Ћирилица Latinica
05.11.2021.
Друштво

Почео са радом Центар за додатну помоћ старијима

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Црвени крст Бар је уз подршку ЕУ и Аустријске агенције за развој, у сарадњи са Црвеним крстом Црне Горе и Министарством здравља, данас отворио Центар за додатну подршку старијима у заједници, кроз низ иновативних услуга.

У простору који се налази у Улици Барских логораша, старији суграђани могу добити социјалну и здравствену помоћ, сваког радног дана од седам до 15 сати.

Уз бројне друге хуманитарне активности којима је свесрдно предан, Црвени крст Бар посебну пажњу посвећује старијима. Зато и не чуди што је одабран за својеврсни пилот пројекат- оснивање Центра који ће пружати додатне и нове услуге старијој популацији.

„Простор је намијењен лицима старијим од 65 година, особама са инвалидитетом и његоватељима. Волонтери и геронто-домаћице обилазиће терен, сагледавати ситуацију и сакупљати информације, а социјални радник и медицинска сестра контактираће Дом здравља и Центар за социјални рад, како би старијма била пружена адекватна помоћ и подршка. Планирали смо да сервис Центра користи одређен број лица, али он ће бити отворен за све заинтересоване, посебно наше старије суграђане који живе сами и о којима нема ко да брине“, казала је на отварању секретарка ОО ЦК, Зорица Црнчевић, која је увјерена да ће мултисекторска сарадња више институција дати одличан резултат.

„Нама је циљ да што више корисника добије информације, да кроз наше и мултисекторске услуге што више времена проводе у својој природној средини, живе достојанствено и квалитетно“, нагласила је Црнчевић.

Министарство здравља ће и даље бити подршка у унапређењу живота старијих, обећала је мр Анка Вукићевић, државна секретарка за Јавно здравље.

„Веома је важно да старији остану у породичном окружењу, а дио дана проведу у Центру, што би унаприједило не само њихов, већ и живот чланова њихових породица, који у највећем броју случајева, брину о њима. Министарство здравља је отворено за сарадњу и пружиће сву потребну подршку“, истакла је Вукићевић.

Однос према старијима је огледало једног друштва, сматра Јелена Дубак, генерална секретарка ЦК Црне Горе.

„На старе не смијемо заборавити, па се са посебном пажњом и поштовањем морамо односити према њима. Припреме за отварање Центра трајале су годину, а осим Бара на југу, за овакав вид подршке старијима на сјеверу, одабран је Црвени крст у Бијелом Пољу. Морам рећи да то није случајно, јер су ове двије организације, због досадашњег рада препознате као неко ко може на прави начин да изнесе овакав пројекат“, казала је Дубак и подсјетила да се Црвени крст бави проблематиком старијих на више начина и нивоа (кроз услуге геронто-домаћица, волонтера, клубова за старије, али и кроз рад са младима), како би се омогућило активно и достојанствено старење.

Општина Бар и Дом здравља биће, такође, стална подршка у његовању старијих и унапређењу њиховог живота.

Црвени крст Бар је заслужено препознат као партнер у пројекту, сматра и потпредсједница Општине, мр Тања Спичановић, која је присуствовала отварању Центра за пружање иновативних услуга подршке за старије у заједници.

Вјерујем да је ово још један сервис који ће у значајној мјери унаприједити квалитет живота старијих и системски побољшати квалитет пружања социјалних услуга. Оно што Црвени крст ради у континуитету на територији барске општине, препознато је као један изразито проактиван приступ, који почива на принципима хуманизма, солидарности и емпатије. Посебно радује што је кроз овај пројекат, који има изражену социјалну димензију, постигнут и ефекат запошљавања, односно смањен проценат незапослености, као горућег проблема, запошљавањем четири лица са евиденције Бироа рада”, истакла је потпредсједница Спичановић.

„Старијим лицима је изнимно потребна здравствена заштита, зато се у Дому здравља према овој популацији односе са посебним сензибилитетом“, казала је др Мартина Цицмил, помоћница директора Дома здравља за медицинска питања. Кроз тимове изабраних љекара биће стална подршка раду Центра за старије.

Предсједник Удружења пензионера Бар, хуманиста и пјесник, Рајко Јоличић, скренуо је пажњу да су пензије ниске, а старост оптерећена болешћу и усамљеношћу, јер чланови породица неријетко немају времена да се у довољној мјери посвете старијима. Зато је неопходно, поручио је, да пробудимо хуманост и зрнце доброте у срцу сваког човјека за наше старије суграђане.

Званице окупљене на отварању Центра поздравио је и предсједник ЦК Бар и директор Центра за социјални рад, Слободан Ђоновић.

О раду Центра за старије у Бару и услугама које пружа, заинтересовани информације могу добити и у дневним новинама „Дан“, у склопу којих ће излазити специјализовани Информатор.

(Извор: Бар инфо)

Коментари
Alekssndar1
Alekssndar1: Jeli gospođ.Spičanović kulturna ona dama što za našega PATRIJARHA GOSPODINA NJEG.PREOSVESTENSRVO PORFIRIJA REČE _ " MARŠ" samo da se zna i neki sto su u društvu Spičanovićke to da Ne zaborave bruka za pravoslani svijet.
05.11.2021 23:37
Filip
Filip: S kim si takva si dr.Cicmil = Spičanović _ sta ljudi rade zbog fotelhe vjernici.. A da nebih sa njo sijo za milion evra samo zbog onoga Marš patrijarhu našem SPC
05.11.2021 23:39
Ацко
Ацко: Свака част Зорици за оволики ентузијазам и свима запосленим и волонтерима из Црвеног крста у нашем граду
06.11.2021 00:04
Za Filipa:
Za Filipa: : Kakve veze ima dr Cicmil predstavnik dz ,svako sebe predstavlja .dr Cicmil je primjer i uzor za svakog gradjanina / gradjanku Bara
07.11.2021 11:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar