Ћирилица Latinica
13.04.2019.
Друштво

О Еколошком празнику "Дани маслина"...

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

НВО „ИНФО спорт ЦГ” – Бар, Удружење „Маслинари Бара” и грађани Бара са припадницима Морнарице Војске Црне, реализовали су еколошки празник Бара акцијом „ДАНИ МАСЛИНА” – БАРА, који је трајао од 01. до 21. марта 2019. године у маслињацима на комплексу Спортско рекреативни центар – Бар.

Мр Миодраг Бановић, предсједник НВО "ИНФО спорт ЦГ" у осврту на тај догађај, али и раније активности на истом плану, подсјећа да су по трећи пут ревитализоване маслине у:

1. Авенији „маслине пријатељства” – 43 саднице;

2. Дрвореду ” Ђачких маслина” – 28 садница;

3. Парку маслина и рогача” - 54 саднице, од којих је 8 маслина засађених прије око 250 година, а 13 рогача засадили смо 24.новембра 2002.године, на Дан Општине Бар.

Младе засаде маслина реализовали смо од 03. априла јубиларне еколошке 2016.године до 14. септембра 2018.године, посвећени су јубилејима у еколошкој 2016. години:

1. 1000 година државности Црне Горе;

2. 10 година од обнове државности Црне Горе;

3. 25 година од проглашења еколошке државе Црне Горе;

4. 35 година од оснивања ЈП „Спортско-рекреативни центар” – Бар. 

"Ове 2019.године акција је почела 1. марта, а завршене на дан почетка прољећа 21. марта. Обавили смо сезонско орезивање маслина и ревитализацију маслињака – дијела уништених маслина, коју обнављамо по трећи пут.

Поновне садње маслина условило је уништење младих засада маслина од стране уског круга појединаца/ки, са неидентификованим мотивима" - истиче Бановић и додаје: 

1. У Авенији „Маслине пријатељства” поново смо засадили маслине број: 8 - др Зоран Срзентић и фудбалери Бара, 18 - Чедо Ратковић и Извиђачки одред „24.новембар“, 26 - Католичка црква, 33 – Еуромиx-бетон, 39 - Јавна предузећа Бар и 40 – Општина Бар

2. У Дрвореду „Ђачких маслина” поново смо засадили маслине број: 4 - Морско добро ЦГ, Лука Бар, Јадроагент, АД Марина, ОМЦ Цомпанy, Мартина, Краљева плажа, Куће Лековића, 13 - ОШ „Братство-јединство“ и РК „2.децембар“, 20 - ОШ „Србија“ и МЗ „Стари Бар“;

3. Парк „Маслина и рогача”, обогатли смо са 11 нових маслина које, као и све остале, имају свој број у „Регистру маслина” и свог заштитника: 43 - Бранка Никезић, 44 - "Ариа" - Саша Стојановић, 45 - МУК  „Неказано”, 46 - Биотехнички факултет и Бар градња, 47 - Осман Ђокић, 48 - Пеко Томановић, 49 - Средња стручна школа и Штампарија ЦДМ, 50 - ПРИМА ВИСТА Д.о.о.. 51 - Церово, 52 - Црвени крст Бар, 53 - Зоран Луколић и Столар Бабајић и очекујемо још једну број 54 - Мики Марколовић

Бановић каже да се еколошким акцијама утиче на подизање нивоа еколошке свијести, културе односа према животној средини и сопственом бићу, те осјећању припадности  Бару и својој еколошкој држави Црној Гори "којима смо дали свој допринос за стварање новог еколошког богатства".

Вриједности које сада стварамо, подвлачи он, највише ће осјетити "наша дјеца и будуће генерације у наредних 2244 године, колико траје једна од најстаријих маслина на свијету Стара маслина на Мировици у Бару".

Како појашњава, ови пројекти су сегменти Иницијалног кластер пројекта „Еколошко уређење приобалнг појаса Општине Бар”, који тече од 24.новембра 2000. године, са идејом да се заврши 24. новембра 2020. године, на својих јубиларних 20 година постојања.

Све активности на реализацији овог пројекта организују се акцијама према процјени могуности у одређеном временском периоду. У досадашњим акцијама учествовало је преко 7.000 Барана свих социо-узрасних категорија становништва, уз подршку Морнарице Војске Црне Горе, државних и приватних инстутуција, у складу са могућностима. Има префикс „иницијални”, зато што још није озваничен у програмима Општине Бар и ЈП Морско добро ЦГ.

Грађанима Бара, учесницима у еколошкој акцији „ДАНИ МАСЛИНА” – БАРА, помогли су: Министарство пољопривреде, Компанија „Калампер”, Осман Ђокић, Зоран Луколић, Пеко Томановић, Компанија „Церово”, РК „2.децембар”, Пољопривредна апотека „Прима виста” Д.о.о. Средња стручна школа, Штампарија ЦДМ, АНБ трговина, Дисконт пића „КИКА”, Бар градња, Агенција „Алегра”, Јадроагент-Бар, Морнарица Војске Црне Горе, Столар Бабајић и сликар Владо Иличковић са својом изложбом слика посвећеној маслини. 

"Вјерујемо да ћемо и код неколико појединаца/ки, који су поломили, почупали и запалили младе саднице маслина утицати на подизање еколошке свијести, да их више неће уништавати, да ће нам се придружити као партнери у свим другим еколошким акцијама, као и да нећемо дозволити да се деси још једна еколошка катастрофа у Бару и са нашим суграђанима наставити да стварамо претпоставке за бољи и љепши Бар, бољу и љепшу будућност будућим генерацијама у нашој еклошкој држави Црној Гори" - поручује Бановић.

Коментари
Љутко
Љутко: Свака част!!! Још један Човјек који ради посао оних који су за то плаћени!!! Зато му и чупају и пале посађесе маслине!!! Само напријед!!!
13.04.2019 09:15
Nezavisni intelektualac
Nezavisni intelektualac: Treca sreca!Dobro je da se zavrsilo.Neka rastu i prerastu ovu pricu.Ima i drugih tema,ponajvise ekoloskih u Bar.Ova prica predugo traje,nekako je trivijalna i ispranazna.Izgubila je na ljepoti i znacaju zbog sporednih efekata.Tipa scenskih efekata,saopstenja,patetike....Isto drustvo se vrti u krug sa fotkama i hvalospevima...time se pocetna prica umanjuje i skrece paznja sa dela na ucesnike....Za ozbiljan ukus,preterano...Cak i za Bar!
13.04.2019 10:00
Besir ,,za nezavisnog intelektualca""
Besir ,,za nezavisnog intelektualca"": Slazem se u potpunosti....zaista je previse.Vjerovjatno mislimo na isto.Ovih dana na drustvenoj mrezi se pojavi i Nekazano i rece...a bolje da nije.Pita Bana,jel se izljeci od upale pluca zadobijene zalivanjem maslina po kisi!?E vala,Loncar ko jos zaliva pi kisi?Sve su ovo nesudeni Glumci...Steta sto ova patetika prati lijepe akcije..
13.04.2019 12:38
Robin hud
Robin hud: Pa,, Ludi moji jeli to moguce" opet Bane margarin u sve se mijesa.Dosadi bogu I narodu aman Bane popusti malo ako boga znas.
14.04.2019 01:13
Tihomir
Tihomir: Valjda ce prestati kisa padati i dr.sanirati upalu pluca..sto bi rekli susedi....,,dosta je bilo"!
14.04.2019 11:22
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar