Ћирилица Latinica
21.03.2019.
Друштво

Од 1. априла више се неће овјеравати здравствене књижице

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Овјера здравствених књижица укида се од 1. априла, тако да црногорски грађани више неће морати да чекају испред шалтера у подручним јединицама (филијалама) Фонда за здравствено осигурање како би овјерили здравствени документ – казао је  директор Фонда Сеад Чиргић.

Према његовим ријечима, подаци о осигураницима – статусу осигурања убудуће ће се електронски ажурирати и они ће бити доступни на свим пунктовима здравствених установа.

”Биће обезбијеђена аутоматска електронска верификација здравствених књижица, односно њихова овјера. Довољно је да пацијент код изабраног доктора или љекара специјалисте понесе своју књижицу, а на пункту ће бити обезбијеђена провјера да ли је она електронски овјерена, односно да ли има право на здравствену заштиту о трошку средстава Фонда” – појаснио је Чиргић.

Он је навео и да ће од 1. априла на порталу ездравље бити инсталиран сервис е-осигурање, па ће осигураник у сваком тренутку моћи да провјери да ли је уредно пријављен на здравствено осигурање, односно да ли је његова књижица активна (електронски овјерена).

”То се посебно односи на особе које промијене радно мјесто или се први пут улазе у статус осигурања. Моћи ће да провјере да ли их је послодавац пријавио на осигурање” – рекао је Чиргић "побједи", нагласивши да ће укидање овјере здравствених књижица битно олакшати осигураницима, јер више неће морати да чекају испред шалтера, док ће истовремено растеретити и запослене у свим подручним јединицама и филијалама.

Из Фонда је раније најављивано да ће бити укинуте и здравствене књижице, међутим тај пројекат преузело је Министарство јавне управе које планира увођење јединственог документа који ће објединити здравствену књижицу и личну карту.

Још се не зна када ће биометријска документа коначно моћи да се замијене савременим, јединственим документом. Из Министарства јавне управе раније су саопштили да још није дефинисан изглед и особине будућег националног идентификационог документа. За сада је урађена компаративна анализа идентификационих докумената држава чланица ЕУ, а доносиоцима одлука најближи је електронски идентификациони документ Мађарске.

У питању је мултифункцијски, бесконтактни документ, са сликом у боји, који је уједно биометријска лична карта са јединственим идентификационим бројем грађанина, путна исправа за земље ЕУ и друге државе са којима Мађарска има потписан споразум.

Мађарски НИД у себи садржи и идентификациони број социјалног и здравственог осигурања, идентификациони порески број и дигитални сертификат за електронску аутентификацију и дигитални потпис.

Први човјек Фонда каже да су измјенама Закона о здравственом осигурању иницирали да се боловање које је изабрани доктор одобровао на 15 дана сада продужи на мјесец.

”Мислимо да је то добро рјешење с обзиром на то да доктор најбоље познаје здравствену ситуацију свог пацијента, а са друге стране смањио би се и притисак на првостепене комисије Фонда, као и на специјалисте на болничком нивоу. Сматрам да би имали вишеструки ефекат таквог приступа” – рекао је Чиргић.

Измјенама су тражили и да се спријече могуће злоупотребе боловања када су у питању труднице истакавши да су имали случајеве да се појављују фирме које су основане са једним радником (том трудницом), односно труднице отварају боловање одмах по запошљењу.

”Тражили смо и да се централизоване јавне набавке за потребе јавних здравствених установа измјесте из Фонда за здравствено осигурање, као и да се ојача институт партиципације” – реако је Чиргић.

Јавна расправа о измјенама овог закона заказана је за уторак.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar