Ћирилица Latinica
13.09.2021.
Друштво

Попис ове године, Влада смјењује Гордану Радојевић са чела МОНСТАТ-а

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Попис становништва у Црној Гори десиће се до краја године, а претходно ће Влада смијенити директорку МОНСТАТ-а Гордану Радојевић, која је главни кочничар тог процеса и функционерка бившег режима за чије име се вежу бројне нерегуларности и фалсификати који су, како се вјерује, чињени по налогу ДПС-а и Мила Ђукановића.

Министарство финансија покренуло је поступак за разрјешење директорке Монстата Гордане Радојевић због утврђених неправилности и незаконитости у раду, сазнају “Вијести” од извора у Влади.

Њој је достављен захтјев да се изјасни о налазима Министарства, односно покретању поступка за разрјешење, сходно члану 14 Закона о управном поступку.

Како је објаснио извор “Вијести”, чланом 74 Закона о државној управи прописано је да орган управе, најмање једном годишње, подноси Министарству (које га надзире) извјештај о раду и стању у областима за које је основан, као и да тај извјештај садржи податке о реализацији циљева из програма рада органа управе, преглед мјера и активности предузетих за извршавање постављених циљева, приказ извршавања закона и других прописа, предлог мјера за унапређење стања у области за коју је основан, као и финансијски извјештај.

”Увидом у извјештај за 2020. годину, који је Монстат доставио на захтјев Министарства финансија, утврђено је да у њему нигдје нијесу назначени подаци који се односе на финансијски извјештај органа, а што претходно цитирана одредба закона јасно наводи као обавезан садржај извјештаја, што јасно упућује на неправилности у раду органа у погледу сачињавања.

 Та одредба Закона подразумијева и достављања извјештаја, са свим законом прописаним елементима, о чему орган мора водити рачуна по службеној дужности, док је Монстат извјештај доставио тек на инсистирање Министарства”, навео је извор “Вијести”.

Према незваничним сазнањима, на указивање Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, утврђено је да је Монстат необјављивањем прикупљених података о структури фарми из 2016. године онемогућио да се на основу коначних и објављених података спроведе међународни грант пројекат који финансира ФАО и на тај начин наводно нанио штету држави.

”Ти подаци су били потребни Министарству пољопривреде да успостави ФАДН систем, као једно од завршних мјерила за затварање Поглавња 11 – пољопривреда и рурални развој, а необјављивањем тих података Монстат је угрозио затварање преговарачког поглавља и европски пут Црне Горе. У изјашњењу у вези с овим питањем Радојевић није дала ваљане разлоге за необјављивање података који се и даље воде као прелиминарни, иако су се према наводима Радојевић за то стекли услови још 2019. године. Уз то, из указивања Министарства пољопривреде, изјашњења Монстата и осталих списа јасно се утвђује да је Монстат у континуитету у годишњим извјештајима наводио нетачне податке да су реализована статистичка истраживања пољопривредних рачуна иако то није био случај. У годишњем плану званичне статистике за 2021. годину ово је предвиђено као пробно истраживање, а према плану из 2018. године ово истраживање постало је редовно што значи да су подаци морали бити објављени до 28. септембра 2018. године, а што није учињено”, наводи извор “Вијести”.

Казао је и да су уочене и неправилности у прикривању података да су тренутно једини расположиви подаци о структури фарми из 2010. године, који због протека времена несумњиво не могу да прикажу стварно стање, будући да је извјесно да су се десиле озбиљне промјене у структури фарми за период од 11 година.

”Такво поступање Монстата чија је одговорна особа директор, довело је до тога да поглавље 11 стагнира у напретку, те да се пољопривредна политика креира без коначних података, односно само на основу прелиминарних података, који се могу и знатно разликовати од коначних”.

Извор “Вијести” појашњава да је, због свих уочених неправилности, Министарство финансија по члану 60 Закона о државним службеницима и намјештеницима имало обавезу да по службеној дужности покрене поступак за разрјешење Радојевић.

Наводи и да је оцијењено да неправилности у раду Монстата утичу на функционисање Министарства финансија и других владиних ресора, јер њихов рад зависи од квалитета података које Монстат сакупља.

Коментари
Ljuša
Ljuša: Kakva žaba
13.09.2021 15:24
Dzoni
Dzoni: Nedaj boze je usnit cccccc
13.09.2021 15:29
Za dzonija
Za dzonija : Bolje nju nego braticku 🐍🐍🐍🐍🐍🤓🤓🤓
13.09.2021 21:38
Za.Dzonija
Za.Dzonija: Neka Dzoni ne avetaj ti bi bio srecan i u san da ti dodje jer na javu si tanak i zagorio da bi i pticu u letu znamo se J.....na baterije
14.09.2021 10:44
Za.ljusu
Za.ljusu : Mama ti je zaba ko si ti da nekog nazivas zabom daj tvoju sliku pa da mi onda odredimo koja si ti domaca zivotinja
14.09.2021 10:47
Pravda
Pravda: Pa,pa drps olosu!
14.09.2021 14:11
Perun
Perun: I vrijeme!!!
14.09.2021 14:41
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar