Ћирилица Latinica
11.08.2019.
Друштво

Опијати, рецепти и црно тржиште

Аутор: Редакција 18 Оставите коментар

Пише: Иско Буровић

Чуо сам скоро једну градску урбану легенду, додуше стару можда само двије-три године, али је већ пронашла мјесто у овој категорији.

Докторка из Метадонског центра, или доктор, не држите ме за ријеч (јер сам заборавио), али, дозволите ми да ословљавам у даљем тексту ту персону са „Докторка X“, рекла је пацијенткињи са дијагнозом Ф11 (душевни поремећаји и поремећаји понашања узроковани узимањем опијата, у преводу дрогирања хероином), да "смрви ксалол и пошмрче га уз „буп“ (бупренорфин, лијек за безболно скидање хероинских зависника, од 8 милиграма у овом случају), јер ће је јаче урадити".

Да ли је провјерљиво не знам, али извор је веома кредибилан.

Како год, поменута докторка, умјесто да скине пацијенткињу са хероина, она јој објашњава како да се "боље уради". Не знам зашто, али прво ми је на ум пала Хелен Хунт у улози ове докторке, у неком остварењу Вуду Алена.

Него, да се вратимо за тренутак из филма у реалан живот...

Овај живот гдје кутија ксалола "на црно" кошта 10 евра, бупренорфин, који никако не би смио да се нађе нигдје ван клиника на којима се људи одвикавају од дроге, или, у овом случају ван Метадонског центра, на улици кошта такође 10 евра. Кутија санвала достиже цијену од чак преко 30 евра. Потражња за санвалом је толико велика да дилери лијекова праве спискове и по мјесец дана унапријед, и то узимајући новац од корисиника/купаца, како не би дошло до грешке у продаји.

Санвал је лијек из групе хипнотика, врло јак, који се користи за краткотрајно лијечење несанице код одраслих у случајевима у којима несаница онеспособљава или узрокује тешке поремећаје у болесника. Препоручена дневна доза за одрасле је 10 мг (једна таблета), непосредно пред одлазак на спавање.

Дјелотворна дневна доза не смије бити већа од 10 мг (једна табета). Ипак, Докторка X препише кутију санвала једном пацијенту, који је подигне у апотеци, а затим прода по некој нереалној цијени, која сада није ни битна толико, колико је битно да је онај момак који је купио кутију извадио сваку таблету из цијеле једне табле, дакле 10 или 15 таблета, нисам сигуран колико дође у кутији, измрвио таблете у прах и то пошмркао. Тог дана тај момак је у зомби фази најмање 12 сати, "стондира" (припремајући се за текст научио сам овај џанки сленг), значи пада му глава неконтролисано, не може да отвори очи...

Да све буде црње, Метадонски центар, односно простор испред њега, тих два-три сата колико ради, постао је права пијаца свих и свакавих недозвољених супстанци, а на само педесетак метара од једног или два полицијска џипа, са оним специјалцима у црним униформама, који имају важнијег посла тих неких 40-так минута колико се задрже ту од посматрања шта "бивши зависници" раде.

Из руке у руку неком иду таблете – неком' „бупови“, неком' хероин, а новац свима иде у руке или из њих. Полицајци углавном коментаришу за то вријеме слике са Инстарграма.

Кад се обави трговина пред Метадонским центром, на ред ступају апотеке и писани рецепти. Писани рецепти у ери електронских? Или доктори у Метадонском центру још увијек нису научили да користе рачунар, мада су само пар година млађи од мене, или се руком писани рецепти и даље намјерно издају како би се дуплирала доза таблета за пацијента, неколико кутија рачунарски, за апотеке које се у систему, а неколико рецепата за апотеке које још нису.

Управо у једној таквој, апотеци, улази прије неколико дана грлати тетовирани момак, висок скоро два метра, али килажом ни да их испрати, мени лично непознат, а "препознатљив", и преко реда, нас четворо чека уредно, каже гласно "јел' може овамо, имам рецепте за ксалол и санвал". Апотекарка каже да нема санвала, али му даје ксалол, који продаје истог момента кад је изашао из апотеке за десет евра кутију момку који га је чекао испред апотеке. Нису се чак ни склонили десетак метара од апотеке, камера, људи који гледају сцену и не вјерују шта виде, ко да се продаје некакво воће и поврће, а не психоактивне супстанце. Одакле њему, и ко му преписује те рецепте сваких три-четири дана не знам, али дефинитивно знам да их има, јер код њега увијек има да се купи ксалола, бупова и санвала.

Иначе, кутија ксалола у апотеци кошта 1,30 евра, а на црно се продају по 10 евра, што је скоро десетострука зарада за дилера. Врло интересантна је још једна апотека у центру града, чија газдарица не би дала кутију седатива неком ко нема рецепт ни за 100 евра.

Ипак, кум те врло фине и дражесне жене, која никад не би прекршила закон, је један од најстаријих и најпознатијих овдашњих наркомана, који, наравно, нигдје не ради, али своју навику узимања наркотика мора нечим финансирати. Зато кум ове врло оштре и отресите жене, ако сами дођете у апотеку и тражите неки седатив, погледа вас као да вас стријеља и каже "ми то не држимо", дође код своје куме, код које "нема седатива у апотеци", и узме колико му треба ксалола, санвала и осталих седатива, напуни кесу, и онда их продаје по цијени од 10 евра за ксалол од 1 милиграм до ко зна колико за санвал.

Навика се заиста мора финансирати некако, је л', а фина кума газдарица дозволила је свом предивном куму да у "апотеци која не држи седативе" за обичне смртнике, финансира своју навику.

У ово сам се и лично увјерио, иако сам имао извјештај од психијатра за лијек који смо тражили. Међутим, госпођа газдарица тражила нам је и рецепт поред тога, иако њена апотека није умрежена у рачунарски систем апотека и рецепата, не постоји никаква контрола ни шта ни колико чега улази у апотеку, али госпођа газдарица нам тражи рецепт. Писани. У ери електронских рецепата. Оно што госпођа газдарица није могла да зна јесте да смо имали и електронски преписан рецепт за тај лијек, што јој нисмо поменули, јер није имала гдје то ни да провјери.

Фина једна госпођа, заиста. Врло љубазна. Дакле, ако смо ми имали уредно преписан рецепт за неки лијек, а господја газдарица то није могла да провјери, која је сврха рецепта који нам је доктор уредно преписао?

Наравно да смо могли да подигнемо лијек негдје друго, али смо намјерно хтјели код госпође "куме", за чијег кума седатива увијек има у скоро па неограниченим количинама. Ко то провјерава? Чија је то надлежност? Да ли је госпођа "кума" икада сносила неке посљедице иако сви знају за овај податак, с обзиром да је кум онако мало причљив, па уз пиће, два, каже све што вас занима.

Ми са уредно преписаним рецептом нисмо могли да подигнемо лијек, а кум подиже без икаквог папира, како му затреба. Прича се да госпођа газдарица, која за обичне грађане "не држи седативе у апотеци", још никада није кажњена од стране било које инспекције.

Доиста, сложићу се са аутором рубрике „Рика се чини“ на овом порталу, који све своје пародије на рачун наше отужне збиље завршава са - "нема драги моји, све је ово одавно у к.... красни пасало".

Коментари
Igra rokenrol cela Jugoslavija
Igra rokenrol cela Jugoslavija: Samo nek se šmrče. Vidjeli od šefa države pa svi duvaju. Mada on, vele, samo čistu koku drinči. Idemo Milogorci, igra rokenrol cela Jugoslavija
11.08.2019 12:01
gaga
gaga: Kao prvo provjerite prije nego objavite informacije koje vam daju narkomani,a i ovaj sto pise a znamo ko je,sam kupije i koristi ,,bupove i xsalole,, pa je tako dobro upoznat! A sto se tice doktorke,,X,, kako je nazvaste u metadonskom centru postoji samo jedna doktorka koja ke koordinator,a za vasu informaciju to je jedna kao prvo vrlo strucna i profesijonalna doktorka humana i bori se za te jadne ljude! Ima dzukela koje to iskoriscavaju ali ne sto im ona omogucava ! I zato ne spominjite tu dobru i humanu zenu zbog lazi narkomana,,kako da ne ona je rekla posmrci xsalol,,! A ti druze novinaru ako ne smijes zbog ,,Tate,,da se prijavis na program za tablete nego ih kupujes na crno pa ti se kriva to je tvoj problem jedan si od najstarijih narkomana u Bar-u i zato ne pisi lazi i ne prozivaj postene i dobre ljude,,zene,, da ja o tebi nebi poceo da pisem istinu ,,imenom i prezimenom,, po internetu da ljudi i ,,tata,, cuju pravu istinu!
11.08.2019 12:34
RAMBO
RAMBO: Isko malo si neodredjen jel misliš na Metadonski centar u tvojoj rodnoj Podgorici ili u Baru, pošto ovdje pičite i o Baru i cijeloj državi kolko možete. Nigdje u tekstu nijesam vidio da preciziraš Bar ili Podgorica.
11.08.2019 12:46
dekamarjan
dekamarjan : E sve li se danas može nazvati novinarom. A smijem se kladiti da doktoricu x kako se je nazvao i ne poznaješ. Jer da si jednom u životu sa njom progovorio nebi baljezgo gluposti i laži. Sve se prašta sem uspjeha. Ako je neko uspješan, stručan, nezavistan odmah mora biti u nekoj sprezi sa kriminalom. Ali dobro pokušao si da dobiješ par lajkova i malo pažnje samo na jedan kvaran način. Djela govore više od bilo čije i bilo kakve riječi.
11.08.2019 13:24
Ziks
Ziks: Tacno se zna koliko se smije izdati tableta pacijentu.Ako ima izvjestaj od doktorice,koja je napisala dvije kutije mjesečno da moze da podigne to je ok.Ali ako njegov izabrani ljekar prepise vise od dvije kutije u mjesec dana,treba pod hitno kazniti izabranog ljekara.Jer je prepisao vise nego sto treba.Sve u svemu,krivi su doktori.A svaki apotekar mora dati pacijentu prepissano pa bilo to i 10 kutija.Zato nisi krivi narkomani ni apotekari,nego doktori.Pa nek ministar zdravlja to malo bolje provjeri.
11.08.2019 13:49
Fiki
Fiki: Ovdje su se neki prepoznali iako nisu pomenuti. Dobro je ovo. Koliko kapiram tekst nije novinarski nego je objavljen kao osvrt nekog ozlojadjenog ili korisnika ili poznavaoca korsnika tih supstanci, a navukli se neki koji su u ovom svercerskom kolu. Mujo javi se
11.08.2019 14:26
Branka . R .
Branka . R .: Toplo bih autoru ovog teksta preporucila da upise medicinu posto se zazumije u ljekove i kako se doziraju ili to zna iz licnog iskustva. Tako da bih mu preporucila da se javi psihijatru za pomoc i to sto hitnije .
11.08.2019 15:01
Roditelj
Roditelj: Ovo za doktorku ne znam ali sve drugo napisano je tačno. Sve ovo je samo čekalo dan kad će da bude napisano a baš ovi što komentarišu i pišu ovakve gluposti rade stvari koje su napisane u tekstu, prodaju te ljekove na crno. I mi roditelji djece koja su u programu upoznati smo vrlo dobro sa tim ko i šta prodaje, pa šta? Ne možemo ništa. Lično znam da je ta doktorka ako se na istu misli jako dobra ali mora da postoji veća kontrola prodaje tih ljekova na crno. A ovi što pišu drugačije upravo su oni koji se tom prodajom bave.
11.08.2019 15:10
Barski
Barski: Daj ne lupaj zivota ti .....
11.08.2019 17:48
roditelj 2
roditelj 2: vidim da se ovdje u komentarima mnogi bave pitanjem da li je autor zaista ovaj čovjek koji se potpisao ili neko drugi. tužno i žalosno, pored svega što se dešava tamo na terapijama, gdje dobijaju lijek da ne bi uzimali drogu, a oni taj lijek prodaju i kupuju drogu. gdje su testovi za drogu na terapiji? zašto ih ne rade nenajavljeno i vide pravo stanje, zašto i kako korisnici uvijek znaju kad će biti test? kako su osobe koje su na terapiji a sigurno koriste drogu uporedo i dalje u programima? to su neka od pitanja kojima se treba baviti a ne ko je autor. autor je neki roditelj poput mene čije je dijete u centru a koristi bog zna sta jos.
11.08.2019 18:36
Ivana
Ivana: Sto te vise spore i klevecu, oreol ti oko glave mecu!
11.08.2019 20:00
Broj 1
Broj 1: Pa ovdje se odmah kaže da je ova priča o doktorki urbana legenda, znači nešto što je satira, vrlo često izmišljeno radi šale. Zašto se diže tolika galama oko urbane legende, šale koja je čovjeku koji je pisao možda bila potrebna da samo započne priču baš nekom šalom da bi kasnije dao mnogo ozbiljniji osvrt na ovo drugo što se dešava, prodaju ljekova na crno. Nešto ne vidim da se ovdje u komentarima vodi polemika oko tog velikog problema u gradu, već su skoro svi komentari u odbranu doktorke. Dio sa doktorkom je šala, tako i piše, urbana legenda, možda nešto što je neko izmislio za nju pa se gradom medju tim istim njenim pacijentima proširila priča. Bolje da se obrati pažnja kako riješiti problem koji je ovdje naveden, nego što oni koji su se izgleda prepoznali u tekstu vode polemiku ko će više i bolje odbraniti doktorku.
12.08.2019 12:09
Vlado!
Vlado!: Ao cime se dokone budale zanose,ljudi,ima li kakaw posao dje,inace cu se naljutit opasno!OCU DA RADIM.I .
12.08.2019 12:18
Za Branku R.
Za Branku R. : Kakva je ovo komentar? Ničijeg odgovora nije dostojan, ali evo da ti ja nešto kažem. Pošto radiš tamo u centru vrlo dobro znaš da je ovo sve istina što je napisano, osim šale na račun doktorke. Tako da autoru nije potreban psihijatar, jer je izgleda sve činjenice dobro provjerio prije nego je napisao, a ko se ovdje pronašao uvrijedjenim treba da ga je sramota. Uvrijedjeni mogu biti samo oni koji se bave stvarima koje su iznesene u tekstu. Ostali treba najoštrije da osude sve što se radi nakon izlaska iz Metadonskog centra. Vama u centru svaka čast, ali ovo što se radi dalje je za zatvor hitno.
12.08.2019 12:43
Gradjanin Bara
Gradjanin Bara: Odgovot na predhodni komentar je sledeci : osoblje metadonskog centra radi svoj posao posteno i humano to mogu da odgovorno tvrdim a sta se radi po gradu prodajeli se terapija to nije u njihovoj nafleznosti . A osobe koje nemaju veze sa drogom i ko ih ne kupije na crrno komentari ih se ne ticu nego zive sboj zivot normalno
12.08.2019 16:55
Giljo
Giljo: Ko god je bio jedanput a ne mnogo više puta mora da zna da je doktorka koja se pominje ne drx nego Dr.Hymans ovo je iz prve ruke.Smanjena je terapija da ti je taman dovoljno,do sledećeg puta,ti je prodaja i nikako ti se ne isplati.Postoji sestra koja te svaki dan kontroliše je li terapija popunjena i privatna agencija za obezbeđenje od doktorke hymans možete da dobijete samo pomoc i sestara da ih ne zaboravim,a autora ovog teksta pozivam da dodaje nije Bauk nije tata toliko strog....valjda.
13.08.2019 15:53
Bozo
Bozo: Pojma nemate sto je koks
15.08.2019 11:43
MAROTA
MAROTA: Ne prdi casti ti kakva prica j.b.t. auuuuuuuu......................... Pazi se inspirisanih sa 5 dana bjanka vidjeces sto ce o tebi izvadit.A prica ti je stvarno napravi naucnu fantastiku od uzimanja terapije i o DoktorkiX Koja je najposteniji i najbolji covjek sa velikom dusom i sestre naravno."PAZI SE KAD NEKOG OPALI INSPIRACIJA O TEBI BICE TO DUGACAK TEKST.....HAHAHA.
24.09.2019 00:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar