Ћирилица Latinica
17.12.2019.
Друштво

Писмо из Црмнице

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

"Не би с горега било казати коју о о нашијем послима, јер и у нас има ствари као и у вас бијели свијет, које би требало јавно хвалити или кудити – како што заслужује. Па не само одавде, из Црмнице, него и из осталијех крајева Црне Горе и Брда требало би, а и право би било да се чешће и више јавља и пише у ваш лист, тијем прије, што би наше стваре, мислим, јако занимале нашу српску браћу", писало је у допису из Црмнице, објављеном у листу ,,Глас Црногорца“ на данашњи дан 1873. године.

Црмничанин је желио да обавијести народ о неродној години која ипак, како се објашњава у тексту, није произвела невоље Црмничанима, јер им је из Цетиња стигло жито на пијацама по веома повољним цијенама.

Аутор дописа нагласио је и да у његовој Црмници редовно читају српски лист ,,Глас Црногорца“ и да се радују кад читају лијепе вијести о браћи Србима из Црне Горе, као и из других српских земаља.


,,Глас Црногорца“, број 35, допис из Црмнице, 17. децембар 1873. г.
У тексту је описан и један типични пазарни дан, а аутор наводи да су тог дана црмнички учитељи имали збор на Виру којем је он присуствовао са задовољством.

– …Али ми се јако допаде начин којим то радише, допаде ми се кад чух и видјех међу њима лијепи склад и послух, разборит говор онога те збораше и збиљу којом остали пратише његове ријечи, ријечи су којима је дочаран просветни скуп.

Аутор текста нагласио је да овакви састанци, који су одржавани више пута, доносе велику корист за школство и да зато не чуди да су црмничке школе, како се додаје у тексту, најбоље у Црној Гори.

– Колико се мени чини и што сам чуо од бољих и паметнијих људи, овакви учитељски састанци имају бити од велике користи за школу. Овако су они прошле године више пута радили, па за то и јесу наше школе у Црмници као најбоље у Црној Гори, поручено је дописом.

,,Глас Црногорца“, број 35, допис из Црмнице, 17. децембар 1873. г.
Уз велику корист школству, како је аутор текста поручио, просветни радници на тај начин значајно доприносе цјелокупном српском народу.

– Само тако, браћо учитељи! Тијем ће путем најприје нашем народу сванути, закључено је у ,,Гласу Црногорца“ 17. децембра 1873. године.

 

(ИН4С)

О "Гласу Црногорца"

* Први број ,,Гласа Црногорца“ је штампан на Цетињу 21. априла 1873, а последњи 20. децембра 1915. године. Поновно је почео излазити јуна 1917. у Француској, а у Италији је 1922. штампан последњи, 95. број. Укупно је изашло 2374 бројева.

Коментари
ratac
ratac: Pricam ti price iz"Kamenog Doba"toga vise nikada nece biti.Evropo stizemo,Montenegro Zauvjek.!!!
17.12.2019 12:18
Virosovica
Virosovica: Tralala, tralala po obicaju ajdemo naprijed a ne nazad aman breee!!!.
17.12.2019 14:01
Crna Gora, sve si crnja!!
Crna Gora, sve si crnja!! : A gde bi ti to Virosovice napred? Ajde nam reci da i mi zivimo u snovima kao ti. Stizemo ti Evropo!!!????? E blago nama a i njima. Pa mi smo imali Evropu, pa nas rasturi ova sad "Evropa" da bi bili pod njenom cizmom. Sad nas uce kako da vaspitavamo decu, kako da smo" sirokija "shvatanja. Kako da postujemo sve sto Evropa kaze, al usput izgubimo onu draz nasih porodica. Pokidase nam nit koja je zlatom bila istkana. Dadose nam lance al da ih sami stavimo. Nista oni to nece na silu, al mi sve po njihovom igramo. Ode Oro u zaborav al staa imaa vezee , sad smo demokratsko drustvo a tada sta smo bili???!! Indijanci!! Eto cemo i proci kao oni, pa kad budemo ostali bez "kacamaka" zarad onih hibridnih pljeskavica, ihaaa ako nista eto cemo svi biti debelija guzica. Ajmoo crnogorci i crnogorke s guzicom u Evropu!!
17.12.2019 20:36
ratac
ratac: Ako ti je volja i navika da otvaras vrata "Guzicom" samo izvoli,i takvi trebaju Evropi."Sto godina dovijeka June".Ojha.
18.12.2019 09:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar