Ћирилица Latinica
13.07.2019.
Друштво
Култура

Промовисана књига посвећена Мини Караџић

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У крипти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару синоћ је одржана промоција „Певам дању, певам ноћу – писма Мини Караџић“, академика проф. Светлане Матић. Организатор догађаја било је Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника „Неказано“. 

О књизи су говорили књижевница мр Смиљана Вукићевић  и пјесник Лабуд Н. Лончар предсједник удружења “Неказано”.

Са поносом напомињући да је ауторка књиге која се промовише почасни члан удружења на чијем је он челу, Лончар је  казао да је срећан што у овим врелим  данима у тој књижевној асоцијацији имају прилику да  угосте тако истакнутог интелектуалца и да се једно тако важно вече одржи у Бару.

Вукићевић је публику упознала са биографијом ауторке, истичући многобројне награде и признања које је у свом досадашњем раду завриједила.

Не случајно, промоција је уприличена на православни празник Светих апостола Петра и Павла, јер је на тај дан прије 121 годину рођена Мина Караџић којој је књига и посвећена.

По ријечима академика проф. Светлане Матић њена жеља је била да она уз помоћ удружења “Неказано”обиљежи тај датум с обзиром да се по њеном суду нијесмо довољно одужили Мини.  Како је подсјетила, знаменита Мина је била лични секретар свога оца Вука Караџића, и преводилац. Говорила је  пет језика, a била је и сликарка, што је мало познато у нашој јавности...

Светлана Матић је у свом дугогодишњем раду у просвети Аустрије (живећи у Бечу) имала увид у разне архиве, а материjал за ову књигу припремала je пуне три године.

Након изузетно надахнутог свједочења о животу и раду ћерке реформатора српског језика и правописа, у којем је публика истински уживала, ауторка je прочитала неколико пјесама а онда се захвалила удружењу “Неказано” и гостима на пажњи. 

 

Д. Обрадовић

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar