Ћирилица Latinica
21.06.2019.
Друштво

Пламенац: Једино гњиде неће потписати петицију!

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

Пише: Протојереј Јован Пламенац, парох барски

 

Црна Гора је до Видовдана у референдумском процесу.

Православни житељи Црне Горе на овом својеврсном референдуму изјашњавају се на само једно постављено питање: Да ли си Човјек или гњида?


А) Човјек

Б) гњида


Који Црногорац, односно Црногорка, који има личну карту, а изјашњава се као православац, потпише петицију за повлачење Владиног „Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“, који је законска основа за отимање имовине Православне цркве у Црној Гори, заокружио је „А“, који не потпише – заокружио је „Б“.

Ево изненадне, конкрентне прилике да видимо ђе смо, појединачно, свако за себе: да ли заиста јесмо православци, или само носимо православна имена, да ли смо личности или маса. Ево нам још једног Видовдана, судбинског дана српског рода, и ево нам још једног лазаревског одабира: за царство земаљско или за царство небеско.

У суботу уочи Тројчиндана у Подгорици је била несносна врућина. Додатно отежавање присуствовању црквено-народном сабору испред храма Христовог Вакрсења сазваном у одбрану Острога, Цетинског манастира и друге многовјековне имовине Православне цркве у Црној Гори биле су опструкције црногорског режима.

Сада, када се у одбрану Цркве укључујемо својим потписом, нема врућине ни радова на путевима, ни пријетњи превозницима… Сада смо један на један, ми и Бог.

У особитој обавези да допринесу одбрани Цркве од насртаја црногорских новопагана, који су љигаве слуге западњачких богобораца, јесу они који су крштени, који су крштени у име Оца и Сина и Светога Духа, једнотројичног Бога који нам је живот подарио.

Изјашњавање по принципу да ли си за црногорски режим или не једноставно је. Онима који су противници режима, лако је потписати петицију. А што је са онима који су гласачка подршка режиму Мила Ђукановића, који су његова сачма?

Пуно је житеља Црне Горе који су чином крштења ушли у небоземну заједницу Цркве Христове, а у исто вријеме су на служби богоборном црногорском режиму. Они су у немогућој мисији службе и Богу и Мамону. Ево им прилике да се преиспитају, да ли остају у Христовом крштењу, или прелазе на „крштење“ „у име НАТО-а, Мила и Европске уније“, на Милово „крштење“ наопаким крстом.

Ово није прагматско, материјалистичко питање. Ово је питање вјечног живота и вјечне смрти: да ли смо уз Христа, или смо га се – својим кукавичлуком – одрекли! Ево нам прилике да видимо да ли је наш понос што су нам преци у турском ропству остали, уз силну жртву, Христови војници, што нијесу превјерили, утемељен у нама самима или је лицемјеран.

Ово нам је прилика да останемо Никола, Марија, Јован, Милица…, или да постанемо Мујо, Мерима…, што је већ анахроно, или Бил, Медлин…, што је сасвим кул.

С тим што треба знати да нам је далеко боље, далеко мањи гријех, да постанемо Мујо и Мерима, који знају за Бога и служе му на свој начин, него Бил и Медлин, новопагански богоборци који крајње посвећено служе богу Новцу, новом Зевсу и Јупитеру, те новим Афродитама и Венерама, Аресима и Марсовима, Хермесима и Меркурима…

Да потпишу ову петицију нијесу позвани само православци – позвани су сви црногорски грађани који имају личног достајанства из којег проистиче осјећај за правду и потреба да се за њу бори.

Коментари
Žarko
Žarko: Nemoj Oče Jovane, već se puno gnjida prepoznalo. Sad si im dao izgovor da kažu "E da nije Jovan ono rekao, ja bi potpisa' ". Tipično za kukavice iz ovog udvoričkog mentaliteta, najgrđeg u cijelom srpstvu. A i udbaši su sad u akciji, sad oni rade svoj posao. Živi bili pa vidjeli. Podrška i solidarnost sa Crkvom i našim parohom barskim.
21.06.2019 14:04
Za. Zarka
Za. Zarka: Vi imate vasu teoriju a ja da vam kazem nasu. Ko potpise tu peticiju a Srbin je iz Srbije i ove izbjeglice ok. A ko potpise od ovih rodjenih posrbica kojima je ovdje rodjeno citavo potomstvo i ne postuje nista Crnogorsko to su izrodi i Gnjide na kvadrat nista im sretno nebilo u ovu Nasu jedinu Crnu Goru. Kome pravo kome krivo zivio nam Kralj Milo.
21.06.2019 14:31
Љубиша
Љубиша: Ово може само Мило и његови Милогорци. Нека им је на част, али они га немају.
21.06.2019 19:35
Petar
Petar: Jedino će gnjide potpisati.
21.06.2019 19:42
Baranin
Baranin: Jovane primiri se malo jadan bog će te kazniti ne širi mržnju medju narod,mi smo svi CRNOGORCI i treba da se ponosimo sa tim i sa svojom Crnogorskom crkvom,džaba potpisi pa i mi kao i sve druge države treba da imamo našu crkvu izrodi jedni ,Srpska crkva u Srbiju
21.06.2019 22:40
Mig_29
Mig_29: uspeli su da upetljaju crkvu u politiku i da sa time ubuku narod u sve ovo. zalosno je sto dolazi do ovakvih previranja kao da nam ih nije dosta zadnjoh 30 godina. na sve strane se siri mrznja i teraju narod da se deli . crkvi nije mesto u politici ali Abfi je to uspeo sa njegovim dwlima. gosp. Plamenac direktno udara na sve sa ovakvim izjavama i licno se nalazim prozvan jer sam ateista i ne zanima me cija je koja crkva. kad i odem u crkvu smatram da sam otisao u PRAVOSLAVNU ne u crnogorsku, ne u srpsku, ne u rusku , ne u makedonsku itd. kako bre druge cere nemaju ovo sto mi imamo njima je jedna vera i jedan bog i nema podela cija je koja svetinja. u pamet se cg, ne idete vi ni u cg ni u srpsku crkvu no u pravoslavnu gde god da je. uosstalom hvala gosp. Plamencu na teskim recima koje je uputio narodu koji je van ovih desavanja a ide u crkvu, dakle svi smo mi "gnjidr" sto je uvredljivo. zapita li se gosp. Plamenac dal cemo se sresti po Baru il po Crmnici pa da mi u oci kaze da sam "gnjda"... Mnogo daleko je otisao.
23.06.2019 05:47
Za. Mig29
Za. Mig29: Svaka cast na tvom komentaru u pravu si 100% ali me cudi da su ovi basi buzuci pristali da ga objave oni su udarna pesnica Rista i Jovana i pokusavaju na svaki nacin ubaciti zlu krv medju narod neko ih debelo placa za to. Pa zamisli popa koji dijeli narod i crkve toga nema ni u najzaostlijim drzavama. Crkva je crkva, Dzamija je dzamija Sinagoga sinagoga za normalnog i vjernika dovoljno za budale malo. Neko vece bjese na TV reportaza iz Elbasana u Albaniji u cast Vladimira kojega postuju i Albanci Makedonci Bugari Grci Srbi Crnogorci milina bijase vidjeti Albance sve tri vjere zajedno a mi smo podijeleni po svim savovima.
23.06.2019 15:30
Душан Ђукић
Душан Ђукић: Једино човјек потписује.
23.06.2019 22:03
Za Dusana
Za Dusana: Bogami Dule sto se cojstva tice tu ste mnogo tanki ja mislim da ce Gnjide da potpisuju kako drugacije nazvati te izrode basibuzuke.
25.06.2019 01:48
Vasilije
Vasilije: Jeste gnjide i ološ prodana, izdajnička... I mogao bih tako do sutra ne bih vas uvrijedio. Podrška Jovanu i Mitropoliji.
25.06.2019 20:37
Kaco
Kaco: Đok&Božo Jonkaj duet bez premca za sve komentare. U politiku se razumiju kao Mara u krivi k....
26.06.2019 11:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar