Ћирилица Latinica
21.06.2018.
Друштво

Пламенац о морбидном "реформисању бајки": То је као силовање дјеце!

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Свештеник Јован Пламенац коментаришући недавно представљену збирку „нових-старих“ бајки „Бајке су за свакога”, у којима су учитани нови кодови, промијењене традиционалне улоге, са елементима квир културе и другим различитостима, казао је да је то насиље равно, или са тежим посљедицама од оног када одрасли, како је казао, силују дјечицу која је тек пошла у школу.

Бајке су креиране у сарадњи са драматургом из Подгорице Васком Раичевићем, а у оквиру десет традиционалих народних бајки добило је нове алтернативне форме, као и да се сагледају кроз модерну призму мушко-женских односа и да представе различитост.

"Дјеца која су силована вуку трауме кроз читав живот, а дјеца која ће бити васпитавана на ЛГБТ доктрини имаће измијењену свијест, биће нови човјек створен за изопачене сексуалне потребе малог процента људи који имају новац и кроз њега моћ" – казао је Пламенац за “Слободу”.

Он је истакао да је актуелни црногорски режим „до балчака податан либералним монструмима, који га одржавају на власти”.

"Обашка, што је тај инжењеринг сам по себи злочин: прекрајање садржаја бајки је такође својеврсно насиље, које најављује и друга прекрајања, историје, обичаја, моралних начела, па и изборних резултата. Тако и ову моју изјаву сјутра могу прекројити да буде подршка њиховом недјелу" – истакао је Пламенац.

Пројекат „Бајке су за свакога” подржан је у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније, који имплементира Фондација „CURE”, а партнери на пројекту су НВО „Јувентас” из Црне Горе, „Алтернативни центар за девојке” из Србије, „CESI” из Хрватске и „Хелсиншки комитет за људска права – група ЛезФем” из Македоније.

Пројект координаторка Фондације ЦУРЕ из Босне и Херцеговине Марија Вулетић, казала је, како је саопштено из ПР центра, да се та организација генерално бави друштвеним радом и ради на промјени норми које су постављене у данашњем друштву, а које могу да се виде и кроз бајке.

У оквиру пројекта позвали су учеснике из пет држава из региона који су написали бајке за које су сматрали да ће да буду прилагођене свима и да буду инклузивне.

Хана Конатар из црногорске НВО Спектра казала је да су жељели да редефинишу бајку „Башчелик“, јер у њој, како је појаснила, нису осјетили мотиве љубави и хуманости.

"Све што се дешава дешава се да би мушкарац испунио дату ријеч или због мотива који се често спомиње у традиционалним бајкама – части. Сматрамо да смо, причањем приче из женске перспективе, дали жени снагу, коју она иначе има, а која до сад није била приказана у традиционалним, чак и у модерним бајкама" – навела је Конатар.

„Алтернативни центар за девојке” реформисао је бајке: „Снежана и седам патуљака“ и „Немушти језик“.

Тамара Јовановић из те НВО казала је да су се двоумили да ли да оставе насилни моменат у бајци кад жена добије батине од мужа.

"На крају смо се усагласили да ипак остане тај тренутак, али да га покажемо у негативном свијетлу, док је у оригиналу приказан позитивно, и да се на тај начин осврнемо на фемицид и проблеме које Србија и Балкан имају са убиствима жена. То нам је био најзначајнији тренутак у процесу рада"– казала је Јовановић.

Организација ЛезФем из Макендоније редефинисала је бајку „Модробради“ на начин што је, како су објаснили, промијењена перспектива, тако да је прича жена. Та НВО је унијела феминистичке елементе, лезбејску врсту, како би се избјегли хетеро-патријархални елементи које садрже традиционалне бајке.

 

Преименовали бајку „Краљева кћи вјештица”

Представница организације „CESI” из Хрватске Тања Јаворина казала је да су у тој организацији редефинисали двије бајке „Краљева кћи вјештица“, коју су у новој верзији преименовали у „Вјештица“, и „Ружно паче“. Бајка је преименована из разлога што, како је појаснила, нијесу жељели да она буде нечија, „него да буде самостална и да сама одлучује о свом животу“.

- У „Ружном пачету“ смо се више усмјерили на саму тему. Гледали смо како да убацимо неки савремени и људски лик у бајку и како да прикажемо данашње групе које су одбачене зато што су другачије, али да заправо имају властиту љепоту, вриједност и снагу коју морамо препознати – казала је Јаворина појашњавајући да су се одлучили да људски лик у бајци буде дјевојчица Ромкиња.

Коментари
drle
drle: Istina oce Jovane!
21.06.2018 16:04
iznogud
iznogud: za redakciju umjesto barski portal stavitesrpski portal kad vec pravite selekciju prilikom objavljivanja pa da mi ostali nepisemo i da vam nesmetamo ko svaka vasa rabota fino pocnete taman covjek pomisli evojednog nezavisnog portala kad ono corak srbi naprijed ostali stoj
22.06.2018 01:31
Милош
Милош: Пуна подршка мом пријатељу и духовном оцу Бара,оцу Јовану !Ово је доказ да је митрополија и цијела СПЦ на правом путу и морални светионик, чувар вриједности традиционалне ЦГ,и да као таква само може да смета сљедбеницима сотоне односно "либералне идеологије". @iznogud Прво научи правопис па се јави да реплицираш.Хвала Богу да постоји и још који портал гдје може да се чује и друга страна,мада више вама дукљанским истомишљеницима објављују коментаре него мени који имам дијаметрално супротне ставове од вас. А ако ти не одговара садржај овог,увијек можеш да одеш на Аналитику,ЦДМ .... форуме и портале исте садржине и идеологије,тамо је Србима стој,остали напријед.
22.06.2018 09:37
iznogud
iznogud : Nije mi jasno sto se krijete iza imena milos kad je ovo odgovor redakcije jer mi replicirate na tekst koji niste htjeli da objavite toliko o tome
22.06.2018 10:06
Za IZRODOGUZA
Za IZRODOGUZA: Kad bih te nazvao imenom neke zivotinje njih bih uvrijedio jedino mogu rece da si ti placeni izdajnik kojemu je DEBELO crijevo OBRAZ i neka te stigne kletva SVETOG PETRA CETINJSKOOG kao i sve koji su kao ti.
22.06.2018 15:48
za obraz guza
za obraz guza: Popi terapiju pa da gledas utakmicu i da se ponasas ko da si normalan
22.06.2018 19:15
List Crne Gore
List Crne Gore: Oce Jovane, napjsali ste izvanredan tekst. Ovim piticarima i ivim jadovima " komentatorima" montenegrincima ce trebati vise puta da procitaju da shvafe poentu: i onda vi cete bjti pop koji se mijesa h politimu. No prije neki dan papa je jasno napao i kritikovao tog suverena Trampa i niko ni rijec kako se to papa drznuo da se minesa u politiku i to jos da drzi cas predsjedniku USA! Zasto? Zato sto se samo napadaju popovi SRPSKE PRABOSLAVNE CRKVE.
23.06.2018 15:58
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar