Ћирилица Latinica
05.11.2018.
Друштво

Парох чикашки, др Милош Весин: Демон напада када смо у мноштву!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Свету литургију у 23 седмици по Духовима у Храму Светог Јована Владимира служио је и парох чикашки, протојереј-ставрофор др Милош Весин професор на Богословском факултету Светог Саве у Либертвилу .

Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Милуновић старешина Саборне цркве Светог Јована Владимира у Минхену, протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј-ставрофор Радомон Мијајловић и протојереј Љубомир Јовановић.

У надахнутој пастирској беседи отац Милош је казао да је данашње Јеванђеље једно од оних које савремени човјек слуша и прима са великом резервом, зато што ако смо и спремни да прихватимо и славимо име Божије, када је у питању друга страна – принцип зла, склони смо да то доживимо и схватимо на другачији начин. Он је казао да је управо то једна од оних најопаснијих замки коју зло припрема свакоме од нас.

Истакао је да данашње Јеванђеље пружа један динамичан опис директног сусрета Исуса Христа – оличења лепоте, доброте, истине и правде, са демоном који је ушао у човјека. Апостол и јеванђелист Лука даје опис како и гдје је тај човјек живио, како се облачио и понашао. Једном ријечју он је био потпуно ван контроле, несоцијализован, како би се данас рекло, вјероватно је ишао полуодевен или пак потпуно  го.

Подсјетио је да је у бесомучника обитавало мноштво демона и да овај опис представља суштину савремене демонологије, савремене опседнутости јер су присутни сви елементи.

„Прије свега мноштво, демон увек напада онда када смо у мноштву, када осећамо лажну снагу да смо окружени истомишљеници. Други елемент – голотиња, оно што данас представља не само велику саблазан него и највећи проблем и терет савременом човеку“, казао је парох чикашки.

Објаснио је прота да је то зато што је голотиња толико присутна свуда око нас да човек то једноставно не доживљава као проблем:

„Не говоримо неминовно само о телесној голотиње него о томе да је човјек данас у стању да себе потпуно разголити у сваком погледу, емотивном и психичком, немајући више мјеста на коме би се сакрио и шта да остави за себе и своје најближе. Све је доступно“, рекао је отац и констатовао да је наш свакодневни живот и његова присутност на тзв. друштвеним мрежама исто тако једна врста голотиње.

Говорећи о томе да овај бесомучник није никако могао да се скраси на једном мјесту, отац Милош је то упоредио са одликама савременог човјека:

„Један савремени богослов је рекао да је највећи проблем савременог човјека управо у томе што он никада није тамо да јесте. Његове мисли су увијек усмјерене ка ономе што ће доћи за сат времена, сјутра, за недјељу, мјесец дана. Тако пропуштамо најдрагоцјенију могућност да живимо у садашњости. Не да користимо тренутак, него да заиста из благодарности Богу, осјетимо овај једини временски период који је заиста наш. Оно што је било јуче – то је прошлост, оно што је сјутра – то је неизвјесност. Једино је извјесно ово што је данас, ово што ми је данас Бог подарио, како бих данас чинио добре изборе.“

Протојереј-ставрофор др Милош Весин је казао да је један веома логичан моменат у овом јеванђелском читању што демон не може да постоји ван неког материјалног облика, ако неће бити у човјеку онда ће бити у свињама.

Након што су се демонизоване свиње утопиле, прва реакција становника Гадаринског краја била је да Христа замоле да оде од њих.

„Исто оно што и ми данас чинимо. Ми, заправо молимо Бога да оде од нас, умјесто да Га чинимо не само сажитељем, него домаћином наших живота и домова. Окивамо Га у рамове, стављамо на зид. Мислимо да Му је тамо мјесто. Закључавши врата свог дома или собе у којој је икона, мислимо да Бог остаје тамо. Другим ријечима желимо да не буде присутан у сваком сегменту нашега живота, опет желећи ту подвојеност између онога што припада свијету, и онога што припада нама, и онога што, мислимо, да припада Богу.“

На крају свог обраћања протојереј-ставрофор др Милош Весин професор на Богословском факултету Светог Саве у Либертвилу је препоручио да прочитамо барем још једном ово јеванђелско зачало,  како бисмо схватили шта нам то Господ данас поручује својим речима, које су актуелне биле онда када их је он изговорио пре 2.000 година, али и данас

Вјерни народ причестио се Крвљу и Тијелом Христовим, а након Свете службе отац Слободан Зековић захвалио се оцима Милошу и Слободану, а вјерни народ позвао на послужење у крипти храма.

 

Дејан Вукић/Весна Девић

(Митрополија црногорско-приморска)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar