Ћирилица Latinica
17.06.2019.
Друштво

Никола Вучевић у кампањи "Бирајмо шта гледамо" (ВИДЕО)

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У Црној Гори свако друго дијете у посљедњих годину није присуствовало ниједном спортском догађају, а дјеца узраста од 12 до 17 година у просјеку дневно проводе осам сати испред екрана, показало је истраживање у оквиру ове кампање

******************************************************

 Познати кошаркаш из Бара и НБА звијезда Никола Вучевић придружио се кампањи медијске писмености "Бирајмо шта гледамо", коју од прошле године спроводе УНИЦЕФ и  црногорска Агенција за електронске медије.

Како је саопштено из УНИЦЕФ-а, Вучевић је подсјетио на забрињавајуће податке из истраживања те кампање, који показују да свако друго дијете у Црној Гори у посљедњих годину није присуствовало ниједном спортском догађају, као и да дјеца узраста од 12 до 17 година у просјеку дневно проводе осам сати пред екранима.

„Одлучио сам да подржим кампању Бирајмо шта гледамо, јер као спортиста и дијете које је одрасло на спортским теренима, знам колико је спорт важан за развој дјеце. Није само у Црној Гори, већ је у цијелом свијету препознат проблем да дјеца проводе много времена пред екранима и мислим да је сјајна ствар што је УНИЦЕФ покренуо ову кампању и свим срцем је подржавам,“ поручио је Вучевић.

Он већ другу годину заредом организује камп за младе кошаркаше у Бару и на тај начин жели да подстакне развој спорта и спортских активности за дјецу и младе у Црној Гори.

Вучевић је истакао да је кључно да родитељи усмјеравају дјецу да се активно баве спортом, како због здравља, тако и због развоја социјалних вјештина.

„То је и циљ кампа који организујем – да се дјеца друже, упознају нове другаре, стекну искуства која ће заувијек памтити. Ја сам, на примјер, све најближе пријатеље стекао кроз спорт, и то из најмлађих дана и сматрам то највећим богатством,“ казао је он.

Вучевић је позвао приватни сектор да помогну спортским клубовима да обезбиједе дјеци адекватне услове да могу да се баве спортом.

„Мислим да би то била сјајна ствар, јер омладина Црне Горе је будућност Црне Горе,“ поручио је Вучевић.

Млади кошаркаши из свих црногорских општина већ три дана су на кампу у Бару.

У разговору са младим репортерима кампање медијске писмености поручили су својим вршњацима да је много бољи осјећај играти кошарку оффлине – на терену, него онлине – путем игрица.

Полазник кошаркашког кампа, Димитрије Милић, из Бијелог Поља, казао је да му је част што је имао прилику да на том кампу учи од НБА играча.

„То што играм кошарку ми много значи. Стекао сам пуно пријатеља, научио шта значи тимска игра и свима бих препоручио да умјесто компјутера узму лопту и изађу на терен,“ рекао је Милић.

Млади кошаркаш из Бара, Петар Косовић, који је и прошле године учествовао на кампу који организује Вучевић, истиче да је тако стекао непроцјењива животна искуства.

„Кошарка је занимљив спорт, динамичан, и вјерујте да је много љепше шутирати лопту са другарима два сата него исто толико времена сједјети у фотељи и типкати на телефону,“ навео је он.

УНИЦЕФ-ов волонтер, млади репортер Данило Булатовић, задовољан је што је имао прилику да се сретне са Вучевићем.

„Имајући у виду да се бавим кошарком годинама, част ми је била да видим врхунског спортисту попут Вучевића како налази вријеме да се посвети дјеци и младима Црне Горе и подржи нашу кампању. Сматрам га сјајним узором за нас младе и вјерујем да ће његов глас допријети до родитеља и дјеце Црне Горе и подстаћи их да иду на спортске догађаје и баве се спортом“, казао је Булатовић.

Кампања медијске писмености „Бирајмо шта гледамо”  започета је у фебруару прошле године и до сада је за њу чуо сваки други грађанин Црне Горе.

Циљ кампање је подстицање развоја медијске писмености дјеце и родитеља, као и јачање капацитета медија да праве квалитетне медијске садржаје с дјецом и младима и да на етички коректан начин извјештавају о свим питањима права дјетета у Црној Гори.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar