Ћирилица Latinica
11.11.2019.
Друштво

Основци едуковани како да "матирају" отпад

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

У наставку кампање “Наш Бар - чист град!”, коју је Општина Бар покренула са циљем унапређења еколошке свијести, оснаживања еколошког активизма и развијања правилног односа према одлагању отпада, у суботу 9.новембра,у холу Гимназије “Нико Роловић”, одржана је спортско-еколошка манифестација под називом “Матирајмо отпад”.

Како саопштавају из Општине, ријеч је о догађају који обједињује шах, као племениту и високоинтелектуалну вјештину, са едукацијом о важности очувања животне средине.

Идеја за пројекат “Матирајмо отпад” иницијално је поникла у оквиру шаховског клуба “7.октобар”, а њену реализацију у континуитету подржава Министарство одрживог развоја и туризма.

Након Подгорице,Берана и Голубоваца, гдје је током претходне три године био одржан овај јединствени спој дјечјег шаховског турнира и едукативних радионица о екологији, град Бар је отворио своја врата за караван младих шахиста спремних да се окушају у међусобном надигравању, али и да мудрим потезима матирају отпад и тако покажу одговоран однос према животној средини.

Манифестацију је отворила потпредсједница Општине Бар, мр Тања Спичановић, а присутне је поздравила и представница Министарства одрживог развоја и туризма, Бранка Милашиновић.

Такмичење у шаху окупило је 70 учесника из Бара, Подгорице и Плава, узраста до 15 година, а скупу је, осим млађаних шахиста,присуствовало и око четрдесетак пратилаца, углавном професора, тренера, родитеља, службеника Општине и Министарства, али и заинтересованих грађана.

Такмичари су били подијељени у четири 4 старосне групе, назване по свјетским шаховским велемајсторима. У групи најстаријих такмичара,названој “Борис Спаски”, прво мјесто освојио је Ђорђе Жижић из Подгорице, друго Марјан Шалтић из Бара,а треће Агрон Беришај из Подгорице. У групи “Роберт Фишер” прво мјесто припало је Фарису Маркишићу из Плава, док су друго и треће освојили такмичари из Бара Марин Шалтић и Иван Куроптев. У групи “Анатолиј Карпов” доминирали су такмичари из Бара, па је тако прво мјесто освојила Дариа Куроптева, друго Васлије Радуловић, а треће Јури Тересченко.

У најмлађој групи,“Гари Каспаров”, прво мјесто заузела је Дафина Дакић из Подгорице,друго Константин Тересченко, а треће Андрија Николић из Бара. У најмлађој групи “Пчелице” учествовала су дјеца из школице шаха коју у оквиру вртића “Светионик” води шаховски учитељ Милорад Ђоновић.

Поред шаховског турнира, одржане су и двије едукативне презентације.

Технички директор Регионалне депоније “Можура”, Сенад Арабеловић, говорио је о условима рада и начинима поступања са отпадом на овој депонији, захваљујући чему она има карактеристике санитарно-еколошки безбједне депоније, док је професорица биологије у Гимназији “Слободан Шкеровић”, Сања Огњановић,одржала предавање на тему “Одвојено сакупљање отпада је моја одлука”.

Разноврстан вишечасовни програм водила је талентована ученица барске Гимназије, Радмила Шкулетић. Планирана активност садње палми у дворишту школе није реализована због лоших временских услова,али можда управо то буде повод за нови сусрет и поновно организовање овог успјешног и многоструко корисног догађаја.

Посјета "Хемосану"

У склопу овог догађаја уприличена је и посјета компанији “Хемосан”, специјализованој за третирање опасних врста отпада, током које је љубазни домаћин Зоран Никитовић, са својим сарадницима, показао посјетиоцима на који начин се поступа са електорнским отпадом и отпадним уљима, као и на који начин се врши припрема отпада прије његовог слања на коначну обраду.

Коментари
Vasilije
Vasilije: Ministarstvo prosvjete je osim ove manifestacije i propagande pedera u udžbenicima uskratilo osnovice u Baru za mnogo toga (trbušni ples i slično)a i onaj Cirgic bi mogao uz Andrijasevica i Rastodera gostovati u kuci maslina.
20.11.2019 05:16
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar