Ћирилица Latinica
27.03.2021.
Друштво

Породице жртава КОВИД-а 19: Др Томановићу да се суди поштено и правично за пропусте!

Аутор: Редакција 17 Оставите коментар

Нако што се посредством појединих медија саопштењем за јавност огласио др Драгослав Томановић, директор Опште болнице Бар, реаговао је дио породица преминулих у барском ЦОВИД центру који су у допису медијима указали поред осталог и на “фалсификована смртовна писма”, те да преминули “нису лијечени адекватно, да нису имали здравствену његу и да су били препуштени сами себи”.

У јавном обраћању др Томановићу, они поред осталог наводе да као директор болнице “има одговорност и пред законом мора да докаже да су преминули лијечени по правилима”, додајући да су у допису из кабинета предсједника државе Мила Ђукановића упућени на законско право да покрену истрагу и утврде истину, “што смо и урадили”.

"Резултат рада комисије је јасан, постојали су пропусти у обављању функције директора. Сада треба да утврдимо појединачну одговорност за сваког преминулог и то је други корак.

Упознати смо са свим корацима који су предузети од стране надлежног министарства и непрестано тражили да се процес води без утицаја политике. Ми смо вам гарант да нећете бити политички прогоњени и то вам обећавамо јавно овим саопштењем због љубави коју још увијек осјећамо према нашим умрлим, иако нису са нама. Осим ако ви то не будете жељели, као што се види у вашем саопштењу.

Инсистирамо од самог почетка да се све ради по закону. Иако подлијежемо стравичном притиску, увредама и оптужбама дијела јавности и медија који покушавају да нас увуку у политику и оптуже да смо ми криви за смрт наших најмилијих, нећемо одустати.

Као што смо Вам јавно рекли у лице током сусрета испред болнице, којем је присуствовала и министарка Јелена Боровинић Бојовић, да тражимо да поднесете оставку како не би ометали истрагу, али и да нам др Драган Томановић као хирург и даље треба.

Ми вам помажемо да будете доктор хуманиста а не политичар, а ви упорно одбијате нашу помоћ. Наша величина је што код вас раздвајамо др Томановића од Драгана предсједника партије "-додаје се у реаговању.

У овом допису се директору барске болнице спочитавају кршење Закона о здравственој заштити који се односе на лијечење: Члан 11, Члан 76 Став 6 и 7, Члан 144 Став 1 и 2, Чланове 148, 149, 150 и 151, Закона о здравственој заштити који се односе на поступање са умрлима-Члан 162 “и посебно члан 164 који се односи на обдукцију”, те Закона о правима пацијента у цјелости, уз позивање на кривичну одговорност на основу Члана 290 Кривичног законика.

У реаговању се истиче и да се не ради само о пацијентима из Бара, већ и о искуствима породица преминулих од ЦОВИД-а из Херцег Новог, Бијеле, Будве и Улциња, “окупљених да докажемо истину и спријечимо даље умирање”.

"Др Томановићу, грађане поменутих градова не интересује којој партији ви припадате јер они не гласају у Бару и престаните са политичким играма које вам, кад смо ми у питању, неће поћи за руком. Демантује вас наше јединство иако смо из различитих градова, припадамо различитим религијама и политичким убјеђењима.

Ово је изнад свега грађанска борба и борићемо се да сљедећи директор барксе болнице буде нестраначка личност. Најбоље демантујете ви сами себе, јер сте слали телеграме саучешћа породицама у којем се потписујете као предсједник Општинског одбора ДПС Бар, то је ваш избор и домет да у нашој боли учествујете поитички. Та врата су вам код нас затворена"- каже се даље у реаговању.

У овом допису, др Томановићу је поручено да су му “највећа одговорност и грешка” што је “из политичких разлога” прихватио да барска болница буде КОВИД центар “ иако сте знали да не испуњава услове, све сте то радили у јеку изборне кампање, под притиском”, а одговорност је затражена и за чланове НКТ и Кризног медицинског штаба “који су донијели одлуку да барска болница буде ЦОВИД центар”.

"Након налаза комисије Министарства здравља слиједи друга фаза, а то је истрага по нашим појединачним приговорима. У трећој фази ћемо се наћи на суду. Наша је жеља је да вам омогућимо правично и поштено суђење"-закључује се у овом реаговању.

***

Подсјетимо, прије два дана, дијелу медија послао је др Драгослав Томановић наводећи да се “повремено  у јавности могу чути негативне, нетачне и некомпетентне оцјене о раду и резултатима болнице у Бару током пандемије Ковид 19".

"Углавном се тврди да је ово болница у којој се најтежи пацијенти од Ковида 19 не лијече адекватно, како им се не поклања адекватна пажња, како је медицинско особље нестручно, а менаџмент неодговоран.

Све се ове оцјене износе по принципу рекла-казала, без икаквог стручног упоришта или анализе. У медицини се тачно зна како се утврђује да ли је неко нестручно и неадекватно лијечен, и на основу којих параметара се формира суд о раду и резултатима једне медицинске установе. За сада смо само чули најобичнија оговарања нестручних и доконих посјетилаца друштвених мрежа и понеког политичког активисте, који сваку институцију на чијем је челу члан ДПС-а, сматра Проклетом авлијом или Аушвицом" - навео је том приликом Томановић.

Надље он је навео следеће:

"Некоме је изгледа стало да створи представу у јавности да се од Ковида 19 умире само у барској болници и да људи који у њој раде не знају свој посао. То је неистина која дубоко вријеђа све пожртвоване и стручне људе у барској болници, о чијем труду, хуманости и знању је сувишно и говорити. Они такав однос не заслужују. Али, одавно знам да главна мета ових интриганата није наше медицинско особље већ ја, као директор Болнице и предсједник ОО ДПС-а. Од мене треба у јавности направити доктора смрти, како би се и мојим примјером показало да је ДПС упрапастио све у Црној Гори, па и здравствени систем.

Но, ја не страхујем за свој морални и професионални углед, јер за свој рад имам превише доказа, резултата и свједока. Сигуран сам у њихову надмоћност и необоривост. Једино је истина да сам члан ДПС и предсједник ОО ове партије, исто као што су многи други директори и министри, нови и стари, такође чланови ове или оне партије. Али, с једном разликом: моје име и презиме није направила директорска функција, већ сам име и презиме у послу којим се бавим, имао и прије него што сам постао директор. Тако, и када више не будем директор, једино ћу изгубити обавезе и одговорност коју ова функција носи, а задржати све оно што чини моју професионалну личност. Зато и најаву министрице здравља да, боже здравља, нећу дочекати ни петак на директорском мјесту, примам са извјесним олакшањем. Што се мог личног става и комодитета тиче, могла је то и раније да учини.”

Коментари
Љекар
Љекар: Томановић је одавно изгубио компас. Треба процесуирати не само њега већ и друге партијски (ДПС - СД) ангажоване љекаре због претварања болнице у партијске биртије. Запослене су врбовали не само да гласају за њих, то раде деценијама, него да своје породице укључују, своје комшије, рођаке, да би вајни доктори који су у бившем режиму остварили што бољи резултат. Толико су се брукали и злоупотребили барску болницу да ме је срамота као љекара и хуманисту што дијелим с њима исти просторо и удишем исти ваздух.
27.03.2021 08:28
Feho
Feho: Umjesto da se pokrije ušima taj Tomanović se hvali svojim "dostignućima". Zašto ga zovu doktor koverta ???
27.03.2021 08:32
Za. Tz. Lnekara
Za. Tz. Lnekara: Kako te nije sramota ovog tvog komentara kazes da te sramota sto dijelis sa njima isti prostor i udises isti vazduh, a muci pizdo od covjeka znas li da ko krije takve stvari je kriv isto kolko i oni a ti si se sad nasao da anonimno nesto palamudis i prosipas naknadnu pamet. Oni su mozda uzimali koverte ali su i lijecili a ti si ljubomoran jer ti niko nije ponudio kovertu a i zasto bi kad si ti obicna neznalica bio i ostao.
27.03.2021 09:52
Samo Objektivno
Samo Objektivno: Da li bi mogao neko da nam da tacnu informaciju kolko je pacijenata umrlo u Barsku bolnicu od pocetka pandemije prosle godine a takodje sto je mnogo vazno kolko je pacijenata proslo kroz kovid bolnicu a izlijeceno je da bi mogli lakse komentarisati. Svima koji su izgubili svoje drage osobe iskreno saucesce. Moje iskustvo je sledece dva rodjaka su se lijecila sa vrlo losom dijagnozom upala oba plucna krila jedan se oporavio drugi je na zalost umro nije se mogao izboriti lijecili su ih isti doktori jedan je imao srece drugi nije . Svjedoci smo kolko je umrlo doktora, glumaca, sportista koji su sigurno imali najbolje uslove za lijecenje ali nisu imali srece tako im je bilo zapisano sto kazu stari ko ima vijeka ima i lijeka.
27.03.2021 11:15
Stojan
Stojan : Konacno se sjetiste da tog Doktora koliko mu napunis Kovertu Toliko ces zivjeti sklonite. Jer ne moze doktor i politicar biti isto . Samo cistite ovaj DPS kadar ceraj stoku.
27.03.2021 15:42
Za ljekara
Za ljekara: Dr. Tomanovic me jenom operisao i dva puta prisustvovao operaciji koje su radili drugi doktori, jednom me lijecio na odjeljenju i moram da kazem da nemam ni najmanju primjedbu na njegov rad, naprotiv samo pohvale.
27.03.2021 19:27
Br
Br : Doktor i Hirurg za pohvalu .Iz Iskustva Ličnog .Mislim da ako je neko Direktor Bolnice samo to treba da radi i ništa drugo i takva Bolnica treba da bude najbolja ne može se biti doktor Direktor političar .Sada treba u Barsku Bolnicu postaviti nekog ko ima Disciplinu to na prvo mjesto i da samo bude Direktor .
28.03.2021 09:28
Generacija
Generacija: Previše se nakupilo bijesa u narodu na DPS. Nemojmo sada dozvoliti da se to sve sruči na Dr Tomanovića. Sasvim je dovoljna, po mom mišljenju, smjena čelnih ljudi.
28.03.2021 12:16
Za Generaciju
Za Generaciju: Reci mi srece ti moze li se prodat dobar kokot za 20 e.?
28.03.2021 17:49
Stojan
Stojan: Da necete mozda da primite DR. ROLOVICA koji je bio za rusenje Crkve na RUMIJI da primite na mjesto ovog hostaplera.
28.03.2021 19:16
Za ljekara
Za ljekara: Da ste ljekar ne bi palamudili nego bi radili svoj posao. U svoja cetri zida ostanite najpametnije je:D
28.03.2021 20:24
ДНП
ДНП: Томановић је нула али Роловић дупла нула. Томановић није тражио рушење цркве на Румији а Роловић јесте. Калинићи нису стали у одбрану Српске цркве, нису потписали апел за одбрану православља. Пазите шта радите. Гледамо с пажњом !!!
28.03.2021 20:50
Za DNP
Za DNP: Hvala Bogu da neko nesto normalno kaze. Dje je Rolovic sada kad su potrebni Doktori Barskoj bolnici radi privatno u Ulcinju. I takvu Ljigu da stavite za Direktora ne mogu da vjerujem .
29.03.2021 00:31
Seocanin
Seocanin: SRZENTIC TOMANOVIC sve kvalitet do kvaliteta dje je Srzentic pobjega u selo u crmnicu da ga Corona ne uvati sram ga bilo. I jos ocete da stavite ROLOVICA kako vas nije sramota toga hostaplera kao i ova dva predhodna .
29.03.2021 00:39
Mikulic podno Rumije
Mikulic podno Rumije: Sta je bilo cetnici sto ste se uspandrcali kao ne odgovara vam Rolovic a dobro znate i vi i mi da ko nema velikosrpski pedigre nemoze dok su apostoli na vlast da zakuci bilo kakvo radno mjesto a kamo li da bude direktor. A ako je stvarno trazio da se ona gomila gvozdja skine sa Rumije da ne ruzi i ne svadja tri vjere u gradu pod Rumijom to mu je plus kod svih dobronamjernih zitelja Bara a i sire mada sumnjam da je to moglo da promakne ovoj apostolki.
29.03.2021 10:29
Karakter
Karakter: Novi direktor treba strogo zabraniti izlazak radnicima iz odjelenje gde radu da prelazu u nekoj drugoj odjelenju,isto stroge kontrole u tokom rada, ako bude opet propust prema radnicima isto se ocekuje haus i to jos veci nego sto je bilo, tomanović nije stavio red ni kontrole radnicima pa normalno da je doslo stanje u bolnicu kao u zelenu pijacu.
29.03.2021 19:07
Lokumcic
Lokumcic: Vama izgleda samo je vazno da je buduci direktor bio na strani SPC nista drugo..nadam se da ce postaviti dr.Rolovica i da ce skinuti vise ono ruglo sa Rumije
31.03.2021 00:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar