Ћирилица Latinica
23.06.2020.
Друштво

Одбачена пријава против о. Јована Пламенца

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Управа полиције је, покретањем кривичних пријава, покушала да се „одбрани“ од „реализатора“ акције – Идетификујмо батинаше из Будве.

Тако је и парох барски, протојереј Јован Пламенац данас саслушан у полицији, након што је јуче добио позив да се у 10 часова, јави у ЦБ Бар, ради прикупљања обавјештења у својству грађанина, на околности објављеног текста у електронским медијима.

Текст оца Јована “Снимајте им зенице, длачице у уху…“ је као колумна објављен 19. јуна на порталу ИН4С, а пренио га је и Барски портал.

Након данашњег саслушања и узимања изјава од о. Јована Пламенца, тужилац се изјаснио да нема основа за кривично гоњење.

Он је на саслушању у полиицји казао да је поента његовог текста „позив на отпор режиму који је донио Закон против Православне цркве у Црној Гори, на отпор који никако не смије бити насилан“.

Он је навео да је његова примарна професија новинар те да је четрдесет три године новинар, а дванаест година свештеник.

„Рад полиције који се манфестује у последње вријеме, од када су кренуле литије Црном Гором, доживљавам не као да је полиција сервис грађана и чувар јавног реда и мира, како је то предвиђено управним законима, него као чуваре режима Мила Ђукановића. Снимање учесника литија, као и свих учесника богослужбеног живота, литургија и осталих богослужења, легитимисање вјерника, привођење свештенства на информативне разговоре, пребијање малољетника на скуповима подршке свештеницима, постало је превише оптерећујуће за наше животе. Поента мог текста је позив на отпор режиму који је донио Закон против Православне цркве у Црној Гори, на отпор који никако не смије бити насилан“,казао је о. Пламенац.

Како је додао, тај отпор не смије да спласне до повлачења Закона и обезбјеђивања институционалног статуса канонске Српске православне цркве у Црној Гори.

„Неразумно је да тај институционални статус канонске Цркве у Црној Гори поштују стране амбасаде и њени представници, а не поштују представници Државе која је настала на теократским темељима и који је однос са Државом повезан нераскидиво већ више вјекова“, навео је о. Пламенац.

Он је додао да овај протест је нужно да буде упоран, оштар, креативан, конкретан и ненасилан.

„Жао ми је што се ово преломило преко леђа мојих суграђана, људи које познајем, који су ово доживјели као лични однос, а мој однос је био, у ствари, искључиво институционални. У тексту сам позвао на снимање полицајаца и објаву њихових имена, а све то сам урадио не би ли нас више оставили на миру“, казао је свештеник и додао:

„Напоменуо бих да је тај текст мој лични став, новинара и свештеника, патриоте и хришћанина“.

(ИН4С)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar