Ћирилица Latinica
28.05.2018.
Друштво

Одржана филозофска олимпијада у Бару

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Подјелом медаља, у Бару је окончана XXVI Међународна филозофска Олимпијада (ИПО), највеће међународно такмичење средњошколаца које је досад одржано у Црној Гори.

Златне медаље освојили су Радка Палова из Чешке, Аманда Хакинен из Финске и Михаел Карлубик из Словачке. Сребрне медаље припале су Јастики Гуру из Индије, Фреји Дзоугов из Данске и Алвару Лопезу из Португала.

Бронзане медаље добили су Мартина Фридл из Словеније, Јошијуки Ишикава из Јапана, Сагник Агнупам из Индије, Михаил Ларков из Русије и Дантје де Леур из Холандије. Међу 17 учесника Оллмпијаде који су добили почасну награду, налази се и наша Валерија Баждар.

Организатори ИПО били су Удружење професора филозофије и Федерација свјетских удружења филозофа (ФИСП) под генералним покровитељством Министарства просвјете Црне Горе.

Покровитељ ИПО је УНЕСЦО, а ИПО је једно од два највеча и најпрестижнија свјетска такмичења средњошколаца.

Радни језик такмичења био је енглески, а есеје о животној средини који су конкурисали за медаље, писали су стотину средњошколаца из 50 држава Европе, САД, Јапана, Кине, Аргентине, Бразила, Костарике, Индије, Русије, Аустралије... са којима је у Бар дошло стотину професора и десеторо почасних гостију.

"Изузетно су позитивна искуства стечена у ова четири дана у Бару, ИПО веома многозначи за сарадњу црногорских професора филозофије са колегамаиз цијелог свијета, члан сте свјетске породице.

Квалитет радова учесника био је заиста висок, а организатори су били изузетни, сматрам да је ово догађај од великог значаја и за инрернационални имиџ Црне Горе", изјавио је за “Вијести” генерачни секретар ФИСП Лука Скарантино, који је био и предсједник жирија.


Предсједница Организационог комитета ИПО проф. Јасминка Милошевић, генерални секретар Удружења професора филозофије Црне Горе и чланица УО ИПО, захвалила је свим учесницима на доприносу, резултатима “и сјајној атмосфери током цијеле Олимпијаде”.

Она је “Вијестима” указала да ФИСП постоји званично 60, “а незванично већ 130 година”, те да је први овакав скуп организован још 1900.

Герхарт Сиил из управе ФИСП, додао је  да су сви учесници били “ задивљени изузетном гостољубивошћ домаћина”.

(Вијести)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар