Ћирилица Latinica
14.10.2019.
Друштво

О прослави Михољдана на Румији...

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

 

Пише: Протојереј Јован Пламенац, парох барски

У суботу 12. октобра 2019, на Михољдан, одслужили смо Литургију у цркви Свете Тројице на Румији.

Она флоскула да су сви наши успјеси, нас Црногораца и осталих у Црној Гори, настали „захваљујући Влади Црне Горе“, показала се у својој пуноћи на Михољдан на Румији.

Осим на Тројчиндан, када се уз румијске литице, у литији, узпне на стотине, осталим литургијама у Румијској цркви, које служимо сваког мјесеца, присуствује до двадесетак људи. На Румију се тешко испети. Али, благодарећи Влади Црне Горе, политичким субјектима који су је формирали, њиховом труду да сатру Православну цркву у Црној Гори и отворе простор спрдачини „Мираш и компанија“, на Литургију на Михољдан у Румијској цркви дошло је преко 30 људи.

На Румију су дошли из Зете, Будве, Улциња, Београда, три Рускиње, али огромну већину чинили су Барани.

Пјевницу током Литургије водила је инокиња (први степен монаштва) Емилија Гусева из Иркутска, у Сибиру, иконописац и фрескописац.

Свака Литургија на Румији прича је за себе, непоновљива. Никада не знамо ко ће на њу доћи. Добрим дијелом пред Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару, пред полазак на Румију, сабирамо се као незнанци. А након Литургије и увијек тако топлог дочека и послужења монахиња Светосергијевског манастира у Вељим Микулићима, растајемо се као пријатеља, браћа и сестре и Христу.

И сваки наш излазак на Румију, поред оног основног, због којег и идемо, литургијског, има неки споредни печат који ће нам остати у памћењу.

Тако, овога пута, не могу да одолим да се не похвалим да сам од Доброг дола, превоја код манастира Светог Сергија Радоњешког, гдје од асфалтног пута одваја стаза уз Румију, до Румијске цркве својих 64 године изнио за сат и пет минута. Једном раније сам изашао за сат и 15, више пута за сат и 20, али овако брзо никада. Једноставно, тако се отворило. Чак се нијесам нешто посебно ни уморио. Изашао сам заједно са Владимиром Јанковићем, криминологом и индустријским дизајнером, који је и веслач.

Убједљо најбржи био је поморац Новак Ђиновић, до прије пар година професионални бициклиста. Он је до цркве Свете Тројице стигао за само 50 минута. Тај пут уобичајено се прелази за два сата.

Ивана Мећикукић, професорица из Бара, којој су судили зато што је бранила чемпресе поред школе у којој је радила, и њена другарица Јулија Бошковић, инжењер, које су се у септембру вратиле са пола пута до Румијске цркве због великог невремена, овога пута су биле на Литургији.

Ето, тако, са Литургије на Румији свако се враћа са упечетљивим утисцима. Напор пењана заборави се за неколико дана и у свакоме остане само љепота Румије и њене цркве. Као да читав догађај ставите у сито, мало га продрмате, испадне оно што је било напорно и остане само предивна успомена...

Савладана фобија од висине

Марија Станишић, која је са својом другарицом Јованом Лазаревић прошли пут мокра као из мора изашла била на Литургији на Румији, овим пењањем уз румијске стране, и нарочито силаском низ њих, у великој мјери сузбила је своју фобију висине. Још пар Литургија на Румији и, убијеђена је Марија, више неће имати страха од висине.

Коментари
Ivana
Ivana: Sjajno. Svaka cast.
14.10.2019 10:37
BANJO
BANJO: OCE JOVANE,NASA UZDANICE!!!NEUMORAN,HRABAR,POZRTVOVAN.TAKVI NAMA TREBAJU.NASTAVI PUTEM PREDAKA.KUCA TI GA DAJE.
14.10.2019 16:58
Djuro Pucar
Djuro Pucar: E ko je ovo dislajkovao da mi je znat
15.10.2019 00:58
Ja
Ja: SLAVA GOSPODU BOGU. +++
16.10.2019 17:50
Куч
Куч: Браво, свака част.
19.10.2019 08:07
Marica Perova Zubci
Marica Perova Zubci: Djije ga oni Banjo vragovi ga pozobali bas je nekako suto bez njega i njegovih poucnih komentara. Da nije i on odio na vrh Rumije da ga nije napuvao kakvi oskrap ili poskok on onako dugacak a usukan da se nije dje suturao niz Rumiju. Erbo tesko on moze pratiti tempo ovoga popa on je ka dimljena ukljeva suv a zilav a jos i trenira uzgor nizdol to mu je rabota. Ovi Banjo moze do ovoga naseg Ribnjaka najvise dobacit neka uzme kakvo grdno biciklo i neka vjezba uz Zupce niz Zubce a posto mi imamo jos dje po kojeg Tovara a izdajemo ih turistima na renta kar njemu cemo dat jednoga dzabe. Banjo javi se mrcio se da znamo sto je stobom dosta imamo problema jos da i za tebe brinemo.
21.10.2019 09:11
Kosana
Kosana: Bravo, vječno bila naša crkva na Rusiji i uvek okupljala prave Srbe!
21.10.2019 21:04
Vojo
Vojo: Zao mi je sto nemogu izac na tu sveti PLaninu.bravo svim vjernicama Koji to cine
26.10.2019 09:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar