Ћирилица Latinica
30.08.2018.
Друштво

"Повјерење" у посјети вајару Мију Мијушковићу

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У оквиру пројекта „Добар дан, како сте“, барска НВО „Повјерење“ је организовала посјету суграђанину, вајару Мију Мијушковићу.

„Мијо је само на папиру вајар, на први поглед се види да је он свестрани умјетник у свакој пори свог бића. Дочекао нас је са широким осмијехом, јер како каже, често нема са ким да разговара, уз сугестију да ће нам једино замејрити ако се на његовом имању не будемо понашали слободно“ – истичу из „Повјерења“.

У друштву активиста, волонтера и корисника пројекта „Повјерења“ био је и новинар Перо Радовић. Мијушковићев лични пријатељ који је веома упућен, уједно, у његово стваралаштво.

Слушали су, веле, приче о настанку скулптура, „приче у којима је највећи јунак природа и оно што она сама ствара“,

Мијо им је казао и да он само уобличи оно што је Бог створио. Бајковиту скулптуру Мијо је направио и од метеорита, који му је поклонио пријатељ.

Координатор пројекта Душан Масоничић запажа да град Бар не препознаје у довољној мјери каква умјетничка громада је одабрала да баш овдје проводи старост.

„Са тугом је Мијо констатовао да је поклонио једну своју репрезентативну скулптуру, али да људи којима је поклоњена нису дошли да је преузму“ – преноси Масоничић, уз препоруку свим школама, институцијама и грађанима да посјете „овај рај који је наш чувени вајар направио мало изнад Сутомора“.

Пројекат “Добар дан, како сте” је подржан од стране Црвеног крста Црне Горе, а финансира га Европска унија, уз помоћ Аустријске агенције за развој и Аустријског Црвеног крста.

У наставку пројекта организују у сарадњи са ПЗУ „Др Масоничић“ превентивнну акцију бесплатно мјерење притиска , и одређивање индекса телесне масе.У програму је и организација излета на Цетиње.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar