних органа. Друго,  посебно нас брине  да се сада тражи Сагласности на Елаборат већ изградјеног објекта иако Закон стриктно прописује да се не може намјена објекта мијењати Елаборатом, нити Рјешењем Агенције. Треће, поред позивања на “комадну робу” низ је врло сумњивих других елемената, угрубо набројано од непомињања тракасте конструкције , преко онда начина помињања тракастих транспортера, непостојања резултата статичке анализе за поменуту конструкцију, мјера у случају попуштања конструкције и могућег инцидента расипања терета у великим количинама. Четврто, уколико би се десио инцидент а с обзиром на утврђену чињеницу за јаке вјетрове који 90 дана дувају у нашем Бару, какав је онда утицај директно на људе ( иритацију очију, иритацију коже, респираторних органа… ).

То и као ни мјере спрјечавања из овога Елабората ми нијесмо могли сазнати а сувишно је објашњавати шта би то значило директно за здравље људи у Бару и околини. Не заборавите ни оно што смо већ поменули – у самој близини су ускладиштене и житарице !

Пето, ако би дошло до инцидента, а знајући да се са главне црпне станице Волујица налази подморски испуст од скоро 400 метара дужине, значи да би расути терет, иначе алкална материја, отишао право у море. Шта би се тек десило са ПХ вриједностима с обзиром да је у питању потенцијално просипање хидроксина које садржи цемент. 

Не желимо да замарамо, имали би да набрајамо још низ неуврштених а законом обавезних питања о каналу у којем би се материјал морао осушити, о обавезама везано за филтере за отпрашивање, вибротресним филтер врећама итд.итд”, закључују на крају обраћања државним органима и јавности уз напомену да ће истрајати у намјери да се ово све испита и то на начин да се неправедно не оптуже невини људи али да ће кривично морати одговарати они за које се докаже да су кршили закон или су спремни у новом одлучивању да крше законе.

 

(ПРиСМА – корпоративне комуникације,  овлашћена агенција за односе са јавношћу «Института за европске интеграције и медјународну сарадњу”)

Коментари
Nole
Nole: Bar najgore vođen grad u Cg. Bijeda od grada, niđe radnih mjesta, samo stanove prave
15.05.2021 12:02
Oooo
Oooo: U Baru ima najvise ekoloskih bombi. Dok god zmuri komunalna policija. Nema srece. Dodju u Sutomore i parkiraju se pored deponije, koju su sami dozvolili da se napravi. I onda kao rade. Znam da nije nadlezna za Luku. Ali pisem o drugim ekoloskim bombama.
19.05.2021 15:58
Бранка
Бранка : Стање у Луку Бар је катастрофално . Закон је бачен под ноге . Предузеће које још може да храни Бар ,само хвале домаћинске руке .
20.05.2021 19:53
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar