Ћирилица Latinica
14.11.2020.
Друштво

Полиција и Тужилаштво ћуте на прекопавање муслиманског гробља у Бару

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Полиција није знала да предузме елементарне мјере и радње и прикупи доказе о постојању људских остатака – скелета на простору градилишта "Куће маслина" у Старом Бару, каже Мирсад Кургаш.

*************

Црногорска полиција ефикасна је када треба хапсити грађане због објава на друштвеним мрежама у којима се критикује ДПС и његов одлазећи режим, када су се цртале тробојке, па чак је почела и да хапси због осликавања мурала са симболом Црне Горе, Његошевом капелом на Ловћену. Експресно су реаговали и када је требало привести свештеника Јована Пламенца и његовог сина Крста због наводне повреде гроба митрополита Арсенија Пламенца, иако се не зна чији је гроб тачно свештеник покушао да уреди и постави обиљежје на њега.

Саговорници „Дана” указују да полиција није била ни изблиза ревносна на силни криминал и корупцију, бомбашке нападе, па ни на повреде стотина гробова на сјеверу и југу, гдје се приликом извођења грађевинских радова сакупљало на стотине скелета који су завршавали у пластичним кесама, па чак и на одлагалиштима отпада. У питању су углавном стара турска гробља, али и она старија римска, а на све то је указивао грађански активиста Мирсад Кургаш, који истиче да полиција дјелује селективно и непринципијелно. Он указује да је „ДПС-ова Кућа маслина" од милион евра, на муслиманском гробљу”, а да за то нико није реаговао и нико није штитио неповредивост тих гробова. Кургаш је објавио низ текстова о скрнављењу муслиманских гробља, али реакције на то није било.

"Полиција није знала да предузме елементарне мјере и радње и прикупи доказе о постојању људских остатака – скелета на простору градилишта Куће маслина у Старом Бару. Барски археолози су пронашли остатке људских лобања и костију испод Куће маслина. На депонији до зграде Поште, насталој током ископавања у комшилуку, видљиви су били, на више мјеста, ситнији комади скелета" – истакао је Кургаш.

Подсјећа да је у харему Омербашића џамије својевремено девастирано око педесет мезара, како би се тај простор поклонио Општини за изградњу заобилазнице у Старом Бару. Кургаш истиче да су у Бијелом Пољу на мјесту некадашњих џамија са гробљима грађене зграде, па се данас на мјестима гдје су некада биле гробнице на земљи налазе локали.

"Након рушења Чаршијске џамија и насипања мезарја земљом са темеља новог Културног центра, Бјелопољци су ућутали. Иако су прије неколико година, отварајући улицу испод парка, нађене бројне кости са овог мезарја, нико није реаговао. Изградња канализације у улици 3. јануара, вјероватно није морала проћи простором некадашњег мезарја, али као што се могло очекивати, нађени су бројни скелети. Јавност је реаговала немушто, углавном изражавајући револт путем друштвених мрежа. Заказани протест тим поводом, забранила је бјелопољска полиција" – каже Кургаш.

Према оцјени грађанског активисте Веска Пејака, хапшења која покреће режим ових дана последица су опструкција Владе, која још није ступила на дужност. Он наводи да бивши систем има још све полуге власти, а све се ради некако успорено, као да имамо времена на претек.

"Времена немамо. Опструкције које чини ДФ, а за којим не заостају ни СНП и УРА, не доприносе сређивању стања. Један човјек је већ одустао, а за њим ће још неки. Људи нијесу ступили на дужност, а већ смо их разапели у медијима јаче него да су ДПС водили. Која је посљедица?! Људе хапсе као у јануару и фебруару ове године. Неки људи и даље губе послове јер нико не рагује у економији. Сваке недјеље имамо десетине мртвих од короне, јер нема тијела које би реаговало. Да ли за то можемо да оптужимо неформирану власт?! Да! Или одлучно дјелујте или се повуците! Људе који су ухапшени нико неће посјетити и платити им казну! Шта је са Законом о слободи вјероисповијести? Људи пола године нијесу цртали тробојке и опет су почели кад су видјели да нова владајућа већина не повлачи тај закон! Довољан је само један миг Цркве па да бивша и садашња власт буду послате у историју ако се не буде реаговало на вијеме"– наводи Пејак.

Он истиче да за нова хапшења није крив ДПС, већ они који још нијесу преузели власт.

"Ако се хитно не крене у преузимање власти, онда ће бити као да ДПС није ни одлазио. Куку онда људима који су цртали тробојке, давали подршку Цркви, пружали отпор на улици... Сви ће завршити у затвору! И ко ће то њима да плати" – истакао је Пејак.

Жмуре на корупцију, али виде статусе на Фејсбуку


Предсједник Партије пензионера и инвалида рада Момо Јоксимовић поручио је да су разочарани селективним приступом припадника Управе полиције. Он наводи да је његова партија подносила више пријава због корупције и пљачке државе, а да полција није била тако ревносна да реагује као на неки статус на Фејсбуку који критикује бившу власт.

"Полиција се ставила у службу режима, а не у службу закона и Устава, што је опасно по сваку државу и њену демократију и слободу. Полицијска униформа је симбол и персонификација државе. Непримјерени напади на свештеника Јована Пламенца и његовог сина, одраз су силе, незнања и непознавања историје и правила службе, па можда и неког завјештања претпостављеног у нашој Митрополији којој отац Пламенац припада. Није свештеник Пламенац на своју руку урадио нешто што не приличи свештенику, већ да земне остатке свог претка, а ко има право на то без сродник, то гробно мјесто упристоји личности која то и заслужује. Не дају потомци светородне куће, храбрих и честитих предака и потомака, да им претке присвајају они којима никад нијесу припадали. Ако је било ријечи о митрополиту, он није могао бити сахрањен са више преминулих у истој гробници" – наводи Јоксимовић.

 

("Дан")

Коментари
Daka
Daka: Mirza, rijetko castan i posten covjek, netipican za danasnje vrijeme prevaranata i prevrtaca. Mozete da ga volite ili ne volite, ali ako ste ga upoznali postovati ga morate. U protivnom, daleko ste od toga da vam se moze reci da ste covjek u pravom smislu rijeci.
14.11.2020 22:19
Владо
Владо: Други Исо Махмутовић најновије историје!!! Дака, сагласан сам са тобом потпуно, иако човјека скоро да и не познајем лично.
14.11.2020 22:34
Adi
Adi: Tzv. Kucu maslina nova vlast treba da srusi i djelom da pokaze da ne gleda ni po babu (ocu)ni po amidzama (stricevima). Jer to vrijedja vjerska osjecanja Muslimana ali i ljudska svih koji sebe smatraju ljudima. Nadam se da ce tako biti. A areholozi i drugi strucnjaci da se potrude da se to mezarje nekako zastiti.
14.11.2020 23:09
SABAHET
SABAHET: NIJESTE SE OBRATILI PRAVOM COVJEKU MAGOVCEVICU STO JE NACELNIK U POLICIJU BAR ON BI UHAPISO SVE IZ KUCE MASLINA I DRUGE KOJI TO RADE AKO JE TO TACNO A AKO NIJE NEMOJTE BEZ VEZE DA PRICATE SAMO DA STETU PRAVITE POLICIJI KOJA PROFESIJONALNO RADI SVOJ POSO
14.11.2020 23:12
Milan
Milan: Zanimljivo je da niko od drugih barskih medija ne smije da prenese ovaj tekst. Svi zavisni od budzeta sa lokala ili prepadnuti da se ne zamjere jer su na kanabeima kod ove duljanske marve koja odlazi sa vlasti. Pa sta je bre .ičkice.... ?
14.11.2020 23:20
Pero
Pero: SABAHET ne mlati,vise niko te ne smatra ozbiljnim.
14.11.2020 23:41
BANJO
BANJO: ČITAM NVO AKTIVISTU, NEKOG PEJAKA, KOJI KRIVI DF, ZBOG NEFORMIRANJA VLADE. MRČO, ŠTO NE PROZOVEŠ KRIVOKAPIĆA? VIDIŠ LI, KAKO SE PONAŠA. KAO DA JE PAO S NEBA. NIJESMO MI GLASALI, ZA OVOG 200% CRNOGORCA, NO ZA SPAS, NAŠIH SVETINJA. SAD VIŠE VREDI KRIVOKAPIĆ I NJEGOVIH 20 GOD., SPAVANJA, NO BORBA JEDINE PRAVE(DO JUČE) OPOZICIJE, DF!!! ODMORI PEJAKA. OD TEBE VIĐESMO, SAMO NEKE PERFORMANSE, OD KOJIH JE SAMO MUVAMA, BILO TEŠKO. ŽIVIO DF. MIŠEVI U RUPU!!!
15.11.2020 07:44
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar