Ћирилица Latinica
17.07.2019.
Друштво

Новинарске асоцијације категоричне: Прогоном Раичевића држава гуши критичку мисао

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Удружење новинара Црне Горе, најбројнија и најстарија новинарска асоцијација у Црној Гори позvala je Тужилаштво и Управу полиције да окончају вршење притиска на редакцију ИН4С-а и њеног уредника Гојка Раичевића.

Горан Ћетковић, предсједник Удружења, казао је да Управа полиције и Тужилаштво  безобзирно крше начело слободе медија и право јавности да зна истину.

"Влада Црне Горе треба да одговори на утемељене сумње или оптужбе да је у питању плански, дуготрајући, осмишљени и институционални притисак на ИН4С и Гојка Раичевића лично. Такође, Влада мора да схвати да је полицајац који представља државу, из чиста мира, пред камером, изударао Раичевића и успио да остане анониман, што је подвиг за Риплија" - истакао је Ћетковић у реаговању поводом данашњег привођења уредника популарног Инфорса.

Први човјек новинарске асоцијације подсјетио је да то није једино хапшење, привођење или физичко малтретирање Раичевића од стране униформисаних представника државе, која је одлучила да прикрива афере и текстове који разоткривају криминалну позадину система којем припадамо.

Афере "Лименка", "Луксембург", "Коверта", "Државни удар", "Проститутка"... све до последњих неспорних и немонтираних аудио снимака разговора Милана Роћена, које данима објављују медији у Црној Гори, остале су без епилога или тужилачког узбуђења, навео је он.

Како Ћетковић додаје, упркос непотребном, али јасном признању Милана Роћена да је он власник гласа од чијих се реченица данима згражава црногорска јавност, када је упутио немушто извињење "Јавној кући и проституткама", мислећи на РТЦГ, тужилаштво и даље ћути као заливено.

"Због свега тога и низа других околности, Удружење новинара Црне Горе преноси оправдану бојазан јавности Црне Горе и међународним, дипломатским и другим организацијама, на максималну позорност у овом случају. Већ смо видјели како су, после сличних дешавања, Душку Јовановићу одузели живот због објављивања непријатног материјала. Нема кривца. Тужилаштво које не занимају крађа Црне Горе и њених грађана, преваре у којима се помињу милијарде долара, међународни шверц наркотицима, цигаретама, и другом исплативом робом, корупција и непотизам, антивриједности којима нас обасипа систем Мила Ђукановића...; Тужилаштво које истражује "одакле", умјесто "шта говоре" подаци, јесте раван кадилуку из доба империјалне и вјерске репресије Отоманског царства. Позивамо све колеге да се придруже одбрани професионалних стандарда. и начела, да покажемо пријеко потребну солидарност и еснафско поштење или да чекамо непријатне последице по Гојка Раичевића, а ускоро и сваког слободомислећег новинара, грађанина и Црне Горе уопште" - стоји у реговању предсједника Удружења новинара Црне Горе.

 

Марковић: Оштра осуда, ово се може десити свим новинарима 

Привођење Раичевића од стране припадника Управе полиције оштро је осудио и Никола Марковић, предсједник Комисије за истрагу напада на новинаре и замјеник главног и одговорног уредника листа "Дан".

"Као предсједник комисије сматрам недопустивим да се новинари приводе и саслушавају на околности својих текстова и извора који су омогућили објављивање текстова, прилога и аудио снимака и оштро осуђујем такав чин надлежних државних органа, поручио је Марковић.

По његовим ријечима, сваки текст који указује на сумњиво и нелегално понашање државних функционера од јавног је интереса.

"И умјесто да држава афрмише истраживачко новинарство, она оваквим притисцима и привођењима покушава да угуши сваку критичку мисао и спријечи објављивање прилога који указују на злоупотребу државног положаја. И умјесто да се државни органи баве поступањем господина Роћена, они саслушавају Гојка Раичевића не би ли сазнали одакле су снимци који дискредитују власт“, истиче Марковић и закључује:

„Позивам медијску заједницу да, без обзира шта мислили о раду господина Раичевића, заштитимо његова професионална новинарска права јер се сјутра слична ситуација може десити сваком од нас.

Зато ћу на првој сједници комисије предложити да се овај случај отвори као још један у низу напада и пријетњи новинарима“.

 

Синдикат медија: Држава да гарантује безбједност уреднику ИН4С-а

Истим поводом огласио се и Синдикат медија Црне Горе.

Одавде апелују на надлежне држане органе да нађу начин да осигурају безбједност уредника портала Ин4С Гојка Раичевића, који је више пута изјавио да се не осјећа сигурно. Схватамо да је то изазов јер Раичевић сматра да му управо од припадника полиције и Тужилаштва пријети највећа опасност, али тим је већа њихова обавеза да се постарају да му се ништа не деси.

„Раичевић је данас привођен на саслушање у Основно државно тужилаштво гдје је испитиван у вези снимака телефонских разговора црногорских званичника и њима блиских особа које је портал Ин4С објавио. СМЦГ не оправдава и не охрабрује Раичевићево неодазивање на позив тужилаштва, али подсјећамо на три случаја пребијања које је он доживио током јесени 2015. године и то управо од стране припадника Управе полиције, а која још нису расвијетљена. Прецизније, држава Црна Гора за готово четири године није успјела да утвди ко су полицајци који су брутално тукли Раичевића. Због тога не треба да чуди његов став и негативно мишљење које има према припадницима полиције и тужилаштва“, истичу из Синдиката медија.

Подсјећају и да је Раичевић раније најмање три пута тражио да надлежни ураде процјену његове безбједности што се није десило.

"То уједно значи да он годинама живи у условима страха и угрожености да је под сталним и систематским притиском што је недопустиво" - тврде у СМЦГ.

Они наглашавају, као што је и сам Раичевић урадио током саслушања, да новинари и новинарке нису дужни да одају своје изворе и позивају тужилаштво да на тај начин не врши притисак на запослене у медијима јер новинари од државе очекују сарадњу и заштиту, а не репресију и притиске.

Коментари
Brano
Brano: Odavno novinari u CG nisu bili solidarni kao sada za Gojka. Bravo ljudi,imate i za koga
17.07.2019 22:31
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar