Ћирилица Latinica
14.02.2019.
Друштво

"Повјерење" организовало предавања о превенцији малигних обољења

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Поводом обиљежавања фебруара мјесеца превенције против малигних обољења НВО „Повјерење“ је у сарадњи са Средњом економско- угоститељском школом (Проф. Ана Барјактаровић, Проф. Данијела Ђоковић) и НВО “Здрава Дона Монтенегрина“ - организовала предавање у склопу радионице „ Питај доктора“ на тему „ Превенција рака дојке и грлића материце“, коју је водила Прим. др Нада Цицмил Сарић, онколог из Подгорице.

Овом радионицом смо жељели да едукујемо младе, упознамо их са болешћу која све више узима маха.

Током краћег уводног излагања др Цицмил Сарић упознала је учеснике радионице са природом ових болести, факторима ризика, симптомима, узроцима као и самим начином превенције и лијечења болести.

Циљ је био подићи свијест омладине о редовним превентивним прегледима који би свакако спријечили настанак болести и смањили стопу умирања јер је наша земља при врху по обољелима од карцинома. Говорећи о малигним болестима, нагласила је три на које се може превентивно дјеловати а то су рак дојке, грлића материце, дебелог цријева ( за које постоје скрининг програми ) и дјелимично рак плућа.

Скрининг подразумијева примену медицинских тестова у циљу раног откривања болести, у тренутку када нису присутни симптоми болести. Примјери често коришћених скрининг тестова су мамографија (рак дојке), колоноскопија (рак дебелог цријева) и папа брис (рак грлића материце).

"Поражавајући податак је да смо шести у свијету по смртности од рака плућа, због чега се мора урадити много више на превенцији овог обољења" -преноси др Гина Масоничић, извршна директорка "Повјерења". 

"Након предавања услиједила су многобројна питања ученика- били смо више него задовољни колико су били активни у току ове радионице. Планирано је да радионица праје један сат, али иако смо остали скоро два сата, нисмо успјели да добијемо одговоре на сва питања. Због тога смо се договорили са Др Цицмил да она накнадно одговори на сва питања, а ми ћемо их доставити школи, и на нашим Фб страницама –НВО Поврјерње и Здрава Дона Монтенегрина" - казала је др Масоничић.

Посебан значај је имало краће излагање на крају радионице Драгане Тодоровић , предсједнице НВО“Здрава Дона Монтенегрина“, која је подстакнута активношћу ученика и бројним питањима пренијела своје двадесетпетогодишње искуство у борби са овом болешћу.

Да би све остало забиљежено, млади новинари, ученици ове школе су интервјуисали Др Цицмил, а разговор ће бити објављен на сајту школе и Радио Бару.

На крају ми као организатори морамо рећи да је ово била врло успјешна радионица.  У наредном периоду организоваћемо сличне радионице и у другим школама. Ускоро ћемо одржати радионице „Питај доктора“ о малигним обољењима код мушкараца, које водити ће наши познати уролози др Јован Ивовић и Нихад Зејниловић - најавила је др Масоничић .

 

Приредили:

Јелена Станишић

Невена Поповић

Тамара Јовивићевић

 Арбер Дибра

 

 

Коментари
Marko Orovic
Marko Orovic: U ovu ekonomsku moze svasta da se nauci
15.02.2019 16:42
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar