Ћирилица Latinica
27.02.2019.
Друштво

Од грипа умрло 15 особа

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Институту за јавно здравље (ИЈЗ) стигло је још пет пријава о смртним случајевима од грипа, од чега су три особе преминуле у протеклих седам дана, а двије у претходним недјељама.Ријеч је о мушкарцима који су имали 73, 61, 58, 54 и 47 година, сви су били хронични болесници и невакцинисани.

У овој сезони од грипа је до сада умрло 15 особа. од чега је више њих са подручја барске општине.

Из Института за јавно здравље су навели да је за седам дана грип типа ,,А“ потврђен код 43 особе.

-"Увидом у електронску базу података у Црној Гори од 18. до 24. фебруара пријављено је 584 особа са симптомима налик грипу што је за 16 одсто мање у односу на седам дана раније" – навели су из Института, нагласивши да се још региструје епидемија са средњим интензитетом активности грипа и широком географском распрострањеношћу.

Највећи број обољелих од болести сличних грипу, како су додали, регистрован је у узрасту од 20. до 64. године (401 обољелих), а највиша инциденција у узрасту од пете до 14. године и од 0 до четврте године.

Прошле седмице пријављено је и 8.637 особа са симптомима блажих и тежих инфекција респираторног тракта (АРИ), а највише у узрасту од 20. до 64. године (3.353).

Најчешће оболијевају дјеца предшколског узраста од 0 до четврте године.

Симптоми грипа, сезонског и пандемијског су повишена тјелесна температура, грозница, болови у мишићима, малаксалост, главобоља, кашаљ, кијавица, цурење из носа и гушобоља.

Код дјеце се могу јавити и мучнина, повраћање и дијареја. Болест почиње изненада, обично након 18 до 72 сата од инфекције.

Из Института објашњавају да се већина здравих особа од грипа опорави у току једне или двије недјеље.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar