Ћирилица Latinica
19.01.2021.
Друштво

Потребна реконструкција водоводне мреже, дивљи прикључци на све стране

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Пандемија вируса корона значајно је оптеретила рад и пословање барског предузећа Водовод и канализација током 2020. године. Како истичу из Водовода, вријеме трајања ове пандемије крајње је неизвјесно и не омогућава било какво реално и објективно планирање пословања у овој години. Према ријечима извршног директора Водовода Младена Ђуричића, предузеће је у периоду март- октобар прошле године имало мању наплату од 23 одсто у односу на исти период 2019. године.

"За период од 10 мјесеци у 2020. години наплата је мања за око 23 одсто у односу на 2019. годину, или у апсолутном износу за 730 хиљада еура. У августу проценат наплате био је за 45,73 одсто мањи у односу на проценат наплате остварен у августу 2019. године. Једном ријечју, епидемија вируса корона оставила је непоправљиве негативне последице и на садашње и на будуће финансијско стање овог привредног друштва. У складу са тим, све активности у овој години биће превасходно усмјерене на одржавање садашњег нивоа водоснабдијевања које је, по општој оцјени, на задовољавајућем нивоу, као и на његово унапређивање у мјери коју буду омогућивале објективне околности" – каже Ђуричић и додаје да је водоводни систем Бара убједљиво најсложенији у Црној Гори.

"Наш систем подразумијева три висинске зоне водоснабдијевања које захтијевају бројне пумпне и препумпне станице и резерваре. Поред тога, водоводна мрежа је у доброј мјери застарела, нарочито поједини дјелови који су стари и по 40 или 50 година. Све то има за последицу и значајне техничке губитке на мрежи који су због истог разлога својствени и свим другим водоводним системима у ЦГ. Уз то, развој великог броја приградских насеља није пратио плански развој водоводне мреже већ су је махом градили сами грађани, због чега је она у тим насељима неадекватно развијена. Наиме, профили цијеви нису били намијењени потребама у моменту њене градње, а поготову не могу бити адекватни садашњим потребама и броју нових објеката који су у међувремену изграђени у тим насељима" – истиче Ђуричић наглашавајући да све то има за последицу да водоснабдијевање појединих пригарадских насеља, нарочито оних изграђених у височијим зонама, није на пожељном нивоу.

"Једино право рјешење је реконструкција водоводне мреже у тим насељима. То рјешење објективно превазилази наше финансијске могућности. У сваком случају откривање и отклањање кварова на мрежи био је и остао наш стални задатак. Рестрикције у потрошњи воде вршимо за потрошаче који гравитирају извориштима Заљево и Сусташ, и то у току љета. Такође, три пута мјесечно се врши микробиолошка и физичко-хемијска контрола, како сирове, тако и хлорисане воде" – каже он.

Иначе, задатак Друштва је јасна оријентација ка крајњем кориснику кроз пружање квалитетне услуге снабдијевања водом за пиће и одвођења отпадних вода, док су приоритетни циљеви који чине темељ програма рада квалитетно и квантитативно снадбијевање водом, финансијски самоодрживо пословање, затим повећање прихода и наплате, смањење оперативних трошкова, смањење техничких губитака, смањење времена наплате, унапређење односа са корисницима њихових услуга, модернизација опреме и средстава за рад, те стручно усавршавање и оспособљавање запослених у циљу пружања што квалитетније услуге корисницима.

Откривен чак 281 дивљи прикључак

"Поред смањења техничких губитака на мрежи, у овој години планирамо смањење тзв. административних губитака на мрежи, или нерегистрованих прикључака. Наравно, нереално је очекивати да ово привредно друштво може да се успјешно избори са бесправним прикључцима, ако прије тога држава и надлежни инспекцијски органи нијесу успјели да се успјешно изборе са бесправном градњом. Наиме, самоиницијативно прикључење бесправног објекта на водоводну и канализациону мрежу је само једна од последица бесправне градње. У прошлој години открили смо чак 281 такав прикључак. За наше друштво је врло важно да су измирене све обавезе по основу испоручених количина воде, јер је то наш једини приход" – подвлачи Младен Ђуричић.

www.dan.co.me

 

Коментари
Sutomore_85
Sutomore_85: Sigurno ima divljih i onih koji kradu vodu, ali isto tako kad prijaviš vodovodu da je napukla cijev i iz asfalta izlazi voda dođu tek poslije 10 dana, raskopaju i poprave, ali samo zatrpaju i odu, kiša ispira i pravi se veća rupa koju rijetko kad skroz saniraju, Sutomorske ulice su pune takvih rupa, ulegnića i izbočina (koje ostanu poslije popravke) đe polomismo auta...
19.01.2021 23:27
Mile
Mile: Evo su opomene sirotinji svakom ponaosob koji su pritom teski socijalni slucajevi poslali za racune od sto i kusur eura pod pretnjom prinudne naplate!!ovo rade već drugi put dok im pojedini vidjeniji biznismeni,velike gazde lokala,hotela...duguju po 5-6 hiljada eura i iste ne sankcionišu!!okomili se na sirotinju i prete sudskim izvrsiteljima!!!nova vlast je na ispitu i korjenite promjene moraju da se dese u barskom vodovodu!!!od portira pa do direktora jer je sve to zapošljeno preko dps-sd sekte,sve do zadnjega!!!
20.01.2021 10:18
Huana
Huana: Sve će to srediti ....... Božo ..... i ostale neznalice sa kupljenim diplomama. I direktor je kupio diplomu a 4 godinu je kupio na privatnom fakultetu u Baru kod Andra Drecuna i Vesa Orlandića. Sram vas bilo DPS neznalice. Stavite babu Branku za direktora.
20.01.2021 12:41
miljanov most
miljanov most : kako su prikacili perionicu pod kruskom i ko placa racuneeeeeee bas su precerali
20.01.2021 15:25
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar