Ћирилица Latinica
03.07.2022.
Друштво

О знаменитом Баранину - Петру Пеку Шоћу

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

ПИШЕ: Протојереј Јован Пламенац

Сваки град има своје житеље на којима стоји као на стубовима. Један од таквих „шипова“ Бара је и на овогодишњи Тројчиндан упокојени Петар Пеко Шоћ. Бог је Пека Шоћа обдарио дугом бројаницом година земаљског живота у којима је стекао поштовање својих суграђана, особити углед, али и доживио велика породична страдања, и у младости и у старости.

Пекова ријеч била је својеврсно благо. Био је изванредан познавалац прошлости Бара, не само историјских догађаја него и људских судбина, посебно у посљедњем вијеку, којима је био и свједок.

Његову ријеч радо је слушао и митрополит Амфилохије, који га је посјећивао у његовом дому. Његова љубав према људима богато је плодила узношењем доброг у њима, на уштрб неваљалог, што је био рецепт култног барског суживота народа три вјере којем је он био свим својим бићем посвећен.

Пеко Шоћ рођен је 1928. године у Улцињу. Одрастао је у Старом Бару гдје је завршио основну школу и нижу гимназију. Када су му у рату који је услиједио у логоре интернирани отац, брат и сестра, остао је сам са болесном мајком и чувао је туђу стоку и радио за надницу. Било му је само 16 година када је постао ратни војни инвалид, након што је 1944. године са партизанском војском отишао у рат.

Радни вијек провео је у просвети, прво у Босни а потом у Бару. Био је директор више школских установа, а у барској гимназији предавао је фолософију.

Као што је његов дуги живот овога вијека био испуњен широком лепезом интересовања, такав је био и његов литерални опус: писао је од романа и историографског штива до поезије за дјецу. Објавио је романе: „Огњишта под спилама“ и „Старобарском калдрмом“, збирку пЈесама „Пој дивљега нара“, књиге за дјецу „Зов дјетињства“, „Пчелињак у стијени“, „Пјесмице из корпице“ и монографију „Манастир Рибњак“.

Пеко Шоћ био је први предсједник Одбора за градњу Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.

www.mitropolija.com 

 

Коментари
Бања
Бања: Био ми је професор у гимназији,и не само предавач,већ пријатељ,и саветник,који је увек имао времена за свакога. За њега касније многи нису,жалосно. Слава мом драгом професору.
05.07.2022 12:34
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar