Ћирилица Latinica
24.10.2018.
Друштво

Пламенац: Није Румија албанска планина!

Аутор: Редакција 21 Оставите коментар

Старешина цркве Свете Тројице и парох барски протојереј Јован Пламенац оцијенио је да се галама око обновљене светиње на врху планине изнад Бара, прије свега, диже зато што Албанци сматрају да је Румија албанска планина.

"Као да то није црногорска територија" - казао је Пламенац.

Он је  нагласио да се на Румији не изводе никакви нови радови, већ да се црква облаже каменом, који су вјерници стотинама година износили на врх планине у циљу изградње вјерског објекта.

Представници албанских партија јуче су упутили оштре реакције због санације цркве на Румији, позивајући црногорске власти да зауставе „поход Српске православне цркве“ и „провокативне и пријетеће радње Митрополије-црногорско приморске“.

Пламенац је за "Дан" оцијенио да те реакције нијесу неочекиване.

"То је прича која је политизована на неистинитој тврдњи да је црква на Румији пореметила барски међувјерски склад. Елаборат на који се позивају више није валидан. Поента тог елабората је била да је црква на Румији пореметила барски међувјерски склад што није истина. У том елаборату је било толико произвољности, нетачности, зле намјере. Позивати се на елаборат, који не постоји више и није валидан бесмислено је", казао је Пламенац.

Додао је да га највише брине реакција Мехмета Бардхија (Демократски савез) и Ника Ђељошаја (Албанска алтернатива) и „та прича да је Румија албанска планина“.

"Та прича се надовезује на ону причу када смо ишли да служимо на Свачу и када су казали да можемо да служимо и дођемо на Свач, али тек уз дозволу Општине Улцињ. То је још једна потврда да режим у Црној Гори нема капацитет да заштити своју територију, територију државе којом управља", оцијенио је он.

Како је истакао, досад је проблем било што је црква од лима, додајући да се праве и од леда и да то није спорно. Објашњава да је тежња и завјет наших предака била да се од камена, који су стотинама година износили на врх Румије, сагради црква.

"То ови људи уопште не разумију, њих није брига за то. Њима се све своди на причу да ли је Румија албанска или црногорска планина. Пошто ови кажу да је албанска, режим и политичари на власти ћуте и то неће да оповргну. Галама се, прије свега, диже зато што Албанци сматрају да је Румија албанска планина, као да то није Црна Гора", оцијенио је Пламенац.

Подсјећа да је на Румији близу цркве раније организован и војни албански камп, гдје су, како је рекао, пуцали и вјежбали.

"Ми смо указивали, позивали, али нико ни ријечи на то. То није био војни камп Војске Црне Горе, већ Албанаца који ту живе", објаснио је он, додајући да то показује колико режим нема капацитета да води рачуна о интегритету територије државе којом управља.

Пламенац истиче да досад није постојао никакав план који се односи на цркву, те да се тренутно ради просторни план и за барску општину и да су обрађивачима тог планског документа указали на потребу да се у њему нађе Црква Свете Тројице.

 

Перовић: Нецивилизоване реакције


Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић негира да се радовима на цркви на Румији ремети међувјерски склад у Бару.

"Тај храм се утврђује од временских непогода и држава треба да се на један уређен, правни и цивилизован начин обрати Митрополији и да у тој комуникацији дођемо до неког рјешења проблема, ако ту има проблема. Констатације да се ради о окупацији терена, злу на врху планине, рушењу и девастирању је нешто што не припада нашем времену. Држава има законе, има правила, а Митрополија има своју адресу", казао је он.

Не бих, додао је, волио да држава буде тастер на који ће било који националиста због свог скученог виђења Црне Горе, притиснути својом рукама и да се држава на тај начин пали.

Коментари
Obrad
Obrad: Htjeli bi siptari da zapišavaju svaku teritoriju gdje smo ih ugostili, i htjeli bi da istjeraju domaćine koji su ih primili kad su sišli sa grane, iz divljine, i koji su im dali hljeba i vode. Hrani sirotu za svoju sramotu. Rumija je naša planina - crnogorska. Ovo je Crna Gora, nebitno je ko je na vlasti,i ko ne uvažava tu činjenicu ima ozbiljan problem. Crna Gora ima svoju prošlost na koju se ponosi, ali Arbanasi najmanje imaju prava da nameću bilo šta, jer su ovdje nacionalna manjina, sa pravima koja im realno ne pripadaju, a uživaju ih. Kao Crnogorac ponosan na svoje pretke, vjernik sam Mitropolije crnogorsko-primorske, ne dam na moj hram na vrhu Rumije niko ni prstom da pokaže. Albanci najmanje, jer su oni ovdje stranci i došljaci ! Otac Jovan je sve objasnio na pravi i jedini istinit način.
24.10.2018 09:18
simke
simke: Nemaju Albanci samo pravo na Rumiju istina ziva. Na Rumiju imaju pravo sve tri vjere naroda moj Plamenac ne pravi se lud i providno podmukao. Zna se dobro da su krst casni Androvica Muslimani iz tog kraja cuvali kad je nevrijem ratno bilo i da su ga sacuvali i vratili dje pripada. I siguran sam da bi Mrkojevici i ostali Barski Muslimani bilo koja Baraska familija i danas tako postupila NE DOSLO ZLO VRIJEME! A vi sa ovakvim vasim cinjenjem podsticete te podjele i cuda luda, al ne ide kako ocekujete jer je narod Barski pametan pa vas sto bi omladina rekla danas iskulira i to sve 3 vjere i svoj posao a vi se sa sakom izbjeglica sa Kosova i Bosne penjite i simulirajte iznoisenje krsta. A gle cuda nije kao nekad sve 3 vjere naroda nego samo jedna i to SPC. Jadno je to vi ste od Boga tu da spajate ljude trazite kompromise izmedju ljudi a ne da ih djelite na ove one tudje svoje ...skroz ste demode i piffff ;)
24.10.2018 09:51
Mrkov
Mrkov: Simke, lazes, ti nijesi Baranin, mi u Mrkojevice mnogo cijenimo svestenika Plamenca, on je primjer cojstva. I nasi idu na Rumiju sa pravoslavnom bracom.Nismo mi tako davno bili ista vjera, a isti narod smo i sad. To sto se neko pise Crnogorac, neko Srbin, neko Musliman, to je bezveze, svi smo bili Srbi, to pokazuju i srpske crkve u Mrkojevice. U Bar svi pozdravljaju crkvu na Rumiju, smeta samo ovima sa strane što su došli u Kambodzu, i ovima sto su primili albansku naciju u Ostors, a bili su isto Srbi. Rumija je sviju nas planina, ali albanska nikako nije.
24.10.2018 09:57
kkk
kkk: Nije moj Plamence Albanaska planina, ali nije ni srpska, niti prcija SPC-A da moze podizati crkve dje joj se prohtije i obiljezavati teritoriju, SPC je glavni eksponent velikosrpskog hegmonizma i kleronacionalizma, glavni promoter ekstremnog svetosavlja, koje je jedna ekstremna politicka ideologija, nijesu samo Albanco i Muslimani protiv te skalamerije koju nazivate crkva , vec i ogroman broj nas Crnogoraca koji SPC ne dozivljavamo kao svoju crkvu ni Amfilohija kao svog duhovnog vodju, .
24.10.2018 10:32
mrkojevic
mrkojevic: Nijesi ti Mrkov Mrkojevic ni pod razno. Jedina je istina u citavom vasem komentaru da u Mrkojevice cijene sve tri vjere
24.10.2018 10:35
simke za Mrkov
simke za Mrkov: Aj lazi lazo da ti vjerujemo. Pa covjece procitaj sto si napisao i vidjeces kako to smijesno zvuci ahahahaha. Sto mi govori dosta o tebi da s tobom ne vrijedi polemisati. A Baranin sam i to iz Brbota ako znas dje je to u Bar, to nije na Kosovu ili u Bosnu ;) ;) :);) odakle si ti predpostavka.
24.10.2018 10:36
za mrkova
za mrkova: Mrkove, toliko gluposti u ovom tvom komentaru, da je degutantno uopste polemisati sa tobom i takvima, uvijek ista prica sve srbi , sve srpsko, pa u cemu je onda problem, sto se bunite da ste ugrozeni i da nemate nikakva prava ako je sve srpsko.
24.10.2018 10:51
Crmnicanin
Crmnicanin: Rumija je Crnogorska planina i ne moze niko protivzakonito podizati tkz vjerske objekte kako mu se prohtije, postoji neki red i zakoni kojima podlijeze i crkva, ko je ta SPC koja sebi daje za pravo da donosi metalni kiosk na VRH RUMIJE i proglasa va ga crkvom, nazalost ova drzava im gleda kroz prste i nema snage da im da do znanja da su oni inostrana i okupatorska crkva koja je okupirala nase svetinje 1918 kad je unistena i nasa drzava.
24.10.2018 11:05
Andrija
Andrija: Ovo je pravoslavna zemlja-Crna Gora i tacka!! Idite u svoju zemlju pa rusite vase!
24.10.2018 11:24
BURA
BURA: Ovaj portal ne moze biti dobronamjeran i pomorljiv kada dozovljava Drasku Socu onakve tekstove. Drugo, treba iskreno da se nayovete srpski portal a ne Barski. Trece mislim da su pridoslice kao i i Plamenac i svi ostali koji su se sjatili uspjeli da potisnu barane. i to je problem. Klerikalna djela su kada se Bogomolje i vjera gura da nekog drugog poniyi iuli iyvrne ruglu. To nema veze niti s vjerom niti s religijom. Na yalost odabrali ste da dijelite i da favorizujete jednu stranu i to je vaso pravo. Ali promjenite naziv portla i budite iskreni. Na Rumiji treba ili sve tri religije da imaju vjerski objekat, ili jedan univerzalmni ili nijedan. Onda bi vase namjere bili casne.
24.10.2018 11:41
Brkan
Brkan: Vas neke umobolne anti Srbe mnogo boli sto Bogu hvala ima nas katolika pa i muslimana koji se pisemo Srbi. Nismo mi ni Hrvati, ni Bosnjaci, jer sa Hrvatskom i Bosnom nemamo nista. Ja sa Zankovicima nemam neke odnose, ali pola familije se pisu Srbi, kao i vecina nas Brkana. Boli Vas, ali mi smo Srbi. Isto sto i vi, koji se za kantu masti odricete roditelja, djedova i njihove srpske casti.
24.10.2018 11:54
Hercegovac
Hercegovac: Koji je vama sejtan danas mante se corava posla uvatite se rabote a ne da raspravljate sa popovima i pustite mrkojevice na miru to su nabolji i najposteniji ljudji u barskoj opstiti ustanite na noge kad njih spomenete
24.10.2018 13:10
Paša
Paša: SPC je leglo zla i velikosrpske hegemonije. Pa taj Amfilohije, zvani Risto sotona je jedno veliko zlo. I dalje SPC obilježava tetitorije i zauzima ono što nikad nije bilo njihovo. Koliko vidim u komentarima mržnje prema Albancima, sramota. Uvjek ista mitomanska priča, svi su srbi i sve je od srba. A srbi su tu stigli i oteli zemlju arbanašku poslije Berlinskog kongresa. Porijeklo ovih Velikih Srba u C.Gori je uglavnom arbanaško, a oni su posrbice. Makar to znamo ko je od kojeg plemena u CG nema nas puno.
24.10.2018 14:04
Bura
Bura: Sve su ovo Mrkojevici zakuvali, kazu da su se dogovorili s pastrovicima
24.10.2018 14:11
BURA
BURA: Brkani, batalite da Vas yamolim. Pisete se Srbi jer ste od kralja dobili to sto se dobili. radi materijalnog. Nemojte soliti pamet. Svako treba da je ono sto je. Niko nikoga ne prisiljava. Ali ta vasa teza je toliko glupa da pomracuje zdrav razum
24.10.2018 14:12
BANJO
BANJO: SVI OVI BUZDOVANI,STO MRZE SVE STO MIRISE NA SRPSKO,SU PATOLOSKI SLUCAJEVI!NE DAJU LJUDIMA DA SE OSJECAJU,KAKO HOCE.ZNA SE KO SU MRKOJEVICI.ZNA SE KO SU SPICANI.U ALBANIJI,SU SVI ALBANCU I MUSLIMANI I PRAVOSLAVNI I KATOLICI.SAMO U CG. SU SVE SAMO NE SRBI.SRUSITE CRKVU JUNACI.IME I PREZIME SA SLIKOM,PA DA VAS BOG VIDI!SJETITE SE LOVCENA.NE HTJESE GA MUSLIMANI SKRNAVITI,NO PASCAD PRAVOSLAVNA,DOMACA!KRAJ IM JE BIO LOS.U PAMET SE!POGLEDAJTE OZIDANU DOBRU VODU.HILJADE I HILJADE KVADRATA,DIVLJIH OBJEKATA,A VI BI DA RUSITE CRKVU.NIKO NIKAD CRKVU NIJE POBIJEDIO,PA NECE NI SADA.NIK DJELOSAJ ,RECE NI MILIMETAR NASE MALESIJE,SA DIJELOM ZETE I KUCA,NE DAMO.ZAPISAVA TERITORIJU.MANITE SE CORAVA POSLA.TACNO JE DA NEMAMO GRADJANSKE HRABROSTI,ALI KAD DODJE ZLO VRIJEME,HRABRIJIH I LUDJIH OD NAS CRNOGORACA I SRBA NEMA.NE PRIJETIM,SAMO OPOMINJEM.
24.10.2018 18:31
Zabrinuti
Zabrinuti: Molim vas moze li ko da mi protumaci izjavu albanskog predstavnika koji prijeti Vladi alo oni ovo ne rijese morat ce oni uzeti pravdu u svoje ruke.Sto je ovo ljudi kakve su ovo najave.Svakog odgovoenog covjeka bi ovo zabrinulo
24.10.2018 20:43
Мики,за Симкета,црмничанина,Буру и ине:
Мики,за Симкета,црмничанина,Буру и ине:: Толико незнања,непознавања историје у вашим писанијама.Реците ми да Мрлојевићи нису последње српско племе које је исламизизирано.Па свака кућа зна која им је крсна слава била.Њихови чукундједови су сахрањени око православних цркава.Добро их познајем и веома цјеним као мирољубиве и бескрајно гостољубиве људе.А сад мало о албанцима.Убједите ме да Ковечевићи,Поповићи,Бардићи( Бардхи) изОстроса никад нису били православци.Господо поменута књигу у руке ,читање дањ ноћ па онда пишите по порталима.Маните се стрипова.
24.10.2018 22:24
Jiggi
Jiggi: Ja licnine bih volio, da ovi krenu rusiti crkvu, niti bilo koji drugi vjerski objekat. Tu moze do doci do svacega. Aj srusite neku dzamiju u Turskoj, Ili neku katedralu u Vatikanu, ma dje god one bile, legalne ili nelegalne, pa bi vidjeli sto bi vas snasli.
24.10.2018 22:33
BURA
BURA: Dobro super, evo ubijedio si me da je to tako. Objasni mi to kopanje po grobovima i rodoslovima i plemenima i genetskom materijalu, mislis li da to utice na nekoga ili da cete tako nekoga ko je sada ili u kontinuitetu Musliman ili Katolik, promjeniti vjeru i preci u Pravoslavlje, jer eto vi mu po cijeli dan na celu sa Draskom Socom trljate nos i pokusavate da nekoga navodno ponizite jer je promjeni vjeru . Taj vas put je besmislen i kontraproduktivan. Ljudi danas imaju pravo da biraju kojoj ce religiji da pripadaju. TO je segment ljudksih prava i sloboda po konvenciji Ujenidnjenih Nacija. Dakle vazan je kontekst sadasnjeg vremena. Trenutak kako se ja ili ti sada izjasnjavamo ili osjecamo. Izadjite iz te paranoje o nebeskom narodu, o tome daje Isus Srbin da su svi Srbi i da je Drasko Soc u pravu. Necete postici nista vise osim samoizolacije. Vi hocete tako druge da unizite. Svaka religija je dobra i kvalitetna ako je pravio covjek upraznjava i postuje. Otkud znas da tvoji preci nisi prelazili iz religije u religuje, i kave to veze ima sada s tobom kad se ti osjecas kako se osjecas. Ako je tebi normalno da se Brkani kao egzaktni rimokatolici, kojima je Vatikan Centar vjere pisu da su Srbi a ostanu rimokatolici onda je to zaista porazavajuce. Oni vole Pravolslavlje kroz lik i dijela Kralja Aleksandra radi materijalnog a ne radi duhovnog. Dakle to mozemo posmatrati kao sto ti posmatras da je neko presao u drugu religiju radi egzistencje, i men je to legitimno, ali onda ne moze sjedjeti na dvije ili tri stolice.
25.10.2018 08:50
za Mikija
za Mikija: Miki, koliko znamo kod srba ne postoje plemena, tako da Mrkojevici ne mogu biti srpsko pleme, jedino plemenska organizacija je postojala i postoji kod Crnogoraca i Albanaca, samo toliko.
26.10.2018 12:12
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar